![]() |
Jak wypalic Audio DTS ?
mam maly problem... sciaglem z netu obraz plyty w formacie DTS Audio i po wypaleniu na plyte zaczyna sie problem... otoz na stacjonarnym odtwarzaczu dvd nie ma dzwieku... utwor leci/czas jest wyswietlany ale nie ma muzyki po umieszczeniu plyty w discmanie lub innym odtwarzaczu audio jest czeszczenie i bol uszow ? co jest nie tak ? z gory dziekuje :)
|
a to obraz płyty CD-Audio ? co jest w środku ?
|
Cytat:
Brenda |
Cytat:
hmm... dziwi mnie jednak fakt, ze plyte czyta i na wyswietlaczu ukazuje sie napis DTS CD :| |
odwarzacz musi być kompatybilny z DTS, czyli przesyłać dźwięk w takim formacie a do tego musi być jeszcze dekoder DTS w amplitunerze, żeby można było tego słuchać ;)
|
Otóż to, tak jak pisze Cobra. Czyli wszystko zależy od tego, co masz i jak przekazywany jest sygnał. U mnie jest tak: stacjonarny odtwarzacz przekazuje żywcem (cyfrowe złącze koaksjalne) sygnał do wzmacniacza z dekoderem DTS i wszystko gra we wszystkich kanałach. Na wyświetlaczu wzmacniacza (nie odtwarzacza) pojawia się wskaźnik "dts". Na wyświetlaczu odtwarzacza wszystko wygląda tak, jak przy normalnej płycie CDDA.
No i jest jeszcze jedna możliwość: twój odtwarzacz potrafi odczytać CD-text, a na płycie jest zapisana odpowiednia informacja właśnie jako tekst, że to DTS. W urządzeniach audio (nie tak zwane kino domowe) raczej rzadko (o ile w ogóle) spotyka się dekodery wielokanałowe, prędzej już HDCD. Brenda |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:53. |