![]() |
Liteon 52327S jak rozpoznać czy nowszy czy starszy
Jak rozpoznać czy ma sie nowszy model LiteON 52327S czy ten starszy ? ???
|
najprosciej to po BIOSie: model z BIOSem QS0* to jeszcze ta wersja z koscia eeprom, zas model z biosem QS* (* = liczba dwucyfrowa, np. QS53) to juz model bez tej kosci
ty masz jeszcze ten pierwszy :) PS. popraw literowki w podpisie oraz QS0E a nie QSOE ;p |
Aha czyli mam ten starszy model
|
Cytat:
W takim razie który lepszy model ;) ??? |
cholera tak naprawde wie, trzeba by zrobic jakies szczegolowe testy tych dwoch wersji i po porstu porownac ;)
ale stawiam, ze zadnych roznic nie ma (oprocz budowy) :) |
Czyli ogólnie do póki spawarka śmiga nie warto zmieniać Biosu ;) chyba że coś szwankuje :zeby:
|
Cytat:
Ale ja bym wybral starszy model - zreszta sam mam starszy model :) W starszym mozesz zmienic FW i nic sie nie stanie (oryginalny fw wydany przesz producenta). A w nowym mozesz wymienic FW i pozegnac sie z nagrywara! |
Cytat:
|
Cytat:
NO chyba, ze zaryzykujesz i powiesz nam czy ci sie naped zepsul po zmianie FW czy nie :) |
Cytat:
|
A o co chodzi z tym że jak do nowszego modelu zaktualizuje się bios to nagrywarka może padnąć, w nowszych modelach aktualizowac nie można czy co ???
|
Nowe modele pozbawione sa kosci EEPROM, na ktorej w "starych" byly zapisywane dane dotyczace m.in. kalibracji lasera. W "nowych" modelach dane te sa zapisywane w biosie urzadzenia. Tym samym wgrywajac bios, ktory nie posiada zawartych wewnatrz informacji na temat kalibracji lasera, tracimy nagrywarke.
Nie oznacza to oczywiscie, ze nie bedzie nowych wersji firmware'u do nowych modeli. Jak najbardziej beda, tylko z zawarta informacja dotyczaca kalibracji. |
Aha, no to teraz wszystko jasne :)
|
Ja tam i tak wole starsza wersje! :)
|
A mi tam wszystko jedno aby dobrze nagrywała ^_^
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:38. |