Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVDMaestro problemy (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvdmaestro-problemy-33232/)

Crook 31.03.2004 23:02

DVDMaestro problemy

Hej
zrobilem napisy: z *.txt SubtitleTool do *.ssa, pozniej MaestroSBT do plikow *.son, *.spf i *.bmp, wlaczajac je do DVDMaestro napisy sa ponizej ekranu, niewielka ilosc gornych linii widac na podgladzie. Nieraz po dwukrotnym nacisniecia prostokata z napisem, w DVDMaestro, powiadamia ze spowodowal blad i zamyka sie. (moze to byc wina ze mam za dlugie napisy lub sa 3 linie?)
Jezeli edytuje palete kolorow napisow zrobionych to jest calkiem inna niz paleta kolorow stworzona przez DoItFast4U! w napisach oryginalnych.
Wyciagam chaptery z plikow *.ifo przy pomocy Chapter Xtractor'a, ale gdy podpinam je w DVDMaestro wyskakuje blad "Parsing error (0xc1070003)".
Po przekopiowaniu *.vob'ow i zmiany ifo przez IFOUpdate ne mam menu, ani nie moge przejsc do kolejnych napisow.
Przy uruchomieniu ImgTools pokazuje ze nie ma pliku Video_ts.ifo w katalogu Video_ts. Sprawdzilem, jest tam ten plik.
Robilem na podstawie tego poradnika yoda.plukwa
Pomocy, co robie nie tak. Prosze o instrukcje

ideJ 01.04.2004 13:39

Sprawdz marginesy w MaestroSBT zwłaszcza Bottom. Za długie napisy nie powinny wywalać DVDMaestro (którą masz wersję?). Dopasowanie kolorów w DVDMaestro tak żeby wszystkie napisy miały tę samą i wszystkie wyglądały poprawnie jest dość trudne i trzeba się zdrowo nakombinować :( Proponowałbym wybranie jednak Scenarista w takim przypadku.
Skoro nie masz ani napisów ani menu to albo nie doczytałeś dokładnie co gdzie kopiować i jak wskazać to w IfoUpdate albo DVDMaestro coś popsuło. :( Krok z IfoUpdate'em jest nieco hmm tricky zwłaszcza przy pierwszym używaniu tego programiku. Kluczem jest zrozumienie które ifo to jest original ifo (zawsze to z płytki) a które to authored ifo (zawsze to wygenerowane przez program do authoringu).

Crook 01.04.2004 18:18

Od razu napisze ze jestem poczatkujacy ;) DVDMaestro mam wersje 2.915a. Z menu i napisami, wydaje mi sie ze DVDMaestro cos skopalo (tzn. ja) bo w glownym ifo mam angielskie i polskie napisy. To tak w poradniku wczytuja tylko jeden plik z glownym filmem, ja mam jeszcze 3 pliki *.M2V (to sa filmy do dynamicznego menu), nie moge ich wgrac w DVDMaestro w pozycje 2 itd. za filmem glownym (obujetne czy mam podpiety plik drop czy stary), nie mam tez menu, w poradniku nigdzie nie wyczytalem gdzie mportowac trzeba menu, a i z chapterami mam problem :(, po DoItFast4U, powstaja mi 2 katalogi (tak zaznaczylem) Vts01, oraz Vts02. W pierwszym mam 4 pliki *.M2V w czym tylko jeden jest glownym filmem (pisalem to juz wczesnij) i 3 sciezki dzwiekowe. w Vts02 mam 6 plikow video i 5 audio (to sa jakies dodatki lub cos inego) nie ma do nich tekstu. Czemu nie jest takiej samej ilosc plikow video czo audio?
Moze zna ktos jakas strone z dobry opisem DVDMaestro?

ideJ 02.04.2004 21:39

Z Twojego opisu wynikałoby, że główny film miał więcej niż jedno PGC. W takich przypadkach (o ile chcesz to potem wkleić w istniejącą strukturę menu, dodatków itp) niestety trzeba posłużyć się Scenaristem. Niestety nie potrafię odtworzyć MultiPGC w DVDMaestro.
DoItFast4U nie demuksuje menu więc nie bardzo wiem o co chodzi z tymi filmami do dynamicznego menu :(
Jeśli chcesz stworzyć własne menu to kliknij na Menu 1 w drzewku po lewej stronie okna DVDMaestro i tam znajdziesz chyba wszystko co niezbędne do zrobienia menu. Na http://yoda.plukwa.net/DVD/ znajdziesz też dość duży poradnik dotyczący głównie tworzenia menu w DVDMaestro. Niejako przy okazji objaśniona jest w nim spora część samego DVDMaestro.

Crook 02.04.2004 22:21

Na tch filmikach sa kwadraty do wyboru jezykow itp. puszczam te filmy, osobno, to leci film i sa te "nakladki". jak na filmie odpalam menu to nie mam statycznego, tylko w tle leca wlasnie te filmiki. Jest moze tez opis struktory plikow jakie tworzy doitfast4u. ktory plik jest do czego itp.
Czyli do tego menu, najlepiej uzyc Scenarista?

ideJ 03.04.2004 02:11

I te filmiki na pewno wyciagnales przy pomocy DoItFast4U? Jeśli to faktycznie część menu to jest to conajmniej dziwne bo DoItFast4U nie dotyka plików *_0.VOB (zawierających menu).
Scenarista powinieneś użyć nie do menu ale do całego procesu dołożenia napisów (o ile mam rację i płyta miała więcej niż jedno PGC w titlesecie zawierającym film).
DIF4U tworzy katalog VIDEO_TS (tu kopiuje pliki których nie zmienia/obrabia) i pojednym katalogu na każdy obrabiany VTS (np VTS02 i VTS04). W katalogach VTS* znajdziesz wyciągnięte ścieżki video (jeśli jest ich kilka to wskazywałoby to na więcej niż jedno PGC), ścieżki audio i ew. napisy (bezpośrednio w VTS* są pliki VobSub'a: *.sub i *.idx a w podkatalogu subs są umieszczone scieżki napisów gotowe do wciągnięcia do Scenarista). Nazwa każdego z tych plików tworzona jest w określony sposób (najprościej po prostu im sie przyjrzeć, żeby znaleźć zależność). To z grubsza wszystko.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:25.