Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   lg 24x10x40 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-24x10x40-33358/)

_AROS_ 03.04.2004 17:19

lg 24x10x40

jaka moze byc przyczyna takiego problemu:
wkladam plyte (obojnie jaką)i nagrywarka pracuje przez moment poczym przestaje i nie widzi plyty(czy to rw czy jakas pełna) pod nero jak chce np.skasowac cd-rw to mowi mi ze nie plyty w napedzie,co moze byc uszkodzone?? :smutny:

Ghost_mode 03.04.2004 17:25

-może to byc wina systemu (ustwaień itp)
-mogła paść nagrywara :podbite:
- albo zabrudziła się soczewka lasera i trzeba przeczyścić ...

Maciej 03.04.2004 17:26

sprawdż nagrywarkę w innym kompie ...jak nie działa ...to serwis ,albo nowa :)

_AROS_ 03.04.2004 17:28

chodzila,tyle tylko postanowilem przeczyscic laser wacikiem i ruszylem ten suwak,moze to to??

Ghost_mode 03.04.2004 18:04

to chcesz powiedzieć, że padła po czyszczeniu soczewki ?

Patrix 03.04.2004 18:27

Cytat:

Napisany przez _AROS_
chodzila,tyle tylko postanowilem przeczyscic laser wacikiem i ruszylem ten suwak,moze to to??

Czym czyściłeś soczewke ?? Mogła zmatowieć, mogłeś ją także zarysować.
W obu tych przpadkach nagrywarka R.I.P.

_AROS_ 03.04.2004 18:53

czyscielem wacikiem
ale mam nowe wiesci
: bylem u kumpla ze spawarą i zauktalizowalismy bios na 1.08,doszlo do tego ze nic nie pomoglo,no to dawaj 1.07 moze cos da,nagle zaczeła czytac,no ale po wlozeniu innej juz nie,wlozylismy starą i tez nie czytala plytki,
moim zdaniem przesunolem laser od nagrwarki,poprawcie mnie jesli sie myle :ok:

Patrix 03.04.2004 21:29

Cytat:

Napisany przez _AROS_
czyscielem wacikiem
ale mam nowe wiesci
: bylem u kumpla ze spawarą i zauktalizowalismy bios na 1.08,doszlo do tego ze nic nie pomoglo,no to dawaj 1.07 moze cos da,nagle zaczeła czytac,no ale po wlozeniu innej juz nie,wlozylismy starą i tez nie czytala plytki,
moim zdaniem przesunolem laser od nagrwarki,poprawcie mnie jesli sie myle :ok:

Żonglerka biosami nic nie da skoro wiesz co zrobiłeś.
Spróbuj ustawić wózek lasera na środek prowadnicy.
Laser znajduje się idealnie w równoległej pozycji względem płyty CD, może zmieniłeś jego ustawienie ??? wystarczy minimalny odchył.

_AROS_ 03.04.2004 22:09

ok sprobuje tak zrobic :) jak cos pomoglo dam znac!dzieki za rade Patrix

_AROS_ 09.04.2004 13:29

prbowalem,spawara jakby sie buja i przestaje,a jak odczyta plyte to potem w okienku dlugo czyta ikonki itp.
Macie moze jakąś rade dla mnie?oprocz wyrzucenia na zlom

Patrix 10.04.2004 18:37

najwyraźniej nagrywarka zepsuta...nic wiecej nie wymyslisz (ja też). -pozostaje serwis LG. Tylko, dadzą Ci w zamian nowy złom...
Ewentualnie będzie na części.

Sobociński 14.04.2004 09:44

Cytat:

Napisany przez _AROS_
prbowalem,spawara jakby sie buja i przestaje,a jak odczyta plyte to potem w okienku dlugo czyta ikonki itp.
Macie moze jakąś rade dla mnie?oprocz wyrzucenia na zlom

Po prześledzeniu Waszej rozmowy muszę stwierdzić, że najprawdopodobniej nagrywarka jest do bani. Jeżeli nagrywarka zaczyna zachowywać się dziwnie (czyta albo nie lub nie zawsze) to w końcu nieuchronnie prowadzi do rozebrania jej (jeżeli nie jest już na gwarancji). Wiąże się to z dużym ryzykiem, że będzie jeszcze gorzej (przestanie całkowicie czytać) - jest to rzadkie ale zdarza się mimo zachowanie szczególnej ostrożności. Naotwierałem sie napędów optycznych bardzo dużo, gdyż pracowałem w serwisie. Jeżeli chodzi o czyszczenie soczewki wacikiem to radze dobrze sprawdzić czy nie został na niej jakikolwiek drobny włosek (lupa). To często jest przyczyną problemu z odczytem. hey

marjusek 22.04.2004 01:36

Mam taki sam problem z ta nagrywarką ale nic nie pomaga. serwis tez nie naprawil.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:27.