Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Bios (https://forum.cdrinfo.pl/f5/bios-33523/)

T@dek 09.04.2004 15:22

Masz racje BD poprostu źle sie wysłowiłem - mając cały czas na myśli instalowanie programów lub aplikacji (np. AntyViry, Office) które ingerują pośrednio w boot sector or the partition table. :piwo: :)

A frewal i AntyVir to PODSTAWA :3msie:

Patrix 09.04.2004 14:32

antywirus i firewall na kompie to podstawa ;)

BD 09.04.2004 13:43

Patrix pisaniem wirusow kieruje pewna moda i czasy wirusow mieszajacych w bootsektorze minely. Jak wiesz teraz wirusy rozsylaja sie mailem a objawy ich dzialania to DoS na niektore serwery albo generowanie ruchu mailowego.

Od dawna zajmuje sie komputerami i czasy modyfikacji bootsektora to chyba jakies 10 lat temu mialy miejsce.

Poza tym obecnie dzialaja programy antywirusowe monitorujace prace komputera z poziomu systemu. Kiedys tak nie bylo i mksa puszczalo sie profilaktycznie raz na jakis czas albo w przypadku gdy ktos zlapal wirusa.

Patrix 09.04.2004 13:33

Cytat:

Napisany przez BD
jaki wirus obecnie robiacy kariere zapisuje cos do bootsektora? Ja takiego nie znam wiec nie widze powodu wlaczania tej opcji

Jeszcz nie znasz.... :) A jak sie pojawi....to bedzie zonk ^_^

BD 09.04.2004 10:22

Cytat:

Napisany przez RoKFoR
Pojawi sie ekran z powiadomieniem ze jest modyfikowany bootsektor i bedzie wybor czy kontynuowac czy zablokowac dostep (przynajmniej umnie tak jest - ASUS A7V333). Opcje jak najbardziej polecam wlaczyc.

A po co ja wlaczac - wg mnie to tylko przeszkadza w pracy.
Powiedz mi jaki wirus obecnie robiacy kariere zapisuje cos do bootsektora? Ja takiego nie znam wiec nie widze powodu wlaczania tej opcji i dodawania zadan komputerowi ktory ciagle musi monitorowac bootsektora.

RoKFoR 09.04.2004 09:43

Pojawi sie ekran z powiadomieniem ze jest modyfikowany bootsektor i bedzie wybor czy kontynuowac czy zablokowac dostep (przynajmniej umnie tak jest - ASUS A7V333). Opcje jak najbardziej polecam wlaczyc.

BD 09.04.2004 09:16

Memorando - to zaszlosc z dawnych czasow - kiedys to moze i mialo sens ale teraz zbytek.

T@dek - nie calkiem - mozesz instalowac nowe programy ale nie uda Ci sie zaisntalowac nowego systemu operacyjnego lub programow modyfikujacych bootsektor dysku.

T@dek 09.04.2004 01:18

Cytat:

Napisany przez Patrix
To jest opcja w biosie, którą trzeba uaktywnić - Boot Virus Detection.
Tak się to nazywa w awardzie.

Skoro tą opcje zaznaczysz w Biosie, to wtedy Bios nie pozwoli zainstalować nic nowego w systemie na Twardym Dysku :3msie:

memorando 09.04.2004 00:09

Cytat:

Napisany przez BD
Pewnie to zabezpieczenie o ktorej pytasz to blokada zapisu w bootsektorze dysku twardego.
Maja to chyba wiekszosc BIOSow

Ogolnie nie warto wlaczac tego

po co to jest jak 99 kom9 % kudzi nieużywa?:)

BD 08.04.2004 19:13

Pewnie to zabezpieczenie o ktorej pytasz to blokada zapisu w bootsektorze dysku twardego.
Maja to chyba wiekszosc BIOSow

Ogolnie nie warto wlaczac tego

47 07.04.2004 22:10

Spotkałem sie z tym na kompie z procesorkiem 133MHz wiec to nie zalezy od daty produkcji płyty.
Pozdro

michal_zb 07.04.2004 20:58

u mnie w budzie jest takie coś - nowa płyta odpada ( ;p ), prędzej to co mówił (pisał) Patrix

Patrix 07.04.2004 18:54

To jest opcja w biosie, którą trzeba uaktywnić - Boot Virus Detection.
Tak się to nazywa w awardzie.

imola 07.04.2004 18:29

Cytat:

Napisany przez pitr71
:help: Czy kto słyszał o programie antywirusowym pod Biosa ?? Za wszelkie sugestie dziękuje :piwo:

Raczej nie program, a zebezpieczenie antywirusowe biosu. Nowsze płyty główne mają możliwość zabezpieczenia biosu przed skasowaniem przez wirus.
Działa to w dwie strony bo gdy będziesz chciał uaktualnić bios musisz to wyłączyć. :jezyk:
Ustawia się to w biosie.

pitr71 07.04.2004 18:03

Bios

:help: Czy kto słyszał o programie antywirusowym pod Biosa ?? Za wszelkie sugestie dziękuje :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:42.