Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   Problem z kompresja i AC3 / potrzebna pomoc (https://forum.cdrinfo.pl/f16/problem-kompresja-ac3-potrzebna-pomoc-33589/)

Qwertix 08.04.2004 23:28

Problem z kompresja i AC3 / potrzebna pomoc

Witam
Zrzucam film DVD Decrypterem, nastepnie DVD2Avi, a pozniej Gordian Knotem (kompresja Xvid), wczytuje oprocz filmu plik z AC3, nastepnie save encode, tam wybieram just mux i wczytuje plik z ac3 pozniej encoduje.
Efektem koncowym jest film z dzwiekiem mp3. Nie wiem co z tym zrobic.

Drugi problem polega na tym iz mimo ustawienia wielkosci pliku finalnego po zakonczeniu pracy to sie nie zgadza. Ustawiam na 700 a plik koncowy ma 430, ustawiam na 1600 a plik koncowy na 870 i nie mam pojecia czemu tak sie dzieje. Czy przez to ze pliki wychodza mniejsze nie pogarsza sie jakosc obrazu?? bo chyba program bardziej kompresuje obraz....

POMOCY....

Mirek-1977 09.04.2004 15:47

Ilość załączników: 2
Od dawna używasz GordianKnot czy to dopiero twoje początki?

W DVD2AVI oczywiście wybrane masz w Audio/Output method/Demux (AC3...) i później wybierasz File/Save Project. Zgadza się?

Na zakładce 'Bitrate upewnij się, że nie wkradły Ci się jakieś niepotrzebne dane (patrz fotka 1). Drugie 'Audio' lub jakieś dodatki. Porównaj też w części 'Total Size' czy wartość CD (700MB) współgra z wartością 'Total File Size' (jeśli 1CD to też 700; jeśli 2CD to 1400) bo może nacisnąłeś przypadkiem 'Half CD'.

A później tusz przed uruchomieniem procesu na zakładce 'Audio 1' wybierasz ścieżkę AC3 i zaznaczasz 'JustMux' (patrz fotka 2).

(to już prawie manual do GK) Jeśli robisz tak właśnie to nie ma bata, że nie pójdzie. Plik musi mieć zamierzony rozmiar a ścieżka musi być AC3.

Qwertix 09.04.2004 16:00

hmmm

tez mi sie wydawalo ze powinno byc wszystko ok jednak tak nie jest :(
w DVD2Avi robie tak samo z tym ze wybieram demux all tracks Ac3....
a Gordianie wybieram 1cd i wprowadzam dla niego wartosc 1400...
no i jest kiszka bo jest mp3 a wielkosc pliku finalnego jest z kosmosu :(

Qwertix 09.04.2004 16:12

a co do 1 obrazka

to mam pytanie.
w przypadku audio A ustawione masz bitrate xxx a ja wybieram tam opcje size i wskazuje na plik ac3... czy to moze byc wina tego ze nie wychodzi czy Ty sie machnoles na zdjeciu w ustawieniach??

Mirek-1977 09.04.2004 23:25

Cytat:

Napisany przez Qwertix
to mam pytanie.
w przypadku audio A ustawione masz bitrate xxx a ja wybieram tam opcje size i wskazuje na plik ac3... czy to moze byc wina tego ze nie wychodzi czy Ty sie machnoles na zdjeciu w ustawieniach??

Nie. To nie jest wina tego. Jeśli wpiszesz bitrate GK sam szacuje wielkość pliku jeśli wprowadzisz wielkość pliku zauważysz, że jest ona taka sama ja ta szacowana. Więc tu nie leży problem.

Twój problem jest bardzo dziwny. Nigdy nie miałem problemów z GK. Używałem kilku wersji, a filmów przerobiłem krocie.

W moim pierwszym poście zadałem pytanko czy z GK miałeś już do czynienia czy też są to twoje pierwsze kontakty z tym softem?
Jaką wersję GK używasz? Może błąd tkwi w nim samym. Zmiana wersji GK nie wiem czy poprawi sytuację ale jaśli wcześniej używałeś tej samej wersji i filmy udawało Ci się dobrze przerobić to może problem tkwi głębiej. Masz jakiś inny program do przeróbki DVD->DivX? Może popadają w konflikt jakieś składniki. Choć to raczej niemożliwe.
Napiszę Ci jeszcze jakie u mnie są fundamenty przygotowane do przeróbki. Instaluję DivX 3.11; DivX Pro 5.1.1; XviD i AC3 filter. To jedyne kodeki. Nie eksperymentyję z DirectShow ani z ffdshow. Używam GK 0.28.7 i na prawdę nic a nic złego się nie dzieje.
Święta idą. Wolne od pracy i uczelni, może znajdziesz czas i postawisz sobie Windę solidnie przeprowadzisz testy. Może system potrzebuje 'przewałki' zaśmiecony jest albo co. Nikt nigdy nie zgłaszał pod adresem GK niczego złego jedynie może coś niewygodnego. Bo wygląd GK po uruchomieniu laika może wprawić w oszołomienie (pewnie dlatego powstały wersje Auto GK).

Walcz jak lew. Smacznego jajka.
Pozdro.

Qwertix 09.04.2004 23:58

heh :)

walczylem walczyle i cos wywalczylem :)
jesli chodzi o AC3 to dalem niezla gafe przez moja nieuwage, juz po save&encoding jak sie ustawia just mux wybieralem plik z AC3 i po wybraniu nie zwrocilem uwagi ze przelacza mi sie na mp3 i ze musze jeszcze raz zaznaczyc just mux i dopiero dodac zadanie :/
Natomiast jesli chodzi o rozmiar koncowy plikow to sam juz nie wiem o co chodzi. Niby jest lepiej niz wczesniej mialem bo jak ustawie te 1400 to ok 1400 jest (czyli wszystko wporzo) ale juz 2 razy jak dawalem po 800 to robilo mi po jakies 740 :|
Jesli chodzi o GK to dopiero zaczynam, wczesniej zrobilem w nim z 3 filmy :) ale musze przyznac ze calkiem fajny jest.
Jesli mozna to mam odnosnie GK jedno pytanie: czy jak ustawie smart crop all i mam aspect erroo np: 0,5 to czy moge tak zostawic czy kombinowac zeby bylo jak najblizej 0 (oczywiscie biorac jeszcze pod uwage rozdzialke i bits/pixel??
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam i smacznego jajka zycze oraz mokrego dyngusa :)

Mirek-1977 10.04.2004 17:39

Aspect Error wskazuje Ci wyłącznie procentową odchyłkę występującą pomiędzy stosunkiem rozmiarów klatki filmu źródłowego (wysokość do szerokości) a wynikowego.
W/g tego można określić jakie nastąpi zniekształcenie obrazu po przeróbce. Zwykle są to bardzo małe wartości. Tak małe, że w efekcie końcowym niezauważalne.
Nie wpływają one na na błędy w przyszłości (tego Error nie należy rozumieć dosłownie). Film będzie się uruchamiał bez problemu.

Oczywiście można to usunąć. Kliknij na Auto Crop (pojawi się dopiero po wczytaniu D2V) i reszte ustaw ręcznie. Można to zrobić w dwojaki sposób:

1. w części 'Output Resolution' w pozycji H-Modul zmień wpis z 16 na 2. powstaną jednak wtedy filmy o niestandardowej rozdzielczości. a zalecane rozdzielczości dla DivX/XviD to:
dla filmów 1:2,35: 640x272, 608x256
dla filmów 1:1,85: 640x352, 608x336

2. w części Crop po prostu bardziej przycinaj rozdzielczość filmu źrudłowego. przytnij ręcznie krawędzie boczne lub górę i dół i obserwuj czy wartość zbliże się do 0 (zero). Pozostaw najbliższą i kompresuj.

Osobiście stosowałem tą drugą technikę.

A co do rozmiaru plików.
Podczas wyboru pojemności nośnika za każdym razem należy nacisnąć poniżej przycisk '1 CD' lub '2 CDs' (w zależności od tego czy na 1 czy na 2 płyty film robisz). Ustawiłeś na 700 klikasz np. 2 CDs i w okienku Total File Size pojawia się 1400; jeśli wybierzesz 790 (lub ręcznie wprowadzisz 800) to koniecznie należy na dole nacisnąć jeden z przycisków. Program musi ponownie przekalkulować wartości i tak uzyskasz 1CD 790 (800); 2 CDs 1580 (1600). Rozmiar powinien być utrzymany.

Pozdrowionka. Spokojnych świąt.

---------------------------

aha jeszcze coś
w związku z Bits/(Pixel*Frame) staraj się robić filmy ze wskazaniem 0.190 i wyższym (choć miałem filmy z mniejszymi wartościami i całkiem dobrze wyglądały). Przy wartości 0.220-0.230 jakość obrazu będzie nie do odrużnienia z obrazem na DVD

CZE

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:51.