Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Program do zmiany z MP3(?) na WAV (https://forum.cdrinfo.pl/f15/program-zmiany-mp3-wav-33635/)

jandza 16.04.2004 11:08

Dzieki, w tym kierunku szly moje podejrzenia, ale zabraklo wiedzy informarycznej,
pozdrawiam, do uslyszenia przy nastepnych problemach,
Janek.

Cytat:

Napisany przez Mirek-1977
Kolega 'jandza' nadesłał mi pliczki na płytce CD. Były to:

Carlos Santana - Europa
Santana - Samba Pa Ti.mp3

Pierwszy z tych plików nie posiadał rozszerzenia dlatego taki CDex go mógł nie widzieć. Należało wtedy zaznaczyć ów plik nacisnąć na klawiaturze F2 (zmiana nazwy) i na końcu dopisać to: .mp3 co dałoby pliczek o człkowitej nazwie:

Carlos Santana - Europa.mp3
(...)

Mirek-1977 15.04.2004 13:28

i po krzyku!

Kolega 'jandza' nadesłał mi pliczki na płytce CD. Były to:

Carlos Santana - Europa
Santana - Samba Pa Ti.mp3

Pierwszy z tych plików nie posiadał rozszerzenia dlatego taki CDex go mógł nie widzieć. Należało wtedy zaznaczyć ów plik nacisnąć na klawiaturze F2 (zmiana nazwy) i na końcu dopisać to: .mp3 co dałoby pliczek o człkowitej nazwie:

Carlos Santana - Europa.mp3

Prawdopodobnie 'jandza' ma ustawione w 'Opcjach folderów' ustawione aby rozszerzenia znanych plików nie były pokazywane. Gdyby były pokazywane kolega zapewne by się łatwo domyślił, że skoro oba utworki to mp3 to dlaczego jeden to coś na końcu ma a drugi nie i wprowadziłby korektę.

Do konwersji użyłem CDex 1.51 (bodajże najnowsza wersja). W programie tym umieszczony jest kodek LAME w wersji 3.93.1 lub 3.93.3 (choć bardziej prawdopodobnym jes, że jednak ta pierwsza wersja). Ja jednak za każdym razem jak pojawia się nowsza wersja LAME CODEC wymieniam bibliotekę dll na nowszą. Na CDRinfo dostępny jest LAME CODEC 3.96. Wystarczy go rozpakować i pliczek 'lame_enc.dll' skopiować do katalogu w którym zainstalowany jest CDex (podana będzie informacja, że plik o takiej nazwieistnieje i czy zastąpić - należy potwierdzić).

Po uruchomieniu CDex kliknąłem na ikonkę 'konwersji MP3 na WAV' (patrz zdjęcie w moim pierwszym poście) wyszukałem katalog, w którym znajdują się MP3 (fotka poniżej) i kliknąłem na 'Conwert'. I żadnych problemów. Pliki w postaci WAV znalazły się w katalogu ustalonym w opcjach CDex (kolejno Options/Settings i zakładka Filenames, są tam podane dwie ścieżki do katalogów docelowych najwygodniej jeśli oba katalogi docelowe są takie same - łatwiej odnaleźć pliki).

Powodzenia.

-------------
Nie mogę fotki załadować.
Wyskakuje:
Upload Errors
File system directory is not writable.

sprubuję wieczorem teraz do roboty na drugą zmianę

------------------
no niestety cały czas ten sam błąd
nie wiem co się dzieje
może ilość miejsca przyznana dla mojego konta została wyczerpana
djabeł wie!

jandza 10.04.2004 23:12

nie umiem podzielic pliku, a kompresja...

Ilość załączników: 1
chyba niewiele da bo ten plik ma okolo 4MB. Zrobilem jedyne co potrafie w tej syuacji, zalaczylem "zrzut" z Gspot'a do tej wiadomosci.
Moge nagrac ten plik na plytke i Ci wyslac jak chcesz to zbadac,
jandza@wp.pl
dzieki za dotychczasowe wsparcie, Jan.

[QUOTE=Mirek-1977]niesamowite są te pliki w takim razie
może znajdziesz jakiś pliczek który nie zajmuje za dużo np. jakieś kilkusekundowe intro którego nie widzi cdex i nie możesz przerobić albo podzielisz np WinRARem jakiś utwór na kawałki po 256 kb max (jakiś najmniejszy) i prześlesz mi na skrzynkę
mirek-1977@tlen.pl

wciągnęło mnie to

pozdro
narazie[/QUOTE

Robs 10.04.2004 21:55

Cytat:

niesamowite są te pliki w takim razie

prawda? :)
jeszcze nie spotkałem się z czymś co nie da się przerobić na wav,
nawet txt by poszedł, hehe

Mirek-1977 10.04.2004 21:45

niesamowite są te pliki w takim razie
może znajdziesz jakiś pliczek który nie zajmuje za dużo np. jakieś kilkusekundowe intro którego nie widzi cdex i nie możesz przerobić albo podzielisz np WinRARem jakiś utwór na kawałki po 256 kb max (jakiś najmniejszy) i prześlesz mi na skrzynkę
mirek-1977@tlen.pl

wciągnęło mnie to

pozdro
narazie

jandza 10.04.2004 19:34

Dzieki, ale CDex ani dbpower "nie widza" pewnych plikow...

...a czesc widza. Z tą "Europą" Santany nie cholery nie moga sobie dac rady(a z "Samba Pa Ti" dały rade). To mnie przerasta, chyba odpuszcze, ech...
Jan.

Cytat:

No przecież CDex to potrafi zrodić.
Uruchom CDex i kliknij na odpowiedni przycisk (patrz zdjęcie).
Później w linijce 'Directory' wyszukujesz katalog z MP3-ujkami, z listy wybierasz te które Ciebie interesują i jazda.

A jeśli chodzi o dBpowerAMP Music Converter to jest to naprawde niezły programik. Zwłaszcza z zainstalowanymi wszystkimi wtyczkami jest to extra maszyna do konwersji plików audio. I bardzo wygodny: wystarczy w eksploratorze zaznaczyć interesujące nas pliki, kliknąć prawym na nie, z menu wybrać 'Convert to', wybrać format i 'Start'.

M@X 10.04.2004 17:12

W nero masz kodowanie plikow. Jako format wyjsciowy wybierz WAVE!

Mirek-1977 10.04.2004 17:00

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez jandza
...czy jest jakis program typu CDex, ktory zamienialby formaty piosenek sciagnietych z KAAZA (chyba MP3?) na WAV...

No przecież CDex to potrafi zrodić.
Uruchom CDex i kliknij na odpowiedni przycisk (patrz zdjęcie).
Później w linijce 'Directory' wyszukujesz katalog z MP3-ujkami, z listy wybierasz te które Ciebie interesują i jazda.

A jeśli chodzi o dBpowerAMP Music Converter to jest to naprawde niezły programik. Zwłaszcza z zainstalowanymi wszystkimi wtyczkami jest to extra maszyna do konwersji plików audio. I bardzo wygodny: wystarczy w eksploratorze zaznaczyć interesujące nas pliki, kliknąć prawym na nie, z menu wybrać 'Convert to', wybrać format i 'Start'.

paput2000 10.04.2004 15:18

Nie męcz się - ściągnij sobie to http://www.dbpoweramp.com/dmc.htm

jandza 10.04.2004 13:09

cos nie tak

chyba nie o to mi chodzi, bo te piosenki juz od razu Winamp odtwarza bez zadnych problemow, ja chce zmienic ich format na WAV(zeby wmontowc w clip) i tą drogą, którą wskazales to mi nie wyszlo. ech....

[QUOTE=ratat]1. Wczytujesz do Winampa pliki, które chcesz przerobić. Nie uruchamiasz ich!
2. Wchodzisz: Options (Opcje), następnie Preferences (Preferencje) i najeżdżasz na Plug-ins / Output
3. Po prawej pojawi się krótka (u mnie 5) lista Pluginów - wybierasz Nullsoft Disk Writer
(...)

olo4you 10.04.2004 11:18

a czy we wszystkich wersjach winamp'a to działa??

jandza 10.04.2004 11:16

dzieki, bede probowal

[QUOTE=ratat]1. Wczytujesz do Winampa pliki, które chcesz przerobić. Nie uruchamiasz ich!
(...)

ratat 10.04.2004 11:00

Przeróbka w Winamp

Cytat:

Napisany przez jandza
sciagnolem "all converter" ale zamienia tylko kawalki, dokladnie te pliki muzyczne to sa jakis WMA, no kompletnie sie nie znam i daje rady.
J.

1. Wczytujesz do Winampa pliki, które chcesz przerobić. Nie uruchamiasz ich!
2. Wchodzisz: Options (Opcje), następnie Preferences (Preferencje) i najeżdżasz na Plug-ins / Output
3. Po prawej pojawi się krótka (u mnie 5) lista Pluginów - wybierasz Nullsoft Disk Writer
4. Klikasz na nim dwa razy i wybierasz miejsce na dysku, gdzie mają zostać zrzucone pliki. Domyślnie powinno być ustawiony format 44,1kHz, 16 bitów, stereo - tak musi być, jeśli chcesz nagrać na AudioCD
5. Klikasz normalnie w Winampie play
6. Czekasz, aż się przerobi
7. Kiedy skończy wchodzisz ponownie do zakładki Options/Preferences/Plug-ins/Output i wybierasz DirectSound output albo waveOut output
8. Zamykasz opcje i już normalnie odtwarza

Pamiętaj o punkcie 7!!!

jandza 10.04.2004 10:21

jak to zrbic, nie widze takiej opcji

sciagnolem "all converter" ale zamienia tylko kawalki, dokladnie te pliki muzyczne to sa jakis WMA, no kompletnie sie nie znam i daje rady.
J.

Cytat:

Napisany przez marynarz
Winamp :)

marynarz 10.04.2004 10:06

Winamp :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:01.