Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   TMPGEnc - brak podglądu (https://forum.cdrinfo.pl/f13/tmpgenc-brak-podgladu-33679/)

Andrzejek 13.04.2004 07:24

Mam identyczny problem z filmem Medalion.Dopiero sztuczka z plikiem xxx.vdr dała pozytywny skutek.Też szukałem kodeków.A film jest kompresowany xvidem.I oczywiście virtualdubb bez problemu go widzi.Zobacz tę sztuczkę.A może jest jeszcze inny sposób.???

raulo 12.04.2004 18:05

Odpowiem sobie sam na to pytanie :)
Po wielkich bojach znalazłem na necie najnowszą wersję kodeka XviD i poszło :)
Kompresja leci jak należy czyli z podglądem.
Mimo to serdecznie dziękuję wam koledzy za zaangażowanie.

Pozdrawiam
Raulo

raulo 12.04.2004 17:16

Cytat:

Napisany przez RobsYoda
sprawdź jakim dokładnie kodekiem robiony był ten avi, uzyj np. G-Spota,
potem sprawdź czy masz zainstalowany ten kodek w systemie, oraz czy system go widzi (zobacz w VirtualDub'ie w liscie kodeków - czy jest widoczny)

Gspot pokazuje XviD i takie mam w systemie ale nadal ciemno.
Poleciłbys mi jakieś kodeki do zainstalowania ?

Pozdrawiam
Raulo

Ufil123 12.04.2004 13:59

ja unikam jakichkolwiek paczek z kodekami (tylko robia się same głupoty) lepiej instaluj wszystko osobno!!!!!!

a może skorzystaj z innej wersji TMPGEnc starszej,bądż nowszej!!!ja też czasami mam kłopot z filmami i zmiana wersji TMPGEnc pomaga

raulo 12.04.2004 13:38

Panowie powiedzcie jest jakaś uniwersalna paczka z kodekami w miarę nowymi ?
Chodzi mi o audio i video w jednym.

Pozdrawiam
Raulo

Robs 12.04.2004 11:59

Owszem, ale nie wierzę, że nie da się zrobić tego filmu, jeszcze takiego nie spotkałem, którego by tmpg nie łyknął ;)

Ufil123 12.04.2004 11:47

"nie radzę, po cholerę jeszcze jedna rekompresja - strata jakości,"
masz racje RobsYoda !!!!!!!

Ale jak już nic nie pomoże to pozostaje uciekac się do różnych dziwnych sztuczek!!!!

Robs 12.04.2004 10:40

Cytat:

Napisany przez Ufil123
a jak to już nic nie pomoże to:

wrzucisz film avi do VirtualDuba i zapiszesz go jako xxx.avi przy użyciu jakiegoś innego kodeka (video/compression...)np 4.12

nie radzę, po cholerę jeszcze jedna rekompresja - strata jakości,

sprawdź jakim dokładnie kodekiem robiony był ten avi, uzyj np. G-Spota,
potem sprawdź czy masz zainstalowany ten kodek w systemie, oraz czy system go widzi (zobacz w VirtualDub'ie w liscie kodeków - czy jest widoczny)

Ufil123 12.04.2004 01:21

a jak to już nic nie pomoże to:

wrzucisz film avi do VirtualDuba i zapiszesz go jako xxx.avi przy użyciu jakiegoś innego kodeka (video/compression...)np 4.12 (wiem wiem jest troche stary) a potem twój przerobiony avi wrzucisz do TMPGEnc !!!może to coś pomoże

Ufil123 12.04.2004 01:18

to zrób tak !!!!

wrzuć xxx.avi do virtiualduba wyłącz dzwięk a plik zapisz w FILE/START FRAME SERVER dodając mu końcówke .vdr!!!następnie w TMPGEnc wczytując obraz zrób żeby pokazał ci wszystkie pliki i otwórz xxx.vdr!!!!!!!!może to coś pomoże

raulo 12.04.2004 00:45

Zawsze bezpośrednio (osobno avi. i osobno wav.) oczywiście oddzielone VirtualDubem.

Pozdrawiam
Raulo

Ufil123 12.04.2004 00:37

no to dziwne !!!! a plik xxx.avi wrzucasz bezpośrednio do TMPGEnc ,czy za pośrednictwem VirtualDub (xxx.vdr)

raulo 12.04.2004 00:14

Myślę, że nie, ponieważ wszystkie filmy robię tak samo (Analyzing..) jest napisane na środku obrazu.
Przy większości filmów nie ma problemu tylko z tym jednym , no może z dwoma(nowe , niedawno się ukazały)
Nie wiem , może to wina kodeków - ale próbowałem już chyba wszystkich.

Pozdrawiam
Raulo

Ufil123 11.04.2004 23:36

a gdzie pisze ci "Analyzing..." na dole programu ??????? bo jak tak to miałem podobnie, poprostu musiałem troche odczekać i poszło - z tym że przy Analyzing... leciały mi procenty odczekałem do 100% i dopiero wtedy zaczęła się kompresja!!!!

Więc moim skromnym zdaniem musisz troszeczke odoczekać !!!!!!!

raulo 11.04.2004 19:41

Zawsze miałem ustawione 2-pass VBR i zawsze od początku był podgląd podczas kompresji a tu mam wyjątek i jak nie ma podglądu to i film po kompresji jest ciemny :(

Pozdrawiam
Raulo

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:58.