Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z nagrywarka Lite-On LTR 52327S i Win XP (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-nagrywarka-lite-ltr-52327s-win-xp-33705/)

LegwanOPOLE 11.04.2004 23:47

Problem z nagrywarka Lite-On LTR 52327S i Win XP

Kupilem ostatnio nagryware Lite-On (wczesniej mialem LG ale mi zdechla - chyba uszkodzony bufor bo nie nagrywa plytek powyzej 10 MB na jedna sesje) i ucieszony wlozylem ja do kompa. Podpieta jako Seconadary Master - pod nia LG DVD - Secondary Slave a nad wszystkim czuwa MATROX jako Primary Master, wiec chyba dobrze podlaczone. Moj zasilacz-codeshit ledwo zipie ale to szczegol. Wlaczam winde -> odpalam Nero 6.0 -> nagrywam jakis pliczek 700MB i nagle komunikat
" LITE - ON LTR 52327S
Przerwano polecenie SCSI!!
LITE - ON LTR 52327S/H2 T0
Zapis ... nie powiodl sie!"
Dzieje sie to gdy nagrywarka zaczyna nagrywac Lead-In. Przez chwile kreci potem staje i wywala blad . Myslalem ze to problem ASPI wiec wgralem najnowsze, a i tak nie dziala Nie wspomne ile razy Clone CD i tego Nero przeinstalowywalem. Nawet latka do Nero nie pomogla. Jak nagrywam Clone przeskakuje wszystko i odrazu na 100% i po 7s daje "Zapis .. nie powiodl sie!" Na kompie z winda 98 wszystko jest OK a tu na "lepszym XP" kicha Prosze o pomoc. Jestem nowy na forum i prosze o wyrozumialosc :)

PS. Moj wybor Lite-On'a byl dobry czy w tej klasie cenowej jednak jest lepsza nagrywarka??

Y@nkee_PL 12.04.2004 14:53

1 - sprawdz czy masz wlaczone DMA
2 - zainstaluj sterownik plyty glownej
3 - inaczej to podlacz; hdd - PM, dvd - PS, cdrw - SM
4 - wylacz systemowe nagrywanie plyt
5 - przydaloby sie, aby Service Pack 1 dla XP byl zainstalowany

LegwanOPOLE 13.04.2004 00:46

Dzieki Y@nkee za pomoc. Okazalo sie, ze problem tkwil w tym, ze nagrywarka byla jako Slave a kiedy podpielem ja jako Master zaczal nagrywac. Ale to nie byl koniec atrakcji :( Kiedy skonczyl nagrywac dane zabral sie za Lead In i Lead Out i wtedy wyskoczyl blad "FATAL FIXATION EROR" Po tym bledzie naped padl. Mysle ze to zasluga mojego przecudnego codeszita. Naped nie nagrywa a nawet nie czyta CD ale BIOS go wykrywa i sam naped "kreci" Probowalem rozne plyty wsadzac - nic. Dalem nowy firmware i nadal nic. No coz jutro ide wymienic na gwarancji :( Jakies propozycje ??

bobas 14.04.2004 14:25

tak ...wymienić ;)

LegwanOPOLE 14.04.2004 17:59

No i zastalo mi ... czekanie :(

nacuna 15.04.2004 20:56

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
1 - sprawdz czy masz wlaczone DMA
2 - zainstaluj sterownik plyty glownej
3 - inaczej to podlacz; hdd - PM, dvd - PS, cdrw - SM
4 - wylacz systemowe nagrywanie plyt
5 - przydaloby sie, aby Service Pack 1 dla XP byl zainstalowany

Witam. U mnie w kompie mam tak:
-120gb seagate
-80gb seagate
-dvd-rom Toshiba
-cd-rw Lite-On.
Prosze powiedz mi jak najwydajniej podlaczyc te urzadzenia?
Glownie bede kopiowal z plyt, niz z dyskow twardych.

bobas 16.04.2004 08:55

Na jednej taśmie daj CD-R jako Secondary master i DVD Secondary slave. A na drugiej tasmie dyski oczywiście jako Primary master dysk pierwszy i drugi jako Slave
Masz jeszcze artykuł ..warto przeczytac.
http://www.tomshardware.pl/howto/20020904/diy-10.html

Pozdrawiam,
bobas :mruga:

LegwanOPOLE 16.04.2004 23:22

Mam juz nagrywarke :) :) :) Podlaczylem ja na odzielnym kabelku (czyli teraz jest PM - Matrox 80 - strasznie halasliwy :( , PS DVD LG i SM Lite-On ). Najprawdopodobniej tamten model mial wade produkcjyna bo od poczatku dzialal jakos dziwnie (dlaczego zawsze mnie to spotyka ;) ) W kazdym razie teraz jest cacy a lite-on nagrywa ze az milo :)

Dziekuje wszystkim za pomoc :spoko:

bobas 16.04.2004 23:45

no i fajnie :jupi: Ja również jade na Litku i uważam że są naprade warte tych pieniążków.
Ale to podłączenie ....przeczytaj artykuł do którego podałem link wyżej. Ja bym podłączył jak wyżej czyli CD-R i DVD na jednej taśmie sec.m-nagryw i sec.slave DVD..ale to już twoja sprawa ;)
Pozdrawiam,
bobas

LegwanOPOLE 17.04.2004 12:06

Bedzie lepiej dzialac ?? Na tamtej nagrywarce jak tak podlaczylem dalej sie nie dalo nagrywac (ale tamta to inna historia). Podlacze - zobacze :)

bobas 17.04.2004 18:44

Spróbuj ...ja mam tak podłączone i jest OK a szkoda na teśmie gdzie jest HDD podłaczać DVD.
Pozdrawiam :spoko:
bobas

LegwanOPOLE 17.04.2004 18:56

A no teraz przejrzalem - dysk zwalnia do predkosci DVD :) Jasne - jak najszybciej przelacze :)

bobas 17.04.2004 19:37

Cytat:

Napisany przez LegwanOPOLE
A no teraz przejrzalem - dysk zwalnia do predkosci DVD :) Jasne - jak najszybciej przelacze :)

dokładnie o to chodziło :spoko:
3maj sie :spoko:

LegwanOPOLE 18.04.2004 16:56

Eror Return ... ;)

Ilość załączników: 1
Podlaczylem jak radzilem i niby wszystko dziala ale jak chce nagrac plyte to wyskakuje znowu ten sam eror. W zalaczniku screen z Nero. Aktualnie jest:
PM: Maxtor dysk
PS: NIC
SM: LITE-ON nagrywara
SS: LG DVD-ROM
Jak odlacze DVD to wszystko dziala. Co zrobic zeby zachulalo ?? Nie chce spowrotem podlaczac DVD jako PS bo dopiero teraz widze jaki komp byl spowolniony. Aktualnie jesli chce cos nagrac to odlaczam DVD :( Nie jest to wygodne. Prosze o POMOC :help:
Ten kto mi pomoze tego ZDROWIE :piwo:

nacuna 18.04.2004 17:21

Jedynie co przychodzi mi na mysl to, ze masz za slaby zasilacz. Moze ten twoj Codegen 300W nie wytrzymuje tyle i nie mozesz nagrac plyty?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:12.