Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LG GCE-8160B - zbyt słaby laser???? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-gce-8160b-zbyt-slaby-laser-33718/)

equinoxe 12.04.2004 14:00

LG GCE-8160B - zbyt słaby laser????

Posiadam starą nagrywarkę LG GCE-8160B 16x10x40. Problem polega na tym, że nagrywarka nagrywa płytę do końca(czasem nie), jednak po wypaleniu płytka jest do wyrzucenia (nie do odczytania). W przypadku muzyki, pierwsze pare minut brzmi dobrze a im dalej tym zaczynają się robić dziwne przerwy w dźwięku, coraz większe i większe aż całkiem dzwięk zanika. Jestem przekonany, że w nagrywarce wypalił się, czy też zmniejszyła się moc lasera. Co dziwne zaczęło się to dziać po ok. 10 miesiącach od zakupu. Wypaliłem najwyżej 300-400 płyt. Słyszałem, że istnieje możliwość podkręcenia mocy lasera za pomocą odpowiedniej śrubki przy głowicy (ponoć znajomy znajomego tak zrobił i mu działa:)). Chciałbym spytać, czy to jest w ogóle możliwe a jeśli tak to którą śrubką mam kręcić i w którą stronę itp. Może znacie jakieś strony ze schematami i opisanymi sposobami podkręcania. Dzięki.

Mój nr gg #5285104

SEBAW 12.04.2004 19:36

Weź przeczyść soczewkę lasera, wgraj nowszy bios oraz ForceASPI 1.7.

Patrix 13.04.2004 17:42

Jeśli ma wersje box to ma już bios 2.01 - i nowszego nie ma...;) taaa znajomy mojego znajomego ma w domu czołg, ponoć strzela ;)
kręcąc tylko bardziej ją "rozwalisz",
może trafiła Ci się trefna partia płyt, takie śmiecie teraz potrafią wyprodukować...

Ghost_mode 13.04.2004 22:20

Cytat:

Napisany przez Patrix
Jeśli ma wersje box to ma już bios 2.01 - i nowszego nie ma...;)

2.01 to syf :jezyk:
ja w box'ie miałem 1.02 i wszystko działa zarąbiście !

(...)
czyszczenie soczewki może pomóc
a co do śrubki regulującej to niech ten znajomy znajomego sobie ją wkręci w :wsciekly:

Sobociński 14.04.2004 09:51

Cytat:

Napisany przez equinoxe
Posiadam starą nagrywarkę LG GCE-8160B 16x10x40. Problem polega na tym, że nagrywarka nagrywa płytę do końca(czasem nie), jednak po wypaleniu płytka jest do wyrzucenia (nie do odczytania). W przypadku muzyki, pierwsze pare minut brzmi dobrze a im dalej tym zaczynają się robić dziwne przerwy w dźwięku, coraz większe i większe aż całkiem dzwięk zanika. Jestem przekonany, że w nagrywarce wypalił się, czy też zmniejszyła się moc lasera. Co dziwne zaczęło się to dziać po ok. 10 miesiącach od zakupu. Wypaliłem najwyżej 300-400 płyt. Słyszałem, że istnieje możliwość podkręcenia mocy lasera za pomocą odpowiedniej śrubki przy głowicy (ponoć znajomy znajomego tak zrobił i mu działa:)). Chciałbym spytać, czy to jest w ogóle możliwe a jeśli tak to którą śrubką mam kręcić i w którą stronę itp. Może znacie jakieś strony ze schematami i opisanymi sposobami podkręcania. Dzięki.

Mój nr gg #5285104

Miałem tą nagrywarkę jakiś czas temu. Muszę ją zaliczyć do bardzo dobrych (biorąc pod uwagę klasę, prędkość i tamte czasy). Może jak kolega Patrix weż pod uwagę płytki. Spróbuj wypalić na innych. Nie wykluczam też, że trafiła Ci się jakaś felerna sztuka nagrywarki. Pozdrawiam

SEBAW 14.04.2004 10:47

Mnie to bardzo interesuej jak można podwyższyć moc lasera, przecież nagrywarka sama dobiera moc lasera do odpowiedniego krążką. Inna moc lasera jest dla płyt CD-RW, a inna dla CD-R wykonanych z cyjaniny czy ftalocyjaniny. Wieć jak "podkręci" się moc lasera, to zostanie zniekształcona moc lasera i w konsekwencji moc lasera do odpowiedneigo krążka będzie nieodpowiednia.
Czy ktoś może się wypowiedzieć w tej sprawie. Proszę nie pisać taki zdań: "mój kolega miał tak... i po wykonaniu mu chodziło".

Patrix 14.04.2004 16:24

Cytat:

Napisany przez Ghost_mode
2.01 to syf :jezyk:

a gów** prawda :) (gwiazdki ja dodałem)
Mam tą nagrywarke (box) od czasu kiedy sie ledwo w sklepach pojawiła,
działa świetnie na fabrycznym biosie 2.01

Ghost_mode 14.04.2004 20:08

Cytat:

Napisany przez Patrix
a gów** prawda :) (gwiazdki ja dodałem)
Mam tą nagrywarke (box) od czasu kiedy sie ledwo w sklepach pojawiła,
działa świetnie na fabrycznym biosie 2.01

nie chcę się z Tobą kłócić bo to nie ma sensu :piwo:
ale po prostu wiem, że wielu znajomych po wrzuceniu tego biosu miało problemy z nagrywarką i niezależnie czy to były boxy czy oemy ;)

ja zostałem na fabrycznym 1.02 (kupiłem od razu jak się tylko pokazała w sklepie) i cieszę się, że nic nie kombinowałem. 1.02 działa idealnie :jupi:
pozdro

Patrix 14.04.2004 21:55

Cytat:

Napisany przez Ghost_mode
nie chcę się z Tobą kłócić bo to nie ma sensu :piwo:
ale po prostu wiem, że wielu znajomych po wrzuceniu tego biosu miało problemy z nagrywarką i niezależnie czy to były boxy czy oemy ;)

ja zostałem na fabrycznym 1.02 (kupiłem od razu jak się tylko pokazała w sklepie) i cieszę się, że nic nie kombinowałem. 1.02 działa idealnie :jupi:
pozdro

spoko :spoko:
akurat na moim kompie bios 2.01 sprawuje sie ok ;)

pkx 17.04.2004 14:05

Również posiadam taką nagrywarkę i mam od niedawna inny problem. Niby nagrywa calą płytę bezbłednie i w Nero wyskakuje komunikat o poprawnym zapisie, to później okazuje się, iż płyta ma niezamkniętą sesję (info z CD-DVD Speed) i nie da się jej później zamknąć. Płyta jest nieczytelna i wykrywa mi ją jako czystą z wolną powierzchnią do nagrania o rozmiarze takim jaki zostałby po poprawnym nagraniu pliku (np. nagrywam plik 695MB i zostaje mi wolne 5MB). Może miał ktoś podobny problem?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:34.