Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   nagrywanie plyt cd-audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywanie-plyt-cd-audio-3386/)

black.devil 07.08.2001 01:08

Cytat:

Jerry (06-08-2001 22:54):
I jeszcze jedno. Choćby nawet Sony było z filipin to włącz sobie OSAKE a potem SONY a zobaczysz różnice i to z czego ja sie śmieje.
Mają ludzie problemy - ja w aucie mam 'SuperSonica' 'Assembled in Poland' z jednym działającym głośnikiem 5W i w dodatku niskotonowym. I co? kopary opadły ;-) ;-) ;-)

black.devil 07.08.2001 01:04

Cytat:

soulie (21-07-2001 23:58):
witam, z jaka predkoscia powinno sie nagrywac plyty w cd-audio tak aby odczytywal ja kazdy odtwarzacz? Czy predkosc zapisu ma tu w ogole jakies znaczenie?
Co do tego czy prędkość nagrywania ma jakiś wpływ na jakość dźwięku to nie jestem pewien ale raczej nie (jeśli płytka nagrana 8x różni się od takiej nagranej 2x pod względem 'rozmieszczenia zer i jedynek' na jej powierzchni to po kiego ch... powstawały wszelkie standardy, book-i itd. ?) natomiast zgadzam się z innymi że nośnik ma znaczenie (w końcu np. wiele odtwarzaczy CD nie odczyta CD-RW ;-))

Jerry 06.08.2001 22:54

I jeszcze jedno. Choćby nawet Sony było z filipin to włącz sobie OSAKE a potem SONY a zobaczysz różnice i to z czego ja sie śmieje.

Jerry 06.08.2001 22:38

Nie śmieje sie z osaki. W końcu firma jak (prawie) każda inna.Przewiozlem sie raz na TV Panasonic Made in Europe i mam dosyć i od tego czasu na moim KAŻDYM sprzecie jaki posiadam pisze MADE IN JAPAN. (Sprawdzam to przy zakupie.)

BAQ 06.08.2001 19:04

tak się śmiejesz z osaki i z tego gdzie ten badziew jest składany. spójrz na swoje SONY i nie przestrasz się gdy (z dużym prawdopodobieństem) ujrzysz tam właśnie napis "Made in Philipines"

Jerry 06.08.2001 03:22

Czy prędkość ma jakieś znaczenie? Ja osobiście w to wątpie. Nagrywam x8 i jeszcze nigdy nie miałem problemu ani na wierzy (technics) ani w aucie (sony). Chyba ze ktos ma Osake, First'a lub innego "Made in Philipines" to może miec problemos.

gAzZzZoR 26.07.2001 23:40

Cytat:

soulie (21-07-2001 23:58):
witam, z jaka predkoscia powinno sie nagrywac plyty w cd-audio tak aby odczytywal ja kazdy odtwarzacz? Czy predkosc zapisu ma tu w ogole jakies znaczenie?
Predkosc napewno ma jakies znaczenie, ale czy zauwazysz roznice na 1x czy 16 x to nie gwarantuje (watpie w to)

Wieksze znaczenie ma nagrywarka i nosnik (j.w.)

Pozdro. GAzor

c0rdat 24.07.2001 16:30

Powiedzmy tak:
Ważne jest dopasowanie prędkości do nośnika.

Różne nośniki wymagają różnej dokładności dopasowania mocy lasera do prędkości nagrania. Np. płyty z cyjaniną (zielone lub niebieskie) tolerują duży zakres mocy lasera nagrywającego. Płyty z ftalocyjaniną (złote, srebrne) zaś wymagają dokładnego doboru mocy do prędkości. Jeżeli moc jest zbyt mała, informacja jest zbyt "blada", jeżeli moc jest zbyt duża - dochodzi do "przepalenia" nośnika (zapis staje się rozmyty). Nagrywarki mają moc lasera regulowaną skokowo, co może prowadzić do problemu z odczytem płyt audio nagrywanych z pewnymi prędkościami na pewnych nośnikach w pewnych nagrywarkach.
Reasumując: eksperymentuj.

Pozdro.
P.S.
Niektórzy mówią, że dla płyt z ftalocyjaniną i nowoczesnych nagrywarek (12-16x) optymalna prędkość nagrywania to 8x.

kondzik 24.07.2001 06:56

Ważny jest nośnik na którym nagrywasz. Mój stacjonarny Technics ma kłopoty z odczytem czerwonych BASF 700 MB.

radaro 22.07.2001 23:20

Predkosc zapisu cd nie ma znaczenie na jej pozniejszy odzczyt przez odtwarzacze.

soulie 21.07.2001 23:58

nagrywanie plyt cd-audio

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:39.