![]() |
Zywotnosc
Pytam tak z ciekawosci ale po jakim czasie (ilosci plyt) pada nagrywarka??? Wiem ze to zalezy od producenta ale mniej wiecej bede wiedzial kiedy zbierac na nowa:) narazie mam RICOHa MP7083A i wypalilem nia max 90 CD
Dzieki i pozdro |
przy takim tempie nagrywania to chyba jesteś zwolennikiem reirkarnacji
|
Co to znaczy ze jestem zwolennikiem reinkarnacji??? Nie wiem czy to duzo czy to malo - te 90 CD
|
To oczywiście zależy, w jakim okresie wypaliłeś te 90 CD. Przedmówcy prawdopodobnie chodziło o to, że jednego życia Ci nie starczy, żeby zajechać nagrywarkę (stąd ta reinkarnacja).
Na poważnie: Moja pierwsza nagrywarka wytrzymała 4 lata i nagrała około 2.000 płyt (mało nagrywam) - potem padła (tylko że to było daaaaawno temu, i teraz są o wiele trwalsze). Jak dobrze trafisz, to nie zajedziesz nagrywarki przed jej "moralnym" końcem (bo np. za 5 lat to już pewnie tylko nagrywajki DVD-RW będą się liczyć, więc po co Ci będzie CDRW ???) |
Dzieks cOrdat:)
Te 90 CD wypalilem w okolo 3 miechy - nie wiem czy to duzo? Ciekawe jak zywotne sa RICOHy ???:) Pozdro |
90 płyt w 3 misiące to niewiele.
Ricochy mają opinię żywotnych, więc nie masz czym się martwić jeszcze dłuuugo (no chyba, że będziesz miał pecha - zdarzają się nawet walnięte Plexy). Pozdro.6 |
Dzieks cOrdat z help z twojej strony:)
Pozdro |
Cytat:
Taka ilosc nie powinna zepsuc nagrywary, ale... No wlasnie.... Mozesz kupic firmowe (np. plexa) i moze byc od poczatku zajechany (np. jakas wadliwa seria...) (aczkolwiek zdarza sie to nadzwyczaj rzadko...) Duzo zalezy od serii (tak jak z procami - jak trafisz na dobra serie to sie dobrze kreca a jak na zla to kupa) Ale im lepsza firma tym dluzej wytrzyma nagrywara Pozdro. GAzor |
Gazor wiec co myslisz o RICOHach??? I konkretnie o tym modelu?
Dzieks |
Cytat:
|
Cytat:
Maja kilka wad (podobno maja problem z kasowaniem plyt cd-rw), ale ogólnie jest to dobra i solidna firma (swoja droga przeciez na zdjeciach z wnętrza nagrywarki teaca widac na jakims chipie RICOH - to o czymś świadczy) A co do czterech wielkich - ja uważam że najlepszy jest ( a może był i już nie jest?) Plextor - zawsze miał dobre i solidne nagrywarki. Drugie miejsce, może sie nie zgodzicie, ale należy do Teaca i Yamahy - jedyny problem z tym drugim to to że jest (chyba) nieco droższy od innch nagrywarek, ale nie słyszalem żadnej negatywnej opinii o tych nagrywarkach (no chyba że starych).Sęk w tym że Yamahy sa mniej popularne od teacow, ale uważam je za rownie dobre A trzecie miejsce to RiCOH - ma on problemy z cd-rw (przynajmniej stare modele bo nie wiem jak tam z nowymi jest), ale nagrywarka jest rowniesz solidna i dobra. Oto są trzej najlepsi, ale sądze że rożnice (szczególnie drugim i trzecim) pomiędzy miejscami są bardzo małe, bo wiadomo, rózne osoby różne cechy potrzebuja od nagrywarki. I tak osoby ktore duzo pracuja na z cd-rw raczej nie powinny wybierac teacow (nie wiem jak z nowymi ale napewno w54e i w58e) bo bardzo wolno odczytuja cd-rw. NO każdy napewne inaczej ocenii poszczególne nagrywarkii, ale myśle że gdyby wszystkie te nagrywarkii były na pierwszym miejscu to nikt by sie nie poczul urażony. I co do RICOHA - są to dobre nagrywarki i powinna Ci długo slużyc Pozdro. GAzor P.S. Zastrzegam sobie prawo do modyfikacji tego tekstu :) (bo mysle ze jutro duzo w nim rzeczy poprawie :) ) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:52. |