Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Zywotnosc (https://forum.cdrinfo.pl/f2/zywotnosc-3388/)

CpU 22.07.2001 11:41

Zywotnosc

Pytam tak z ciekawosci ale po jakim czasie (ilosci plyt) pada nagrywarka??? Wiem ze to zalezy od producenta ale mniej wiecej bede wiedzial kiedy zbierac na nowa:) narazie mam RICOHa MP7083A i wypalilem nia max 90 CD

Dzieki i pozdro

kostek 22.07.2001 15:18

przy takim tempie nagrywania to chyba jesteś zwolennikiem reirkarnacji

CpU 22.07.2001 19:54

Co to znaczy ze jestem zwolennikiem reinkarnacji??? Nie wiem czy to duzo czy to malo - te 90 CD

c0rdat 23.07.2001 08:46

To oczywiście zależy, w jakim okresie wypaliłeś te 90 CD. Przedmówcy prawdopodobnie chodziło o to, że jednego życia Ci nie starczy, żeby zajechać nagrywarkę (stąd ta reinkarnacja).

Na poważnie:
Moja pierwsza nagrywarka wytrzymała 4 lata i nagrała około 2.000 płyt (mało nagrywam) - potem padła (tylko że to było daaaaawno temu, i teraz są o wiele trwalsze).
Jak dobrze trafisz, to nie zajedziesz nagrywarki przed jej "moralnym" końcem (bo np. za 5 lat to już pewnie tylko nagrywajki DVD-RW będą się liczyć, więc po co Ci będzie CDRW ???)

CpU 23.07.2001 20:38

Dzieks cOrdat:)
Te 90 CD wypalilem w okolo 3 miechy - nie wiem czy to duzo?
Ciekawe jak zywotne sa RICOHy ???:)

Pozdro

c0rdat 24.07.2001 16:40

90 płyt w 3 misiące to niewiele.
Ricochy mają opinię żywotnych, więc nie masz czym się martwić jeszcze dłuuugo (no chyba, że będziesz miał pecha - zdarzają się nawet walnięte Plexy).

Pozdro.6

CpU 24.07.2001 20:30

Dzieks cOrdat z help z twojej strony:)

Pozdro

gAzZzZoR 26.07.2001 23:48

Cytat:

CpU (22-07-2001 11:41):
Pytam tak z ciekawosci ale po jakim czasie (ilosci plyt) pada nagrywarka??? Wiem ze to zalezy od producenta ale mniej wiecej bede wiedzial kiedy zbierac na nowa:) narazie mam RICOHa MP7083A i wypalilem nia max 90 CD

Dzieki i pozdro
To niezbyt duzo (chociaz dla wlasnego uzytku :) ) .

Taka ilosc nie powinna zepsuc nagrywary, ale...

No wlasnie....

Mozesz kupic firmowe (np. plexa) i moze byc od poczatku zajechany (np. jakas wadliwa seria...) (aczkolwiek zdarza sie to nadzwyczaj rzadko...)

Duzo zalezy od serii (tak jak z procami - jak trafisz na dobra serie to sie dobrze kreca a jak na zla to kupa)

Ale im lepsza firma tym dluzej wytrzyma nagrywara

Pozdro. GAzor

CpU 27.07.2001 17:55

Gazor wiec co myslisz o RICOHach??? I konkretnie o tym modelu?

Dzieks

black.devil 27.07.2001 22:24

Cytat:

CpU (27-07-2001 17:55):

Dzieks
Wiem że to nie było do mnie ale dpowiem - RICOH to moim zdaniem jedna z 3 (no może 4) 'wielkich' - pozostałe to TEAC, Plextor (i ewentualnie Yamaha) - może się ktoś ze mną nie zgadza, jego problem...to jest moje zdanie...a co do modelu, nie znam ale w końcu RICOH...

gAzZzZoR 28.07.2001 23:54

Cytat:

CpU (27-07-2001 17:55):

Dzieks
Moim (skromnym :) ) zdaniem ricohy sa całkiem niezle.

Maja kilka wad (podobno maja problem z kasowaniem plyt cd-rw), ale ogólnie jest to dobra i solidna firma (swoja droga przeciez na zdjeciach z wnętrza nagrywarki teaca widac na jakims chipie RICOH - to o czymś świadczy)

A co do czterech wielkich - ja uważam że najlepszy jest ( a może był i już nie jest?) Plextor - zawsze miał dobre i solidne nagrywarki.

Drugie miejsce, może sie nie zgodzicie, ale należy do Teaca i Yamahy - jedyny problem z tym drugim to to że jest (chyba) nieco droższy od innch nagrywarek, ale nie słyszalem żadnej negatywnej opinii o tych nagrywarkach (no chyba że starych).Sęk w tym że Yamahy sa mniej popularne od teacow, ale uważam je za rownie dobre

A trzecie miejsce to RiCOH - ma on problemy z cd-rw (przynajmniej stare modele bo nie wiem jak tam z nowymi jest), ale nagrywarka jest rowniesz solidna i dobra.

Oto są trzej najlepsi, ale sądze że rożnice (szczególnie drugim i trzecim) pomiędzy miejscami są bardzo małe, bo wiadomo, rózne osoby różne cechy potrzebuja od nagrywarki.

I tak osoby ktore duzo pracuja na z cd-rw raczej nie powinny wybierac teacow (nie wiem jak z nowymi ale napewno w54e i w58e) bo bardzo wolno odczytuja cd-rw.

NO każdy napewne inaczej ocenii poszczególne nagrywarkii, ale myśle że gdyby wszystkie te nagrywarkii były na pierwszym miejscu to nikt by sie nie poczul urażony.

I co do RICOHA - są to dobre nagrywarki i powinna Ci długo slużyc

Pozdro. GAzor

P.S. Zastrzegam sobie prawo do modyfikacji tego tekstu :) (bo mysle ze jutro duzo w nim rzeczy poprawie :) )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:52.