Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   cinema craft encode + ustawienia (https://forum.cdrinfo.pl/f15/cinema-craft-encode-ustawienia-33891/)

Ufil123 17.04.2004 02:25

cinema craft encode + ustawienia

witam wszystkich!!!!!

chcę przerobić avi na DVD (mpv) i jak pisze w temacie urzywam cinema craft encode!!!!!i tu jest moje pytanie :

jak ustawić w tym programiku standart NTSC(bo cały czas mam kodowanie do PAL) i jak dopasować obraz (z avi) do rozdzielczości wyjciowej ( w tej chwili wygląda to tak że po przerobieniu, film jest wyświetlany w środku ekranu, reszta to czarne paski(czyli boki,góra,dół)!!!

acha chodzi mi o ustawienia w samym cinema craft encode nie używając żadnych dodatkowych programów typu DVD2SVCD

za wszelkie informacje wielkie dzięki!!!!!!!!!!POZDRAWIAM

CobraVerde 17.04.2004 19:24

napisz trochę jaśniej o co chodzi, podaj dokładne parametry pliku źródłowego to może coś wymyślimy...

Ufil123 18.04.2004 00:07

wiem wiem troche zakręciłem te pytanie ale już jest ok. doszłem do tego co chciałem!!
Zamiast wczytywać do cinema craft encode pliku .avi wczytuje .avs - i wnim podaje wszystkie parametry jakie chce uzyskać!!!!!!i jest wszystko wporządku!!!

#########ALE POJAWIA SIĘ INNY PROBLEM#############

mam film ,w który na samym dole obrazu pokazują się co jakiś czas napisy ;-) i chciałbym je uciąć (chodzi mi tu raczej o zwężenie orazu tak aby te napisy zostały przycięte :-)) w TMPGEnc była taka możliwość (clip frame ).czy jest to możliwe w cinema craft encode , czy znasz może jakąś komende aby wpisać ją w pliku .avs????było by super

WIELKIE DZIĘKI ZA WSZELKIE STARANIA

Ufil123 18.04.2004 00:28

Ilość załączników: 1
a tak to wygląda

CobraVerde 18.04.2004 01:13

Cytat:

Napisany przez Ufil123
mam film ,w który na samym dole obrazu pokazują się co jakiś czas napisy ;-) i chciałbym je uciąć (chodzi mi tu raczej o zwężenie orazu tak aby te napisy zostały przycięte :-)) w TMPGEnc była taka możliwość (clip frame ).czy jest to możliwe w cinema craft encode , czy znasz może jakąś komende aby wpisać ją w pliku .avs????było by super

służy do tego funkcja Crop w skrypcie AVS. wygląda to np. tak:

AviSource("J:\xxxx.avi")
crop(0,0,0,-70) - (lewy, góra, -prawy, -dół)
LanczosResize(720,530)
AddBorders(0,23,0,23)

pamiętaj, że po obcięciu musisz uzupełnić ubytek, tak aby rozmiar video spełniał standard tzn. np. w przypadku PAL było to 720x576. robi się to za pomocą AddBorders lub/i Resize

Ufil123 18.04.2004 22:57

Ilość załączników: 1
zrobiłem tak jak napisałeś i już jest wszystko ok. !!!!! WIELKIE DZIĘKI

a ma jeszcze takie pytanko???od czego zależy prędkość (tak jak na obrazku) , oczywiście od procesora(mam Durona 1,8G), ale czy od czegoś jeszcze - może jakieś ustawienia CCE!!!!

mesztica 19.04.2004 00:05

Cytat:

Napisany przez Ufil123
a ma jeszcze takie pytanko???od czego zależy prędkość (tak jak na obrazku) , oczywiście od procesora(mam Durona 1,8G), ale czy od czegoś jeszcze - może jakieś ustawienia CCE!!!!

Malo troche jak na Durnia 1.8... na moim sprzecie predkosc dochodzi do 2, ale przewaznie jest to 1.8-1.9 :) probowalem kilku algorytmow ale najszybciej robi na 32bit MMX SSE, chociaz roznice sa znikome :)
Sprawdz tez priorytet oraz czy Ci nic nie muli kompa w tle... na Durniu 1200 mam 0.9 - 1.0 :)
Pozdrawiam... Majkel :)

Ufil123 19.04.2004 00:49

probowalem kilku algorytmow ale najszybciej robi na 32bit MMX SSE, chociaz roznice sa znikome
Sprawdz tez priorytet oraz czy Ci nic nie muli kompa w tle...

nie wiem o co chodzi z tym algorytmem 32bitMMX SSE!!!-możesz to opisac jak to ustawić!!!!
niestety nic nie muli mi w tle bo próbowałem tego też na czystym systemie i to samo!!!max ma 0.9!!!ale jak pierwszy raz próbowałem coś robić CCE to było coś koło 2.0 ale teraz już nie da rady!!:-(

mesztica 19.04.2004 14:26

Cytat:

Napisany przez Ufil123
nie wiem o co chodzi z tym algorytmem 32bitMMX SSE!!!-możesz to opisac jak to ustawić!!!!

Nie wiem czy mozna to ustawic na suchym CCE bo nie probowalem, ale na przyklad DVD2DVD-R posiada taka opcje w ustawieniach CCE :) Najlepiej nie zawracaj sobie glowy algorytmem... masz 0.9 i wystarczy... zamiast 10h bedzie Ci robilo 20h :) A ile przejsc tak w ogole robisz? Ja robie 5 i to w zupelnosci wystarcza... roznica jest widoczna miedzu 2p a 5p, a miedzy 5p a 10p wg mnie nie widac zadnej roznicy :) ale to tylko moje zdanie :)
Pozdrawiam... Majkel :)

pykson 20.04.2004 03:09

@ufil123
mam ten sam problem, tez na poczatku mialem kolo 2.0, teraz nie przekracza mi 0.8. Moze nie powinienem nazywac tego problemem bo mialem tez tak, ze nie chodzilo wcale, w sumie jak sie robi przy wyskokim bitracie CBR z formatu DV to i tak jest tylko jedno przejscie, wiec da sie przezyc te pare godzin.
Tez bylem zdziwiony, dlaczego nagle mam grubo ponizej 1.0 ale nic nie wymyslilem.

Moze ktos cos podpowie?

pzdr

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:17.