Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   tupet ludzi osiagnal szczyt (https://forum.cdrinfo.pl/f5/tupet-ludzi-osiagnal-szczyt-33912/)

ThanatoS 19.04.2004 12:56

Mody maja informacje o edycji postow, takie sa ustawione opcje, ale mozna to zmienic. Tylko admini nie maja informacji o tym ze byla edycja.

BD 19.04.2004 12:05

Cytat:

Napisany przez nimal
juz zdazyles zmienic, jak widze, a nie ma ze post zmieniony...

admini i mody nie maja informacji o zmianach postu - ot taki przywilej ;)

Smartek 19.04.2004 11:52

bo od Team Member chyba nie ma.. tak samo mody maja :) - tak mysle.. Ciapus albo yankee zeedytujcie moja wypowiedz i zobaczymu :P
pozdro ;)

nimal 19.04.2004 11:26

Cytat:

Napisany przez BD
.

to sie nazywa wymowne zakonczenie ;)
ale faktycznie koles przedstawial specyficzne polaczenie tupetu i ajkiu

edit:
juz zdazyles zmienic, jak widze, a nie ma ze post zmieniony...

BD 19.04.2004 11:21

W tej chwili napisalem do sprawcy. Odpowiedzi brak ale co Ciekawe napisal do mnie gosc z adesu e-mail ktory zostal podany w formularzu. Pisal jakby o niczym nie wiedzial i podpytywal o jakas sprawe w zwiazku z ksiazka.

Napisalem rowniez do firmy Arkos i opisalem cala sytuacje. Czekam na odpowiedz.

Zastanawiam sie nad zgloszenieme tego faktu do abuse@tpnet.pl bo jako uzytkownik SDI pod nich podlega. Ale to zobaczymy czy odpisze na moj list.

pawelblu 18.04.2004 19:36

Cytat:

Napisany przez BD
Wiesz znam Dawida i on wie, ze jak bym cos chcial od niego to bym poprostu zadzwonil albo podjechal. Zwlaszcza, ze mieszkamy blisko siebie.

Nie napisalem nigdzie, ze goscia podam do sadu. Wiec nie bardzo rozumiem skad taka teoria.

Rozumiem - ja caly czas pisalem w odniesieniu do tej wypowiedzi:
Cytat:

Napisany przez memorando
U mnie by była krótka piłka dzieciaka podalbym do sądu o kradzież wlasnosci intelektualnej bo dzisiaj soft ukradnie a jutro karty kredytowe albo w ten sam sposób obrobi bank na lewe papiery??

Stad moja wypowiedz o piractwie i sadzie.

Cytat:

Napisany przez BD
Otoz to SafeLock wiekszosci uzytkownikow w domu nie jest do niczego potrzebny. Raczej nie widze sensu zabezpieczania pirata za pomoca SafeLocka. I w calej sprawie nie chodzi mi o sam program SafeLock ale o fakt podszycia.

OK - zgadzam sie.

Cytat:

Napisany przez BD
Zastanow sie co by bylo jakby ktos podszywajac sie pod Ciebie chcial zalatwic sobie jakas sprawe. Nie wiem czy sie zajmujesz ale wyobrazmy sobie, ze jestes znany w srodowisku hodowcow rybek akwariowych i jakis Kowalski udajac Ciebie na Twoje konto zacznie wyciagac rybki do testow ktorych pozniej nie odda albo poczyni jakies inne dzialania na podstawie ktorych moze ucierpiec Twoja wiarygodnosc. Nie musze chyba mowic co bedzie efektem takiego dzialania.

Dla mnie taka sytuacja jest nie do przyjecia i dlatego opisalem te sprawe tutaj

No wlasnie. W zupelnosci sie z Toba zgadzam ze taka sytucja jest nie do przyjecia, jednak jak przeczytalem text ktory przytoczylem na samej gorze to uznalem ze to przesada. Jezeli bylyby to dzialania na ktorych ucierpialby moj wizerunek (tak ze bym to odczul, finansowo badz moralnie), to oczywiscie dochodzilbym swego, tylko pewnie najpierw polubownie a potem jakos znaczniej. Troche sie nie dogadalismy, bo komentowalem wypowiedzi kogo innego. Z Twoimi mniej wiecej sie zgadzam, chociaz wlasnie nie napisales czy masz zamiar podejmowac jakies drastyczne kroki wzgledem tego goscia czy nie bedzie to bardziej represyjne niz upomnienie (tzn czy uwazasz ze przez ta sytuacje twoj wizerunek ucierpial na tyle zeby wciagac w to osoby trzecie - dawida oczywiscie pomijamy bo zostal w to zaangazowany automatycznie :) ).

Jezeli wszystko zakonczylo sie miedzy znajomymi to chyba mozna goscia jedynie pouczyc ze teraz mu sie upieklo, ale jest to ostatni raz ...

ThanatoS 18.04.2004 19:04

Hmm, e tam akwarium, nie lepiej wystawic rachunek do zaplacenia na kogos? Nie jestem perfidny ale jestem w stanie tego dokonac.

BD 18.04.2004 18:13

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A nawet zostajac przy kwestii podszywania sie. Uwazasz ze Twoj wizerunek ucierpial na tyle zeby podawac sprawe do sadu ??

Wiesz znam Dawida i on wie, ze jak bym cos chcial od niego to bym poprostu zadzwonil albo podjechal. Zwlaszcza, ze mieszkamy blisko siebie.

Nie napisalem nigdzie, ze goscia podam do sadu. Wiec nie bardzo rozumiem skad taka teoria.

Cytat:

Moim zdaniem na tym etapie powinno sie upomniec kolesia ze to co robi nie jest zgodne z prawem i moze miec z tego powodu nieprzyjemnosci. Tym bardziej ze ten soft nie powinien mu byc do niczego potrzebny jezeli jest np. zwyklym studentem. Szczerze mowiac gdyby sprawa dotyczyla np. Windowsa to bym moze probowal goscia zrozumiec, ale tutaj to tylko ostrzezenie, a jak nie pomoze to sprawa.
Otoz to SafeLock wiekszosci uzytkownikow w domu nie jest do niczego potrzebny. Raczej nie widze sensu zabezpieczania pirata za pomoca SafeLocka. I w calej sprawie nie chodzi mi o sam program SafeLock ale o fakt podszycia.

Zastanow sie co by bylo jakby ktos podszywajac sie pod Ciebie chcial zalatwic sobie jakas sprawe. Nie wiem czy sie zajmujesz ale wyobrazmy sobie, ze jestes znany w srodowisku hodowcow rybek akwariowych i jakis Kowalski udajac Ciebie na Twoje konto zacznie wyciagac rybki do testow ktorych pozniej nie odda albo poczyni jakies inne dzialania na podstawie ktorych moze ucierpiec Twoja wiarygodnosc. Nie musze chyba mowic co bedzie efektem takiego dzialania.

Dla mnie taka sytuacja jest nie do przyjecia i dlatego opisalem te sprawe tutaj.

pawelblu 18.04.2004 16:09

Cytat:

Napisany przez BD
...@Pawel pamietaj, ze w tym przypadku mi nie chodzi o soft i piractwo. Mam jedynie pretensje o podszywanie sie pod moja osobe. Natomiast sprawa softu dotyczy Koliego i tutaj on powinien zadecydowac jak ja zalatwi.

Nie no - OK ja odpowiadalem na:
Cytat:

Napisany przez memorando
U mnie by była krótka piłka dzieciaka podalbym do sądu o kradzież wlasnosci intelektualnej bo dzisiaj soft ukradnie a jutro karty kredytowe albo w ten sam sposób obrobi bank na lewe papiery??

A nawet zostajac przy kwestii podszywania sie. Uwazasz ze Twoj wizerunek ucierpial na tyle zeby podawac sprawe do sadu ?? Moim zdaniem na tym etapie powinno sie upomniec kolesia ze to co robi nie jest zgodne z prawem i moze miec z tego powodu nieprzyjemnosci. Tym bardziej ze ten soft nie powinien mu byc do niczego potrzebny jezeli jest np. zwyklym studentem. Szczerze mowiac gdyby sprawa dotyczyla np. Windowsa to bym moze probowal goscia zrozumiec, ale tutaj to tylko ostrzezenie, a jak nie pomoze to sprawa.

BD 18.04.2004 10:14

Cytat:

Napisany przez krzypaw
Hej, BD chciałem tylko się wypowiedzieć na temat twojej książki "bios-przewodnik", jest rewelacyjna, wszystkie prawie ;-] opcje są ładnie i czytelnie opisane, nie mogę się opędzić od kolegów którzy chcą pozyczyć.
Gratuluję udanej pozycji.!!!!!!

Dzieki za mile slowa i ciesze sie, ze jestes zadowolony z ksiazki. Przyznam sie, ze to pierwsza mojaj ksiazka przy ktorej sie tak napracowalem. Jak zaczynalismy to nie przypuszalem ze opcji moze byc tak duzo. Udalo nam sie zebrac wiekszosc opcji i je w miare dokladnie opisac. Jest to dobry material pod nastepne wydania i aktualizacje o kolejne opcje dodawane w nowych plytach - na przyklad w plytach dla athlona 64 jest jak sie nie myle 13 nowych opcji.

W ksiazce nie ustrzeglismy sie kilku bledow polegajacych na niedokladnym opisie ale nie jest tego zbyt duzo i bedzie to poprawione w kolejnych wydaniach. Jak masz jakies uwagi to pisz smialo na maila.

PS
Musze sie pochwalic bo ksiazka jest juz przetlumaczona na czeski i w tej chwili jest w skladzie a pozniej druk i wchodzi na czeski oraz slowacki rynek.

BD 18.04.2004 10:07

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Co do szastania nazwiskiem, to Bartek sam swiadomie ujawnil je na swojej stronie, podobnie na cdrinfo i na tym forum wiec w takich przypadkach trzeba sie liczyc z numerami jakie tu sa opisane czy podobnymi, i nie ma co sie oszukiwac, trzeba wrecz sie ich spodziewac. W necie, gdzie jest sie w duzym stopniu anonimowym, przynajmniej ja nie spodziewam sie moralnosci. To ze sam nigdy takich rzeczy nie robie to juz calkiem inna sprawa.

Pewnie wiesz czym sie zajmuje i nie widze powodu aby ukrywac sie pod pseudonimem. Wedlug mnie wygladaloby to smiesznie oraz malo wiarygodnie.

To, ze podalem swoje imie i nazwisko w sieci niczym nie rozni sie od publikacji danych w ksiazce telefonicznej, urzedzie czy w pralni jak oddaje plaszcz do czyszczenia. Wiec mysle, ze siec nic tutaj nie zmienia. Dane w postaci imienia i nazwiska mozna zdobyc wszedzie.

Ja rowniez nie spodziewam sie moralnosc oraz kszty inteligencji po zdecydowanej wiekszosci uzytkownikow Internetu. Wystarczy zerknac na komentarze na onecie albo niektore wypowiedzi na naszym forum czy stronie glownej.

Jednak nie zmienia to faktu zasadnosci podszywania sie pod inna osobe.

@Pawel pamietaj, ze w tym przypadku mi nie chodzi o soft i piractwo. Mam jedynie pretensje o podszywanie sie pod moja osobe. Natomiast sprawa softu dotyczy Koliego i tutaj on powinien zadecydowac jak ja zalatwi.

krzypaw 18.04.2004 08:23

Hej, BD chciałem tylko się wypowiedzieć na temat twojej książki "bios-przewodnik", jest rewelacyjna, wszystkie prawie ;-] opcje są ładnie i czytelnie opisane, nie mogę się opędzić od kolegów którzy chcą pozyczyć.
Gratuluję udanej pozycji.!!!!!!

pawelblu 18.04.2004 08:18

Cytat:

Napisany przez memorando

A ja bym na 100% tak nie zrobil. Zreszta rozmowa o piractwie byla juz kiedys i to nie krotka.

memorando 18.04.2004 02:15

grzeniu 18.04.2004 00:00

Cytat:

Napisany przez Dzili
...BTW nie jestem przekonana, czy Twoja chęć pomocy byłaby taka gorliwa jeśli dowiedziałbyś się, iż "ten ktoś" "szastał" Twoim nazwiskiem i adresem.

Moja chec pomocy nie jest taka gorliwa jak ci sie wydaje, na pewno nie dalbym kolesiowi swojego seriala, poza tym przy safelocku to chyba nic nie da bo Koli sie przed tym zabezpieczyl.

Co do szastania nazwiskiem, to Bartek sam swiadomie ujawnil je na swojej stronie, podobnie na cdrinfo i na tym forum wiec w takich przypadkach trzeba sie liczyc z numerami jakie tu sa opisane czy podobnymi, i nie ma co sie oszukiwac, trzeba wrecz sie ich spodziewac. W necie, gdzie jest sie w duzym stopniu anonimowym, przynajmniej ja nie spodziewam sie moralnosci. To ze sam nigdy takich rzeczy nie robie to juz calkiem inna sprawa.

Tak nawiasem juz - jak sobie wyobrazasz ukaranie takiego chlopaczka? Mial tupet, to fakt i pewnie ja poslalbym mu pare "cieplych slowek" i zapomnial o sprawie. W koncu ten Dawid przyznal sie po co mu byl ten adres.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:41.