Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   MATSHITA DVD-ROM (Panasonic) SR-8588 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/matshita-dvd-rom-panasonic-sr-8588-a-33985/)

dextus 19.04.2004 16:21

MATSHITA DVD-ROM (Panasonic) SR-8588

Witam! Posiadam wyżej wymieniony naped DVD i mam maly problem. Nie moge zainstalowac nowszej wersji firmware! Pod WIN nie dziala a jesli uruchamiam go spod DOS (z dyskietki startowej win) to wyskakuje jakis tekst ze powinien byc uruchomiony pod "real DOS". Jak zrobic update? Moze jest jakis Windowsowy firmware? Moze już ktoś mial ten sam problem??

Z gory dzieki!

rekin 19.04.2004 16:30

Nie wiem, jaką masz wersję Windows, ale kiedy ja instalowałem firmware na swoją nagrywarkę musiałem uruchomić ponownie XPka w trybie MS-Dos i wtedy zadziałało. Firmware'y znajdziesz raczej tylko w wersji DOS, ponieważ wgrywasz to bezpośrednio na pamięć napędu DVD/CD, a nie na dysk twardy.

dextus 19.04.2004 16:35

Cytat:

Napisany przez rekin
Nie wiem, jaką masz wersję Windows, ale kiedy ja instalowałem firmware na swoją nagrywarkę musiałem uruchomić ponownie XPka w trybie MS-Dos i wtedy zadziałało. Firmware'y znajdziesz raczej tylko w wersji DOS, ponieważ wgrywasz to bezpośrednio na pamięć napędu DVD/CD, a nie na dysk twardy.

To nie jest nagrywarka DVD tylko czytnik DVD :-) Co do systemu to uzywam WinXP. Jak uruchomic Xp w trybie MS-DOS? Czy nie bedzie sie dzialo to samo co przy starcie z dyskietki systemowej?

rekin 20.04.2004 20:57

Właściwie, to XP-ka można uruchomić w trybie MS-DOS tylko przy pomocy dyskietki. Firmware musisz właśnie mieć zgrany na dyskietkę i z niej odpalasz. Problem może tkwić w wersji tego firmware, które ściągnąłeś. Być może ta wersja akurat nie chodzi pod XP-kiem i po prostu musisz poszukać innej, całkowicie zgodnej z Twoim systemem. Najlepiej ściągnąć firmware ze strony producenta, a jak jej tam nie ma, to albo czekasz na kolejną wersję, albo instalujesz wersję wcześniejszą, o ile jest zgodna z XP i o ile taka jest. Możliwe, że po prostu nie znajdziesz wersji pod swój system. Proponuję wybrać się ze swoim napędem do kumpla, który ma WIn98 i tam spróbować. Jak się nie uda, to będzie oznaczało, że to nie wina systemu, ale firmware'u.

dextus 20.04.2004 22:04

Cytat:

Napisany przez rekin
Właściwie, to XP-ka można uruchomić w trybie MS-DOS tylko przy pomocy dyskietki. Firmware musisz właśnie mieć zgrany na dyskietkę i z niej odpalasz. Problem może tkwić w wersji tego firmware, które ściągnąłeś. Być może ta wersja akurat nie chodzi pod XP-kiem i po prostu musisz poszukać innej, całkowicie zgodnej z Twoim systemem. Najlepiej ściągnąć firmware ze strony producenta, a jak jej tam nie ma, to albo czekasz na kolejną wersję, albo instalujesz wersję wcześniejszą, o ile jest zgodna z XP i o ile taka jest. Możliwe, że po prostu nie znajdziesz wersji pod swój system. Proponuję wybrać się ze swoim napędem do kumpla, który ma WIn98 i tam spróbować. Jak się nie uda, to będzie oznaczało, że to nie wina systemu, ale firmware'u.

No wlasnie ja odpalalem z dyskietki WIN98...Firmware mam z jakiejs stronki z firmwarami i probowalem juz 3 roznych. W dolaczonej instrukcji instalacji jest napisane cos takiego: "You can't use this program on "Windows DOS Prompt".
Please execute on Real-DOS mode." Wiec ja juz sam nie wiem? Sprobuje zrobic tak jak pisales (wezme go do kogos i sprawdze) a jesli nie ruszy to trudno..Zostane przy tym co mam. Watpie ze Matshita (Panasonic) wypusci jakas wersje pod Windowsa... :smutny:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:17.