Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   ZA wolno nagywa (https://forum.cdrinfo.pl/f2/za-wolno-nagywa-34022/)

Syrioosh 20.04.2004 15:28

ZA wolno nagywa

Mam nagrywarkę LG GCE 8520B 52x24x52 i na początku po kupieniu i nawet trochę dłużej to szybko nagrywała nie miałem żadnych zarzutów. ALe niedawno coś sie zepsuło. Kiedy nagrywam np z predkoscią 52x. To na początju słychać jak wchodzi na obroty i po chwili co raz ciszej i ciszej. W końcu nagrywa mi plyte w 6 min! Nie wiem dlaczego. To samo dzieje się z koazda inną prędkosicia. DLaczego.
piszcie: mario98@interia.pl

Ghost_mode 20.04.2004 16:55

miałem podobny problem :idea:
bios 1.04 znacznie poprawił prędkość zapisu i co najważniejsze jakość

jednak napęd czasami nadal zwalnia - LG ma bardzo czuły układ optyczny a płyty w dzisejszych czasach są do du.....
Dla mnie zamiast 2:30 jak bedzie 3:30-4:00 min to nie różnica ale jakość nagrania jest piękna :spoko:

PS o ile takiego nie masz to warto także zaistalować win XP...

qwerty01 20.04.2004 20:29

Tak czasem bywa. Aspi są poprawne? :)

Ghost_mode 21.04.2004 00:20

Cytat:

Napisany przez qwerty01
Tak czasem bywa. Aspi są poprawne? :)

Mnie Force 1.8 aspi nic nie pomogło, a czy jemu pomoże...
hmmm wątpię ale spróbować zawsze można

Bartez 21.04.2004 02:37

@Ghost_mode
usunalem zduplikowany post

qwerty01 21.04.2004 07:43

TO niech DMA włączy. I defregmentacja hdd. IMO lepiej niech ustawi 48x a nie 52x. Nie wiem, dlaczego, ale u mnie po prostu szybciej pali, bo później będzie spowalniać :D

Ghost_mode 21.04.2004 12:54

Mnie DMA nic nie pomogło bo juz było włączone
defragmentacja tż jest wątpliwym sposobem
(chyba że bufor skacze jak najęty to wtedy tak)

PS @Bartez dzięki za usunięcie drugiego postu :piwo: - nie wiem dlaczego wskoczył podwójnie !

Syrioosh 22.04.2004 15:46

Dziwi mnie to że dość długo nagrywała normalnie. Dopiro potem się zrąbało. Mam Win XP, nero 6, bufor nie skacze. Mój komp: P3 500, 192 ramu, Geforce 4 mx.
Możliwe jest że może sią tak dziać poprzez zmiane taśm w kompie?

Mam pytanie.... jak się aktualizuje BIOS i skąd mam pobrać ewentualne pliki. Czy w trakcie przed lub po aktualizacji bosu mogą się pojawić siakieś problemy.

kizio 22.04.2004 16:11

Cytat:

Napisany przez Syrioosh
Mam pytanie.... jak się aktualizuje BIOS i skąd mam pobrać ewentualne pliki. Czy w trakcie przed lub po aktualizacji bosu mogą się pojawić siakieś problemy.

bios pobierzesz z cdrinfo.pl, jeżeli nie będzie miał własnego "instalatora" to musisz mieć odpowiedni program który chyba tez pobierzesz z cdrinfo.pl. Ale pamiętaj żeby przed aktualizacja wylaczyc DMA bo może się coś stać! I pamiętaj jeżeli podczas aktualizacji biosu komputer Ci się zresetuje lub wyłaczy itp. to masz z reguły po wypalarce! A pozatym dużo na forum już było o tym tematów. Wyszukiwarka nie gryzie!

Ghost_mode 22.04.2004 16:28

jeżeli już chcesz nowy bios
to ściągnij z lge.pl a nie cdrinfo.pl

ja miałem oryginalnie 1.03 i ściągnąłem sobie 1.04
w postaci instalatora (exe). Tylko musisz dokładnie przeczytać dodaną z intalatorem biosu instrukcję (podłązcenie taśm itp -ważne !)
jak zrobisz coś nie tak to moze byc marnie z nagrywarką, jeżeli ci się zawiesi podczas updatu albo wyłączą prąd to też lipa.
Jak kolega wyżej radzi - użyj wyszukiwarki i poczytaj trochę...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:20.