![]() |
robilem ostatnio wszystkie matrix'y DVD2DVD-R 1.81 + cce SP2.50.01.00
jazde mialem tylko z pierwszym przesuniete napisy ... z pozostalymi reaktywacja i rewolucjami zero jakich kolwiek problemow biore sie za abbys (glebia) i za dzien niepodleglosci (ID4 independence day) jak widze narazie na ID4 skacze obraz :D edit: tak wiec skakanie obrazu w independence day rozwiazuje wylaczenie w DVD2DVD-R (jak to juz wczesniej wspominal CobraVerde@ przy innym filmie z przeplotem) Upper field first Cytat:
ale nadal pozostaje problem z synchronizacja dzwieku i napisow :D |
Zrobiłem backup Rewolucji i bez problemu, wersja DVD2DVD-R 1.81 + cce SP2.66 - żadnych problemów.
|
Cytat:
|
dzieki jeszcze raz za wyczerpujaca odpowiedz. To naprawde duzo moze pomoc nawet innym forumowiczom (moze warto polaczyc ten watek z "DVD2DVDR Instrukcja", lub chociaz w samym tym glownym watku wyedytowac pierwszego posta i wstawic tam linki do innych, pokrewnych tematow (jak ten nasz).
Aha co do tego Terminatora, to chyba chodzi o to nowe amerykanskie wydanie Terminatora 2 (Extreme Edition), tam jest tzw. interactive mode (swietny bajer), i wlasnie pojawia sie cos takiego jak mowisz, czyli przycisk, po kliknieciu ktorego widac jak powstala dana scena.. Aha przypomialo mi sie, ze cos takiego ma tez "Daredevil" z R2, ale tam nawet nie trzeba za wiele kombinowac, bo bez problemu w samym Shrinku mozna zaznaczyc tylko strumien wideo samego filmu (nie te krotkie wstawki dokumentalne pojawiajace sie w trakcie), i to bez rekompresji miesci sie na plytke. |
BoV - Button over Video czyli guzik w trakcie filmu. W normalnej sytuacji wszelkie guziki są częścią _0.VOB lub VIDEO_TS.VOB. Czasem jednak producenci płyt chcą trochę urozmaicić wydanie i robią taki guzik, który pojawia się przy oglądaniu filmu i jak go naciśniesz to widzisz np jak było zrealizowana dana scena (tak jest z białym króliczkiem w Matrix'e). Podobnie zrealizowana jest druga płytka z Gdzie jest Nemo? Tu na przykład całe menu główne płytki jest zrobione w VTS_01_1.VOB (po co to nie wiem szczerze mówiąc :D). Kopie takich filmów można zrobić chyba tylko Scenarist'em i jest to dość upierdliwe zadanie. W przypadku Matrix'a jeśli nie interesuje Cię ten bajer z króliczkiem to kopię możesz wykonać bez problemu (to co widzisz po kliknięciu na króliczka jest i tak w innym VTS).
Taki jak Abbyss jest jeszcze chyba któryś Terminator i Alien Quadrilogy (nie wiem czy całe -- widziałem tylko wydanie R1) Nie używałem nigdy w życiu dvd2dvd-r więc tu nie bardzo pomogę. Na screenshot'e zwróć uwagę na dwa PGC o nieznacznie różnej długości (ok 10minut) Ponieważ dvd2dvd-r robi kopię samego tylko filmu więc musisz wybrać tylko jedno z nich (z drugiej strony widzę, że potrafi skorzystać z Scenarist'a więc może będzie wiedział jak odtworzyć drugie PGC) Trochę zamieszałem :( hmm.. PGC_1 wykorzystuje te same Cell'e co PGC_2 ale oprócz nich gdzieś ma wciśnięte dodatkowe Cell'e (nie objęte przez PGC_2). Jeśli nie boisz się eksperymentów to proponowałbym skorzystać z Big3 (tylko zamiast ReAuthorist'a musisz użyć ScenAid -- sposób użycia jest mniej więcej taki sam). Najprościej takie problematyczne filmy wykryć przy pomocy DoItFast4U. Jeśli na etapie analizy płytki zacznie krzyczeć na temat Duplicate VOB-IDs to masz prawie na pewno płytkę z zastosowanym seamless-branching (niewidoczne przejście do innej części materiału na płycie). Właściwie to wpadł mi pewien pomysł do głowy... Dzięki za podpowiedź z tym Independence Day. :D |
Ilość załączników: 1
dzieki za odpowiedz.
Moglbys wyjasnic na forum, co to jest BoV? Ile znasz filmow, ktore potencjalnie moga sprawiac klopoty przy przerabianiu ich poprzez DVD2DVDR v. 1,81? Na pewno bedzie to "Abbys", "Independence Day", "Matrix"? /edit dodalem jako zalacznik screen z DVD2DVDR i otwartym ID4. |
W Matrix'e problem nie jest multiangle tylko BoV.
Dnia niepodległości nie widziałem (jakoś mnie ten film nie powalił :)) DVD ReBuilder to taki New Kid on the Block i jak na razie zdrowo wstrząsnął forum.doom9.org. Z jednej strony jest to jedno-klikacz (a'la Instant Copy czy DVDShrink) z drugiej może wykorzystać do przekodowania CCE czy QuEnc'a. Specyfika jego działania (właściwie rozbijania źródłowego materiału) powoduje, że powinien sobie lekko łatwo i przyjemnie poradzić z seamless branching (ale nie multi-angle czy BoV przynajmniej nie w tej chwili.. wsparcie dla BoV ma się ponoć pokazać w 0.46) |
Cytat:
"Dzien niepodleglosci" z tego co widzialem ze screena nadeslanego przez KC42 tez chyba dwie wersje. No a Matrix, nie sprawdzalem ale byc moze jakis multi angle jest i wlasnie z tym sobie nie radzi DVD2DVDR (a moze raczej IFO edit?). A co konkretnie robi ten DVD Re-builder? |
Polskie wydanie Abbys jest z gatunku seamless-branching (wersja kinowa i reżyserska) takie filmy generalnie sprawiają kłopot. Tak sobie właśnie myślę, że może DVD-ReBuilder mógłby sobie z tym całkiem ładnie poradzić...
|
Ja takze mialem problemy z DVD2DVDR, ale akurat z filmem "Abbys" (Glebia); opisalem to na forum w watku poswieconym DVD2DVDR, po prostu napisy pojawialy sie troche wczesniej niz aktorzy zaczeli mowic..
Pisalem w tej sprawie do uzytkownika tego forum - KC42 - ktory takze mial podobny problem, ale z "Dniem niepodleglosci" i poradzil, zeby sprobowac przetworzyc film wg artykulu "Wielka trojka" (na cdrinfo - dzial dvd), tyle ze potem trzeba pominac menu, u niego to pomoglo, wiec moze i z tym matrixem sie uda. Aha, ktos tez pisal tutaj wczesniej o problemach z pierwszym Matrixem. Sam probowalem "podac" DVD2DVDR film potraktowany najpierw Shrinkiem, DVD Fabem i innymi (mowa o Abyss) i nic nie pomoglo, a sposobu forumowicza KC42 nie probowalem, ale jak juz wspomnialem u niego to zadzialalo. /edit JarasMSR - prosimy podziel sie z nami, jaka masz wersje DVD2DVDR ;) |
mysle ze cos musi walic sie na etapie autohoringu. bo na etapie dvd2avi wszystko jest jeszcze ok. Mozesz powiedziec jakiej wersji uzywasz, i jakie opcje masz zaznaczone??
|
a mi wszystkie "cztery" matrixy poszły bez problemu na DVD2DVDr
|
Może spróbuj dvdshrinkiem bez kompresji (taki rip) a później dvd2dvd-r.
|
uwierzcie mi, kopira matrixa w cce(6 przebiegow) a kopia w shrinku, sa spore roznice. ale nic, pewnie nikt jush nic nie wymysli, musze wrocic do shrinka.
|
A ja robilem kopie orginalnego :zeby: Matrixa:Rewolucje programem CloneDVD połaczonym z AnyDVD (oczywiscie takze orginalne :zeby: )
Skopiowalem to co chcialem i kopia wyszla ssuuppeerr :spoko: Jkosc jak i poukladanie rozdzialow sa idealne. ^_^ |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:43. |