Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z podłączeniem Nokii 3510i (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-podlaczeniem-nokii-3510i-34381/)

Urelu 01.05.2004 17:18

Problem z podłączeniem Nokii 3510i

Hej! Mam problem. Wczoraj kupiłem sobie kabelek FBUS dla Nokii 3510i podłączany do portu COM komputera. Najgorsze jest to, że telefon nie zostaje wykryty w systemie Windows XP. Zainstalowałem program MobiMB bo możliwości Oxygena nie są mi potrzebne. W XP jednak telefon nie zostaje wykryty w MobiMB. Zainstalowałem żeby sprawdzić jeszcze Logo Manager, który wykrył telefon jednak podłączony do kabla MBUS, którym nie prześlę prawie nic. Myślałem już że mam zły kabel jednak przeszedłem się z telefonem i kabelkiem do kumpeli co ma Win98, a u niej MobiMB wykrył telefon na FBUS bez żadnych problemów. Co mam w takiej sytuacji zrobić żeby komórka widziana była u mnie? Może jakaś zmiana ustawień portu albo inne metody? Nie chcę specjalnie instalować 98 dla telefonu. Jeżeli ktoś może mi pomóc, proszę o poradę i dzięki!!!
PS. Czy da coś reinstalacja Windows XP? Jeżeli tak to czy podłączyć kabel do kompa podczas instalacji systemu?

frog 01.05.2004 17:34

Kurcze nie mam pojecia czemu ci nie widzi. Ja mam tez kabelek i bez problemu go podlaczalem, uruchamialem oxygena czy mobile i widzial mi telefona. Moze cos w systemie nie tak i trzeba jednak reisntal. nie wiem :(

Y@nkee_PL 01.05.2004 18:50

pisalem juz raz o tym na tym forum ;p
sposob jest szybki... podlacz wszystko jak trzeba, czyli komorke do COMa, wejdz do menedzera urzadzen i usun port COM do ktorego jest ona podpieta, bez restarta wykryj nowe urzadzenia, port COM zainstaluje sie na nowo no i juz programy powinny widziec ta Nokie :)

Urelu 01.05.2004 19:27

Yankee w tym przypadku ten sposób nie podziałał ;-( Może mam źle ustawiony port? Ustawienia są takie: 9600 bps, bity danych - 8, parzystość - brak, bity stopu - 1, sterowanie przepływem - Brak. Czy tak ma być? Macie jakieś jeszcze inne propozycje?

Y@nkee_PL 01.05.2004 19:41

w ustawieniach portu nic nie trzeba zmieniac
i dziwne, u mnie taki sposob dziala bez problemu, juz na dwoch systemach XP tak robilem i zawsze dzialalo
a koma wlaczyles w ogole? :P

Urelu 01.05.2004 20:00

jasne, że tak, komórka jest włączona, to co mam spróbować przeinstalować system? a jak coś to dalej pokombinujemy?

Y@nkee_PL 01.05.2004 20:24

Ilość załączników: 1
hmm... ostatnia szansa to UserPort, ale mi to nigdy nie bylo potrzebne, no ale moze tobie pomoze ;)
co i jak masz napisane w pliku .pdf (po ropakowaniu)
jesli nadal cos bedzie nie tak to sprawdz na windowsie 98, to wyjasni czy problem lezy w kablu

Urelu 01.05.2004 20:31

No na 98 już próbowałem u kumpeli i chodzi bez problemu

Urelu 02.05.2004 18:41

Macie jakieś jeszcze propozycje? Zainstalowałem u siebie Windows 98 i też nie chodzi dobrze, tzn wykrywa telefon ale często go rozłącza, do tego stopnia, że nie da się nic zrobić. Wydaje mi się, że to coś z moim COMem. Co wy na to? Niby działa ale nie tak jak powinien. U kumpeli całkiem inaczej chodziło. Może jakaś inna konfiguracja pomoże? A co z tym programem UserPort się robi? Bo nie zabardzo jarzę. Jak daję w nim start to mi kompa restartuje ;-) Słyszałem, że jeden gościu pozmieniał przerwania IRQ z 4 na 10 i zaczęło mu chodzić pod xp. Gdzie w BIOSie to znaleźć, żeby to zmienić bo w AMI nie wiem zabardzo gdzie to jest? Przeinstalowałem XP i dalej nic...

Y@nkee_PL 03.05.2004 16:56

IRQ nie trzeba w BIOSie przestawiac, wejdz do wlasciwosci tego portu COM, zakladka Zasoby, odznacz pole Uzyj ustawien auto, kliknij dwa razy w IRQ no i ustaw te 11, jesli u kumpla pomoglo to moze i u ciebie zaskoczy, ale u mnie jest IRQ 4 i nie mam zadnych problemow :glaszcze:

Urelu 04.05.2004 14:54

No właśnie tak się nie da zmienić bo pisze modyfikacja w tym polu nie jest możliwa, spróbuj gotowych ustawień, a na tej liście te ustawienia nie zmieniają irq. Nie wiem co jeszcze można zrobić z tym portem, żeby to chodziło. Kabel jest dobry na 100% bo sprawdzałem na innym kompie. To musi być coś z tym portem. Czy nie ma na to rozwiązania???

Norbert40 02.10.2004 03:04

Witam. Moze i offtopic, ale ciekaw jestem jak sie zakonczylo poniewaz aktualnie mam ten sam problem, i probowalem juz kilku rowiazan i wydaje mi sie ze to zalezy od konfiguracji sprzetowej komputera. U kolegi na windows xp, z zainstalowanymi sterownikami od kabla usb dziala bez problemu, a ja probowalem juz useporta,reinstalacji windowsa,nawet service pack 2 wgralem... i jak na razie nie ma odzewu. Pozdrawiam

Krzycho83 02.10.2004 20:41

Dziwna sprawa, ja tez po zmianie sprzetu na nowy stracilem mozliwosc podlaczenia swojej 3510i do kompa. Wyprobuje sposob Y@nkee

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:54.