![]() |
dziwne pęknięcie płyty, czym może być spowodowane?
Witam!
Dziś zdażył mi się defekt płytki i dość dziwny, dla mnie niezrozumiały. Otóż... Przyjechałem od babci włączyłem kompa i włożyłem płytke z zarchiwizowanymi albumami mp3, których nie miałem już na dysku. Przez jakieś pół godziny słuchałem losowo kawałków, po pół godzinie coś się zaczęło mulić, potem ruszyło ja i tak wychodziłem więc zatrzymałem winampa. Kompa zostawiłem włączonego. Przychodze po jakiejś godzinie i chę znowu słuchać płytki, patrze, że płyta jakby ciągle była czytana, odpalam winampa - nic nie gra. Wyjmuję płytke patrze a płyta do połowy obszaru pęknięta :/. Płyta wogóle nie jest odczytywana, tylko muli w napędzie. Najprościej uszkodzona. Płytka - Verbatim Crystal Metal Azo. Nie pamiętam czy jak wkładałem płytke była uszkodzona, ale jeśli była odczytywana to wątpie choć 100% pewności nie mam. Podejrzewam, że napęd mógł uszkodzić płyte kiedy ją mozolnie odczytywał, być może także płyta miała wade wrodzoną, ze to tak nazwe i mogła pęknąć. Nie eksplodowała więc sądzę, że to nie do końca wina napędu. A co Wy o tym sądzicie? BTW straciłem troche albumów, ale już się zgłosiłem do kumpla i je na szczęscie odzyskam i nagram ponownie tą sesje :) |
U mnie to samo się stało, ale z fifą 2002. Gram sobie gram i jest :spoko: a tu nagle napęd poszedł się ***ać bo płyta roz*******iła go od środka. Ale co tam był na gwarancji. Wymienili mi, płytke nagrałem na nowo gram sobie gram (płytka ma już chyba z tydzień) i znowu BUMMM rozwaliło napęd. Od tej pory nie gram w fife 2002 i nie używam płyt XDICS Black.
Ciekawe jakie zabezpieczenia miała ta płyta :podbite: |
Piterniel to co stało się u Ciebie to już ostateczności - eksplozja płyty i uszkodzenie napędu.
/zapomniałem napisać - płyta pękła w cd-romie TEAC, nie na szczęście w palarce LG ;) - ktora jeszcze mnie nie zawiodła :) |
Co to się użalać nad płytką. Wiadomo że w napędzie panują ogromne prędkości obrotu płyty :) i mogła mieć nadpęknicie. Najczęsciej w ten sposób pęka tylko środek płyty. Ale nawet całą płyte przeciąć nożyczkami jest trudno. To mogło być coś innego, ale kto wie ;)
|
no i piękna odpowiedź ;) i tu się zgadzam :) i płyta właśnie pękła od środka (dziś zrobie skana dla ciekawych ;) )
Nie ma co się użalać tym bardziej, że dziś odzyskam dane. Płytka mogła być wadliwa, tylko zastanawia mnie sam Verbatim - no no czyżbym się zawiódł? ;) A może inni mają jakieś pomysły? :) |
Cytat:
Płytka była napewno walnięta ;). Mówisz, że to był napęd TEAC. Mój TEAC CD-W540E jak płytke nie mógł przeczytać to rozpędzał się do ogromnych prędkości, że mi całą buda się trzęsła. Więc to pewnie wina tego TEAC`a :). Pozdro |
Verb nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu miales pecha i trafila ci sie uszkodzona plytka (wystarczy drobne pekniecie, zeby rozwalic cala plyte- mialem tak z Verbatimem Metal Azo). Przy predkosciach rzedu x48 czy x52 sily oddzialywujace na plyte sa ogromne, wystarczy drobne pekniecie (nawet nie widoczne) i moze byc... BUM
|
Prawdopodobnie płyta z pudełka?
Źle wykonany trzpień pudełka albo otwór wewnętrzny płyty: też mi się parę razy zdarzyło - ale wcześnie wyłapałem. 8) |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
płyta była kupiona :"luzem" kupiłem 10 wybierane zapewne ze szpindla.
Czy Verb nie ma nic do rzeczy? @smykus_likas - wiesz nie ździwiłbym się jakby mi pękł jakiś Hit czy MediaStore lub inne badziewie. Oczywiście, że mogło się zdarzyć i myśle, że to jedyna płytka z partii. Załączam obiecanego skana. |
Stało się: nie będziesz chyba płakał nad rozlanym mlekiem. 8)
|
Porpostu pech.....J mialem zato jakiś inny problem(jakies pół roku temu) chcac zainstalowac NFS HP2 nie chciala sia odczytać,uznalem to za wade płyt( odczyt DVD Pionner 52x/16x)bo bylajakby przypalona.Tak wiec po 3,5 latach dziqalania napedu okazalo sie ze grajac w gry z płytami w końcu siadla mi korekcja bledów i nic juz nie chcialo odczytać...ale czemu siadla to nieweim(jeszcze nigdy sia nie zepsulł)
Po porstu wszytskie płytki muliły i pewnego dnia wkladam kazda płyte(ktora mialem nagraną) i nic,nie odczyta!Noatomiast jak wsadzilm orginalnego Jedi Outacst 2 to dzialalo, równiez film dvd dzialal,CZy to nie dziwne? |
Cytat:
Chciałem tylko poznać Waszą opinię co się mogło stać i poznałem :) Troche pofilozowaliśmy ;) pzdr, dzięki za udział w dyskusji |
... mimo wszystko nie powinno się to zdarzyć, w końcu metal Azo do czegoś zobowiązuje, ja wiekszość archiwów mam na Pastelach i jak na razie żadnych niespodzianek, ale to już jednak odrobinę niższa półka.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:34. |