Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywanie płyt DVD-RAM (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywanie-plyt-dvd-ram-34535/)

fafikdog 13.03.2005 20:33

DVD-RAM jak HDD

Cytat:

Napisany przez Yaspi
Mam nagrywarkę DVD LG 4040B. W zestawie jest płytka DVD-RAM, owszem można ją nagrywać, jak zwykłą płytę DVD, ale chyba jej możliwości są większe ??
Prosze o wszelkie informacje, na temat nagrywania płytek DVD-RAM. Słyszałem, że płyty takie zachowują się jak HDD - tylko jak to zrobić ?
Do nagrywania używam Nero 6.

Musisz wgrać sterowniki dla DVD-RAM i to wszystko :)

SIDI 08.05.2004 09:15

Ja mam 8162 BBU (takie jest pełne oznaczenie) a wcześniej miałem 12x (nie pamiętam oznaczenia, ale jedne z ostatnich) i oba czytały RAM. Więc nie wiem co z tamtymi jest.

Napewno 8161 dawno temu u kumpla też czytał a 8160 to o tym gdzieś pisało.

Jabson 08.05.2004 01:48

Cytat:

Napisany przez SIDI
Nie wiem jak tam Liteony czy inny chłam sie zachowują, ale KAŻDY czytnik dvd LG (na ostatnich biosach) czyta DVD-RAM. Powoli bo powoli, ale czyta.

Heh... no fakt Litek nie czyta... tylko w takim razie zupelnie nie wiem dlaczego moj naped DVD LG z najnowszym biosem ze strony (ktory jest bodajze z roku 2001) LG, jak mu zapodam DVD-RAM to zupelnie nie wie co to jest, podobnie jest zresza u kumpli. Mowa o napedach 8160, 8161, 8162, wiec nie mow ze kazdy czyta... Litek Litkiem, ale LG to tez chłam ;)

pozdro!

SIDI 07.05.2004 23:37

Nie wiem jak tam Liteony czy inny chłam sie zachowują, ale KAŻDY czytnik dvd LG (na ostatnich biosach) czyta DVD-RAM. Powoli bo powoli, ale czyta.

A jak było widać po wynikach sondy jakiś czas temu nagrywarki LG są drugie pod względem popularności, a combo albo czytniki DVD-RAM tej firmy to w moich okolicach są w co drugim komputerze. Więc z tą kompatybilnością wcale nie ma tak źle.

Edwardo 07.05.2004 17:07

SIDI: no kto jest tu w bledzie... o kompatybilnosci plytki mowimy wtedy gdzy jest czytana przez czytniki stacjonarne/komputerowe. a o znikomwej kompatybilnosci mowiemy wtedy, gdy dany rodzaj plyty nie jest obslugiwany przez wiekszosc odtwrzaczy, a tak wlasnie w przypadku dvd-ram jest.
wiec nie filozofuj ze mozesz sformatowac ja do fata, skoro i tak zaniesiesz ja do kolegi, a u niego juz okaze sie ze czytnik nie ma suportu.

SIDI 07.05.2004 15:29

Jabson jestes w błędzie.
Płytki DVD-RAM są w dużo większym stopniu obsługiwane sprzętowo, przez co są właśnie bardziej kompatybilne (chodzi o np systemy operacyjne). Taką płytę można sformatować do FAT-32, więc jeżeli masz czytnik który je obsługuje, to odczytasz taką płytę bez problemu pod każdym systemem który widzi FAT-32 (czyli każdym jaki znam :) ) łacznie z DOS'em chyba od 4.0

kwgecb 07.05.2004 12:29

Cytat:

Napisany przez Yaspi
Mam nagrywarkę DVD LG 4040B. W zestawie jest płytka DVD-RAM, owszem można ją nagrywać, jak zwykłą płytę DVD, ale chyba jej możliwości są większe ??
Prosze o wszelkie informacje, na temat nagrywania płytek DVD-RAM. Słyszałem, że płyty takie zachowują się jak HDD - tylko jak to zrobić ?

hej !!!w zestawie masz też sterownik do dvd-ram,zainstaluj i sformatuj płytę na wybrany format( trzy albo cztery do wyboru) i po restarcie płyta będzie widziana jako obrzydliwe wolny w zapisie i nieco mniej obrzydliwe wolny w odczycie,dysk twardy.O Nero w tym przypadku zapomnij bo nie jest potrzebny.
miłej zabawy
Krzysiek

Jabson 07.05.2004 00:24

W sumie +R/RW w zapisie pakietowym w formacie UDF tez mozna wykorzystywac jak HDD. Jak dla mnie DVD-RAM to zadna rewelacja... no i kompatybilnosc tego... raczej znikoma. Pokombinuj z programikami w stylu PackedCD (tak to sie chyba nazywalo :) )

pozdro!

Yaspi 06.05.2004 22:19

Nagrywanie płyt DVD-RAM

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:13.