Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Menu zachowac w "Jakosc ponad wszystko" (https://forum.cdrinfo.pl/f13/menu-zachowac-jakosc-ponad-wszystko-34538/)

Dzieju 07.05.2004 00:07

Menu zachowac w "Jakosc ponad wszystko"

Mam prosbe jak mozna stosujac krok po kroku opisany sposob na kopie dvd "Jakosc ponad wszystko"

Zatrzymac oryginalne menu !!!

Menu title nie dziala przy authoringu plyty w Ifo edit.
Sa filmy dla ktorych warto zatrzymac sobie menu.

POdajcie jakies sposoby swoje pewne.

zorg 07.05.2004 01:43

cos za cos, ale sprawdz dvdxcopy xpress , tam masz wybor z mneu albo bez ! powinno ci wystarczyc
na tym obrazku masz film i menu, po odfajkowaniu zakladki entire disc masz film tylko

ideJ 07.05.2004 10:04

Zorg, proszę przestań zachowywać się jak pewien nawiedzony entuzjasta Kiss'a.

Dzieju:
Jeśli chcesz zachować menu to przede wszystkim w obliczeniach musisz uwzględnić jego wielkość (po prostu musi zostać na nie miejsce na płytce). Przy pomocy TitleSetBlanker'a wyzeruj pozostałe titlesety (opis jest w artykule o Wielkiej 3 -- oczywiście wielkość takich wyzerowanych titlesetów również musisz uwzględnić ale tu pliki będą miały po 10KB). Potem wystarczy już tylko wkleić wygenerowane VOBy w oryginalną strukturę przy pomocy IfoUpdate'a (ten krok również jest opisany w artykule o Wielkiej 3).

1stwasp 07.05.2004 10:11

Cytat:

Napisany przez Dzieju
Mam prosbe jak mozna stosujac krok po kroku opisany sposob na kopie dvd "Jakosc ponad wszystko"

Zatrzymac oryginalne menu !!!

Menu title nie dziala przy authoringu plyty w Ifo edit.
Sa filmy dla ktorych warto zatrzymac sobie menu.

POdajcie jakies sposoby swoje pewne.

Właśnie - coś za coś..., to na pewno mozna zrobić, ale prosto nie będzie...
Prosta i bardzo nieelegancka metoda, to jest skopiowanie przekodowanego filmu - samych VOBów - zamiast VOBów filmu oryginalnego - wtedy zostaje nam cała struktura filmu pierwotnego.
Niestety możemy napotkać przynajmniej 2 ważne przyczyny, że nie będzie to działac poprawnie:
1. Różnice w ilości plików VOB przed i po kodowaniu
2. IfoEdit po rekodowaniu zapisuje ścieżki subtitli i fonii na pierwszym mozliwym miejscu (pod pierwszym możliwym adresem) - zazwyczaj róznym od adresów w filmie oryginalnym

Poza tym trzeba będzie zdeaktywować działanie pewnych przycisków w Menu.

Pozostaje Ci więc ręczna edycja plików IFO, tak aby przepisać strukturę filmu przed kodowaniem tak aby pasowała w film po kodowaniu.
Odnosnie pewnych operacji na plikach IFO i ich edycji info znajdziesz na:
http://forum.divx.pl/viewforum.php?f...48e64d378cbe32
Upssssss... mam nadzieje, że nikt sie nie pogniewa, ze dałem linka do konkurencyjnego forum...
Zbędne przyciski i odwołania w menu możesz zdeaktywować MenuEditem lub korzystając z wątku:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=33927

Być może napisłem odpowiedź na bardzo duzym poziomie ogólnosci, ale kazdy film należy traktować indywidualnie - nie ma dwu idendycznie zautoringowanych filmów wiec trudno wymyślić jakiś uniwersalny sposób...

Ale próbuj...

Zaedytuję tą odpowiedź :) - lub patrz odpowiedź powyżej tej odpowiedzi...

Dzieju 07.05.2004 15:57

Ok

Zobacze co mi wyjdzie z tego. THX

nacuna 09.05.2004 00:01

Cytat:

Napisany przez zorg
cos za cos, ale sprawdz dvdxcopy xpress , tam masz wybor z mneu albo bez ! powinno ci wystarczyc
na tym obrazku masz film i menu, po odfajkowaniu zakladki entire disc masz film tylko

A powiedz mi czy ten program dvdxcopy xpress jest dobry?
Ma dobre wyniki jezeli chodzi o przerabianie dvd?
Lepszy od Instant Copy?

budasty 09.05.2004 15:43

Sposob na kopie dvd "Jakosc ponad wszystko":
1. Sciągasz freewarową wersję DVDFab,
2. Instalujesz, uruchamiasz,
3. Klikasz: Copy complete DVD
4. Wybierasz sciezke zrodlową z plikami z DVD Decryptera i docelowy katalog na dyski (dwa)
5. ImgToolem tworzysz z obrazów iso a następnie wypalasz je DVD Decrypterem.

Efekt:
Materiał nie poddany żadnej kompresji, o ile miejsca nie starczy podzielony na dwa dvd np. dwie Espery GSC02 po 4zł/szt. lub Verbatim-y box po 7 zł (w Arcompie np.).
Minusem jest konieczność zmiany płyty podczas oglądania ale za to jakość mamy identyczną z oryginałem i wszystkie menu, dodatki, dodatkowe sciezki...

zorg 09.05.2004 18:57

1 do 1 Xcopy robi tez !! jednym kliknieciem i jeden program

1stwasp 09.05.2004 19:03

@zorg @budasty:
Rewelacja!!! Jest dokładnie tak jak piszecie...
Szkoda tylko, że nie na temat...
... w kontekście pytania osoby inicjalizującej wątek...

Dzieju 09.05.2004 19:45

panowe tu caly czas chodzi tylko o jeden sposob "jakosc ponad wszystko"
A nie dvdx copy itd.
Bo to badziew , szukam pomocy w celu dokonczenia kopiowania pelnego plyty za pomoca tego artykulu i aby zachowac MENU.

budasty 09.05.2004 19:53

Dzieju ...a nie jest "jakością ponad wszystko" zrobienie kopii 1:1, bez żadnej kompresji... a post mój i Zorga był jak najbardziej na temat, zaletą mojego opisu jest stosowanie wyłącznie darmowego oprogramowania.

Dzieju 09.05.2004 22:39

Ale to juz dwie plyty dvd a zalezy mi na jednej dlatego stosuje ten opis "jakosc..." tylko to menu ginie niestety :(

Przy komediach czy slabszych filmach stosuje shrinka, ale tak ajk obcy czy star wars to mi zalezy na jakosci !!! i im taniej tym lepiej :)

Dzieju 09.05.2004 23:10

Przy okazji
Zapytam
Zrobilem kopie obcego 2 i cos mi nie wyszlo bo litery mam szare.
Nie mam oryginalu tylko to co zrobilem nagralem na dvd+rw zeby nie niszczyc dvd+r
Chce to zmienic czy jest to jeszcze mozliwe nie majac oryginalu ?
Zmienic szare litery na biale !!!

budasty 09.05.2004 23:17

Zobacz tu, niezły przegląd porównawczy:
http://www.dvd.box.sk./articles8.php

budasty 09.05.2004 23:23

A odnośnie koloru literek to zmienisz to bez problemu w ifoedit, opis masz w wątku o DVD2DVD-r, ctrlc ctrl v upraszczając, potrzebny jest oryginalny plik ifo z "białymi" literkami :-) (moze byc z innego filmu).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:21.