Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problemy z Cd rw (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problemy-cd-rw-34547/)

Dagy 14.05.2004 18:19

Dzięki za rady
Użyłem clona wyczyścił płytkę, nie mogę jej jednak nagrać
nero pod koniec nagrywania wywala błąd coś tam z fiksacją.
Dziwne ? ???
Płyta do wywalenia.

grzeniu 08.05.2004 22:04

Kiedys skuteczne bylo uzycie clona - trzeba bylo polozyc plyte na tacke ale jej nie zamykac!!, nastepnie wybrac kasowanie plyty i clon sam sobie wciagnal tacke z plyta i kasowal. Pomagalo to wlasnie w sytuacjach podobnych do twojej, gdy naped probowal odczytac nieczytelna plyte cdrw. Sprobuj moze ci sie uda, choc dziwie ci sie ze tak sie meczysz z tym skoro masz dane na dysku.

W downloadzie cdrinfo jest taki programik superblank - tylko do kasowania plytek, nim tez mozesz sprobowac.

Dagy 08.05.2004 18:32

Już próbowałem i to samo napędy męczą płytkę i nic czym skasować jak nie ma dostępu do napędu?
DVD RAM - myślałem o tym jest świetny ale drogi i nie kompatybilny z innymi DVD R+-..., tylko Panasonic jest za nim no i jeszcze LG ma też jakieś multi...

nimal 08.05.2004 18:08

jezeli chcesz ratowac plyte to sprobuj ja skasowac na inny napedzie, moze sie uda jesli to tylko wina zlego nagrania a nie blednej plyty
niedokonczenie wypalania nie oznacza konca plyty - wystarczy ja skasowac i jest ok, ale w Twoim przypadku mogla byc plytka walnieta, wtedy gorzej
plytki cdrw i dvdrw sa obliczone na okolo 1000 cykli zapisu (ciekawostka - dvdram na chyba 100 000), wiec na pewno nie wyczerpales jej mozliwosci ;)

Dagy 08.05.2004 17:54

Po załadowaniu płytki do nagrywarki w żaden sposób nie mogę się do niej dostać napęd ciągle kręci.Próbowałem Isobustera i nic.
Płytki i zawartości mi nie żal bo mam obraz na dysku.
Dziwne jest że nagrywałem na niej 2 może 3 razy i wszystko było ok żadnych błędów.
Czy nie dokończone wypalanie na rw oznacza koniec płytki?
Jaka jest wytrzymałość takich płytek?

nimal 08.05.2004 15:16

spobuj na innym napedzie
jak nie poskutkuje to poprubuj progsow do odzysku danych czy cos znajda na takiej plycie
niestety musisz liczyc na lut szczescia

Dagy 07.05.2004 19:03

Nie ma możliwości odczytać tej płytki?

kodziu 07.05.2004 13:30

A wiesz jak tudno dostać u mnie w mieście/wsi płytki rw x24. Jedyne jakie znalazłem to espery x24 za 6zł. Niby 40tys. mieszkańców, czy nawet więcej.

nimal 07.05.2004 11:38

ja bym sie nie martwil i po prostu wywalil plytke
pozatym jedynie verbatim jak na razie uchodzi za godnego zaufania w plytach us, wiec lepiej kupowac bardziej firmowe nosniki - prznajmniej rw, a tych nie posiada sie przewaznie zbyt duzo, wiec zlotowka roznicy w cenie to nie roznica

Dagy 07.05.2004 10:54

Problemy z Cd rw

Wczoraj nagrywałem płytkę CD RW Dysan w Nero i po osiągnięciu 100%
nero się zawiesił nie mogłem też otworzyć w oknie zawartości ani płytki ani HDD napęd ciągle kręcił płytką .
Wcześniej nagrywałem 2 -3 razy na tego Dysana i było ok
Uruchomiłem kompa z dyskietki i to samo.
Po jakimś czasie nagrywarka nie mogła odczytać już żadnej płytki :o .
Otworzyłem obudowę wyjąłem nagrywarkę - była ciepła
myślałem że to koniec nagrywarki a Plextor :klnie: to syf .
Podłączyłem jeszcze raz inne płytki czyta problem tylko z tym Dysanem pewnie sie zrąbał .
Nie mam pojęcia co było nie tak :o
Płytka do wyrzucenia?
Co myślicie o tym?

nagrywara: Plextor PX W5224A nowa

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:34.