![]() |
LG-8525b (523252) - 52x > 3:58m ??!! :O
Witam!
Wczoraj kupiłem CD-ROM oraz CD-RW LG. Cd-Rom płyty odczytuje z prędkością 3,2MB/s a nagrywarka nagrywa płytę Verbatim 48x z prędkością przez mnie wybraną 52x w przeciągu 3 minut oraz 58 sekund. Mam zainstalowane ASPI oraz Via 4in1. Czy to nie jest przesada? Wcześniej na tych kanałach (SS SM) mialem napędy Lite-ON'a. W testach podają że ten napęd CD-RW powinien nagrywać płytę CD-R 52x w ciągu 2:35 a mi nagrywa 3:58 :O Prosze pomuźcie. Co mam zrobić? :(. DMA włączone dla CD-RW, a dla CD-Romu nie. |
Oj jednak sprawdź to DMA.
|
Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale jesli kopiujesz w locie to i tak masz bardzo dobry wynik. CDromy LG czytaja z predkoscia 52x tylko w teorii i nic im zadne DMA nie pomoze ale oczywiscie nalezy je wlaczyc.
|
Jest DMA. CD-ROM, palicho z nim, poniewaz we wtorek kupie sobie DVD-ROM Toshiby, ale ta nagrywarka ech, dobrze że mam Lite-ON'y w szafie :) Ale może jednak da się coś z tym LG zrobić? (nagrywarka)
|
Wszystko (prawie) ;p nowe nagrywarki mają wbudowaną funkcję, która dobiera odpowiednia prędkość dla nośnika. Np. jeśli posiadasz płyty z indeksem 52x i chcesz ja wypalić na maksa, to nagrywarka może obniżyć automatycznie (bez wiedzy użytkownika) prędkość.
|
...no a nagrywarki LG maja ten mechanizm zbyt czuly, co z jednej strony wkurza a z drugiej daje pewnosc nagranych danych. Doslownie trudno jest znalezc plyty ktore LG nagra na maxa, sam widzisz po czasie wypalania verbatima ktory tak na oko wskazywalby na predkosc ograniczona do 24-32x.
|
Zgadzam sie z przedmówcami, bo jeżeli DMA masz włączone to nie może to być nic innego.
|
Cytat:
miałem ten sam problem... na moim LG'ku prędkość rzeczywista nie przekraczała x32-36, zrobiłem update biosu i jest max x40-44 (a przedewszystkim po updacie mocno poprawiął się jakość zapisu - mimo wyższych prędkosci). Jednak na żadnej płytce nie udało mi się jeszcze uzyskać x48-52 :cool: _-dodano-_ włąśnie wypaliłem sobie kolejną płytkę DYSAN x48 a tu zmyła - tym razem speed doszedł do x32 a potem było słychać jak ucichła płyta ... patrzę i do końca wypalało już x24 :o Sam nie wiem czy oddać tą nagrywarkę na gwarancję czy to tak ma być :ysz: ... Udma 2 - wszystko ładnie a wypala z połową prędkosci - heh ;) Ale co trzeba przyznać jakość wypalonej płyty jest super 8) |
Cytat:
|
A na jakich płytach nagrywa się dobrze 52x?
|
Nie warto wypalać z takimi prędkościami. Jeżeli chcesz już nagrywać z takimi dużymi prędkościami to stosuj Verbatimy oraz TDK. Drugą rzeczą ważną jest, czy barwnik (ftalocyjanina) posiada wysokie oznaczenie - tzn. przy inforamcji o barwniku podawane są numerki, które oznaczają jakość nośnika.
|
Na TDK się super pali więc będe tego używać ale Verbatimki 48 idą tylko 32 :(
|
Ja bym tam sprawdzil czy dysk zadarza :) Wstyd sie przyznac ale moj jest tak powolny bo ATA33 staroc tzn, plyta jest na ATA33 i dlatego pomalu wypala...
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Segate 80GB 7200obr 8MB Cache, ale pisałem. Mam nagrywarke DVD w ktorej jest transfer 11mb/s to jest dobrze a na dodatek bufor nie skacze, to jest te zabezpiecznie prędkości, sprawdziłem to. Teraz szukam płyt ktore szybko nagram...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:42. |