![]() |
Czy jest jakiś sposób ?
Witam! mam pewien problem dotyczacy mojego komputera a mianowicie :
od pewnego czasu zaczał mi sie wylaczac dysk twardy komp jest w miare nowy . Chcialem zapytac czy jest jakis sposob na ustalenie usterki ! czy jest to wina zasilacza , czy moze dysu twardego ??prosze o pomoc gdyz jest to dosc uciazliwe Psiadam dysk caviara 200 GB i zasilacz Chiftec ATX 420 HPC-420_302 z gory dzieki za pomoc |
Co znaczy "wyłączać"??
Może chodzi o zarządzanie energią? Jakie masz napięcia i jaka temperatura dysku? |
mam ten sam problem ... z tym , że mi się resetuje... może procesor się wyłącza dlatego, żeby procesor nie przekroczył jakiejstam temperatury?? no zeby sie po prostu nie spalił
|
Aby pomóc w takich sprawach trzeba troszkę więcej wiedzieć, a mianowicie jaki system, czy zawsze, czy po jakimś czasie, czy pod obciążeniem, czy też przy normalnej pracy.
|
odpowiadam :
system : windows XP profesjonal z SP1 PL regula : reguły nie ma potrafi sie wylaczac nawet podczas wlaczania komputera po czym na chwile sie zawiesza idzie dalej , podczas nagrywania cd tez sie potrafi wylaczyc komp staje na chwile i smiga jesli chodzi o obciazenia to podczas grania , przezucania duzej ilosc GB raczej sie nie zdaza... teraz odlaczylem drugi dysk <maxtora 80GB > i narazie nic sie niedzieje jesli chodzi o temperature procka : 36 napiecia dla 12 v = 12,281 dla 5v = 5,16 dla 3 v = 3,344 |
@ Blaviken sprawdz np: speedfan'em jaka masz temp. CPU w stresie i jaka masz ustawiona w biosie, aby komp sam sie wylanczal.
@ mello sprawdz dysk na innym komputerze, jak to samo to serwis. |
mello, może masz włączone jakieś "usypianie" dysku po okresie bezczynności (który jest może ustawiony na np 1 min)
Blaviken bardzo prawdopodobne, jeżeli grasz albo rippujesz filmy to procesor znacznie się nagrzewa i wyłącza po przekroczeniu jakiegoś tam progu granicznego ... lepiej żeby się wyłączył niż spalił ;) |
"może masz włączone jakieś "usypianie" dysku po okresie bezczynności (który jest może ustawiony na np 1 min)"
odpada komp moze chodzi nawet tydzien bez dotykania i nic sie nie bedzie dzialo ... najczesciej wystepuje to jak zamieniam dyski robie to dosc czesto ...teraz np. mam tylko podlaczonego caviara na ktorym mam system i wszystko ok ..rano np. mialem 2 dyski <maxtor + caviar> i nagle zaczal sie wylaczac ..po odlaczeni maxtora wszysto smiga :/ sam juz nie wiem o co chodzi i gdzie jest przyczyna |
Blaviken
może być procek, ale na Twoim miejscu sprawdziłbym w pierwszej kolejce pamiątki. Jeśli przestawiałeś timingi, to wróć do auto, jeśli nie przetestuj pamięć np. Memtest. Mello Proponuję Ci sprawdzić dysk albo jeśli posiadasz Norton Disk Doktor lub jakimś softem narzędziowym ze strony producenta dysku. Sprawdź taśmy, czy są dobrze dociśnięte i czy masz włączone DMA. Jeśli to nic nie wykarze to wina pewnie leży po stronie windowsa i trzeba w nim troszkę pogrzebać. Sprawdź ilość dostępnej pamięci w trakcie pracy, przyjrzyj się plikowi stronicowania. |
prime 95 na 2 godzinki jak niewywali errora wykluczyliśmy pamiątki i dysk wtedy dawaj chlodzenie na dysk wd lubią się grzać a wtedy się wyłączają
|
sprawdz tasmy (podociskaj) i kabel zasilajacy
|
w szczegolnosci ze czesto zmieniasz dyski, sprawdz wtyki, czy przypadkiem nie ma jakis klopotow na tasmie.
ja mialem rozrypana troszke tasme i mailem klopoty takie, ze dysk pracowal jak porysowany cdrom. zaginione w akcji boot sektory i te sprawy. zmienilem tamsme na nowa i wszystko gralo jak nalezy |
Cytat:
|
mam XP. to wina systemu ja to wiem. Zazwyczaj jak gram to mi sie resetuje, chociaz ostatnio prawie w ogole. Włączony jest przez 4 dni i nic mu sie nie dzieje, czasami wlacze po 2 dniach i nagle reset
|
A może zasilacz nie wyrabia. Jeśli dzieję się to w czasie grania możliwe, że następuje "kryzys energetyczny":)-->jaki zasilacz?
Problem może też być związany z RAM'em. Są dwie kości?--> jaka to płyta główna?! Miałem coś podobnego z pamięcią pod nforceem. Na FSB333 pojawiały się resety a to dlatego, że pamięci nie miały tych samych parametrów (inny producent). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:41. |