Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   trzaski i szumy na CD audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/trzaski-szumy-cd-audio-3464/)

Daniel 06.08.2001 08:24

trzaski i szumy na CD audio

Witam .Może powtarzam temat mojego przedmowcy ale moj problem polega ze nagrywajac CD z muzyka odtwarzacze samochodowe widza wszystkie sciezki ale przy odtwarzaniu mocno trzeszcza szczegulnie przy wysokich tonach,nie pomagalo zmiana predkosci nagrywania i probu z innymi CD-r(bez ruznicy czy za 1,20 czy tez za 6 zl) moja nagrywarka to TEAC W58C i WinOnCd 3,8 / Pozdrawiam.

Bogdan 06.08.2001 11:33

nagrywaj w trybie DAO i wylacz "fly" w WinOnCD.
Plyty sa wazne- np. takie trzaski sa prawie zawsze na Basfach. Sprawdz tez czy zrodlo Ci nie trzaska na koncu
( widac to w edytorze wiona)

Daniel 06.08.2001 14:31

Co to i gdzie sie ustawia "fly"? czy moze to byc wina programu? a moze nagrywarki?

black.devil 06.08.2001 17:26

Cytat:

Daniel (06-08-2001 08:24):
Witam .Może powtarzam temat mojego przedmowcy ale moj problem polega ze nagrywajac CD z muzyka odtwarzacze samochodowe widza wszystkie sciezki ale przy odtwarzaniu mocno trzeszcza szczegulnie przy wysokich tonach,nie pomagalo zmiana predkosci nagrywania i probu z innymi CD-r(bez ruznicy czy za 1,20 czy tez za 6 zl) moja nagrywarka to TEAC W58C i WinOnCd 3,8 / Pozdrawiam.
Jeśli nagrywasz z MP3 to zawsze może być walnięty plik (nic nie jest doskonałe) albo zrobiony chadziarskim programem (np. CannaMP3 Maker nie umywa się do Easy CDDA Extractor itd.). Jak nagrasz w trybie TAO to trzaski będziesz miał w przerwach pomiędzy piosenkami - do CD Audio tylko DAO. Jeśli przegrywasz całe płytki to przegrywaj np. Clonem albo czymkolwiek (może być nawet WinOnCD) ale w miare możliwości w RAW-DAO

Daniel 06.08.2001 20:44

A jesli chce zrobic skladanke to i tak nie moge zamknac plyty po kazdym utworze?ale u mnie te trzaski sa podczas odtwarzania utworu a nie przerwach.przegrywam plyty z CD-ROMu na nagrywarke lub z HDD ale to jest bez ruznicy ,zawsze ten sam problem .Slyszalem o mocy lasera czy to sie gdzies ustawia?

Mickey 06.08.2001 20:52

A ja bym spróbował zmniejszyć prędkość zczytywania Audio i przedewszystkim spróbowałbym zgrać audio z nagrywarki na HDD i wtedy nagrać i sprawdzić czy są trzaski.

Daniel 06.08.2001 22:51

Zgrywalem na HDD,zmniejszalem predkosc cd-romu,zmniejszalem predkosc nagrywania i NIC!!!
Czy to moze byc wina nagrywarki??? moze jest uszkodzona albo ten model tak juz ma.

black.devil 07.08.2001 00:55

To spróbuj (przy kopiowaniu płytki) zrobić w CloneCD albo BlindRead image Z NAGRYWARKI a potem dopiero wypalić. Ja też mam taki piecyk i działa GIT. Nagrałem ok. 50 płyt audio z czego ok 40 z mp3 a reszta kopiując z oryginalnych - trzasków brak. Spróbuj też pobawić się opcją Jitter Correction.

Daniel 07.08.2001 22:56

A gdzie sie ustawia opcje "jitter correction" ?

black.devil 07.08.2001 23:28

Cytat:

Daniel (07-08-2001 22:56):
A gdzie sie ustawia opcje "jitter correction" ?
Ta opcja wpływa na odczyt przy zrzucaniu tracków z płyty - jest w WinOnie tam gdzie konfiguracja (nie pamiętam dokładnie ale jest na bank)

Bogdan 08.08.2001 07:34

"fly" jest domyslnie zaznaczone ( prawa dolna czesc okna
nagrywania w WinOncd - w 3.8 opcje trzeba zaznaczyc-
kopiuj wolno ale bezpiecznie). Trzeski moga byc spowodowanie niewlasciwym nosnikiem - mialem takie problemy z czerwonymi Basfami. Jitter nic Ci nie pomoze- bo chyba na zrodle po przeciagnieciu do Wioina trzaskow nie ma? ( jest w Option Wiona ). No i jak tu koledzy pisac- DAO do Audio

Sandal 08.08.2001 12:30

A odsłuchiwałeś zrzucone na dysk tracki??? Jesli w nich sa te same trzaski - ewidentnie wina jest po stronie zgrywania.
Zeby to wyeliminowac w 99% polecam cadwarewy programik ExactAudioCopy (do ściągnięcia z CDRinfo) który ma tzw secure mode (czyli 100 razy lepszy od wszystkich jitter correction itp.).
Natomiast jesli pliki na dysku sa ok a po wypaleniu są trzaski, winy nalezy szukać albo w oprogramowaniu (sprubój wypalić w czymś inny, ExactAudioCopy np.).

Jesli i to nie pomoze, zaczal bym podejrzewac nagrywarke lub jej podlaczenie.

MaciejT 08.08.2001 12:46

Cytat:

Sandal (08-08-2001 12:30):
A odsłuchiwałeś zrzucone na dysk tracki??? Jesli w nich sa te same trzaski - ewidentnie wina jest po stronie zgrywania.
Zeby to wyeliminowac w 99% polecam cadwarewy programik ExactAudioCopy (do ściągnięcia z CDRinfo) który ma tzw secure mode (czyli 100 razy lepszy od wszystkich jitter correction itp.).
Natomiast jesli pliki na dysku sa ok a po wypaleniu są trzaski, winy nalezy szukać albo w oprogramowaniu (sprubój wypalić w czymś inny, ExactAudioCopy np.).

Jesli i to nie pomoze, zaczal bym podejrzewac nagrywarke lub jej podlaczenie.

Rzeczywyście do zrzucania tracków Audio polecam EAC, jest po prostu najlepszy.

Pozdrawiam

Johnny 08.08.2001 23:17

Cytat:

Daniel (06-08-2001 22:51):
Zgrywalem na HDD,zmniejszalem predkosc cd-romu,zmniejszalem predkosc nagrywania i NIC!!!
Czy to moze byc wina nagrywarki??? moze jest uszkodzona albo ten model tak juz ma.
Wedlug mnie powinienes nagrac to na jakiej dobrej plycie - polecam TDK, tylko te z ciemnym niebieskim spodem (orginalne reflexy),lub zlotej (polecam Kodak Gold - Traxdaty Gold nie testowalem) - na moim czytniku "trzeszcza" np. Verbatimy i inne "dobre" plyty (ktore do audio sie nie nadaja)

Daniel 09.08.2001 09:43

zobacze na tych TDK co mowisz ,ja nagrywalem na VERB.BASF i na innnych tanszych plytkach,moze dla tego takie sceny.
Problem jest tylko po wypaleniu a nie po zrzucie na HDD ale sprubuje na innym programie to zobaczymy

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:12.