Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kabel sieciowy jak przedłużyć? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kabel-sieciowy-jak-przedluzyc-34650/)

misz_masz 10.05.2004 10:53

Kabel sieciowy jak przedłużyć?

Kabel sieciowy jak przedłużyć? Oczywiście w możliwie najprostszy sposób co zapewne związane będzie z minimalnymi kosztami( a o to głównie chodzi). Niestety byłem zmuszony przenieśc komputer w najdalszy kąt mieszkania i kabel okazal się za krótki, firma od której mam łącze za taką usługę pobiera 40 zł. opłaty plus kasa za materiały. :niepow:

memorando 10.05.2004 11:11

Cytat:

Napisany przez misz_masz
Kabel sieciowy jak przedłużyć? Oczywiście w możliwie najprostszy sposób co zapewne związane będzie z minimalnymi kosztami( a o to głównie chodzi). Niestety byłem zmuszony przenieśc komputer w najdalszy kąt mieszkania i kabel okazal się za krótki, firma od której mam łącze za taką usługę pobiera 40 zł. opłaty plus kasa za materiały. :niepow:

Idziesz do sklepu komputerowego mówisz poproszę kabel sieciowy tyle i tyle metrów. Oni zadadzą ci pytanie krosowany czy niekrosowany:) Odpowiadasz. On bierze kabelek np 8 metrów z jednej strony daje wtyczkę i z drugiej koszt 20 zeta za kabel 7 metrów mnie skroili w szczecinie ostatnio:)

misz_masz 10.05.2004 11:33

No tak zapomniałem dodać że ja nie mam gniazdka w domu, tylko kabel idzie bezpośrednio z huba, który jest w piwnicy a do niego nie mam dostepu :idea: (zresztą to zrozumiałe).

pykson 10.05.2004 12:05

ale w czym problem?
zamawiasz w sklepie kabelek sieciowy i z zacisnietymi wtyczkami RJ-45 odpowiedniej dlugosci (kolo 1,0 - 1,5 zeta / metr) i kupujesz w tym samym sklepie taki plastikowy cus, lacznik kabla sieciowego, co wyglada tak ze ma z przodu wejscie na RJ-45 i z tylu to samo wejscie. Wpinasz oba kabelki (kupiony i ten co z piwnicy leci) do tego plastikowego "cusia" i surfujesz po necie.
i jeszcze jedno: pamietaj ze zasadniczo nie powienienes przekraczac 100m od huba, bo moze byc zbyt duzy zanik sygnalu, wtedy konieczny bylby wtornik / hub / switch.

edit: zapomnialem dodac, ze wtyczki to cena 0,5 - 2 zeta z zacisnieciem, plastikowy "cus" okolo 5 zeta.

pozdrovka

mr_spock 10.05.2004 13:57

Cytat:

Napisany przez misz_masz

Znajdujesz tych co pracuja w tej sieci jako monterzy... dajesz dyche i piwo a jak beda w okolicy to ci to zrobia

Mojemu kumplowie podpieli wiekszy transfer przez pomylke, powiedzieli "eee, jak przyjdziemy podpinac na stale to piwko postawisz" (na okres prubny zamawial).
Jesli sa tylko pracownikami to im sie bardzie oplaca... przeciez sa na pensji

misz_masz 10.05.2004 21:36

Cytat:

Napisany przez pykson
ale w czym problem?
zamawiasz w sklepie kabelek sieciowy i z zacisnietymi wtyczkami RJ-45 odpowiedniej dlugosci (kolo 1,0 - 1,5 zeta / metr) i kupujesz w tym samym sklepie taki plastikowy cus, lacznik kabla sieciowego, co wyglada tak ze ma z przodu wejscie na RJ-45 i z tylu to samo wejscie. Wpinasz oba kabelki (kupiony i ten co z piwnicy leci) do tego plastikowego "cusia" i surfujesz po necie.
i jeszcze jedno: pamietaj ze zasadniczo nie powienienes przekraczac 100m od huba, bo moze byc zbyt duzy zanik sygnalu, wtedy konieczny bylby wtornik / hub / switch.

edit: zapomnialem dodac, ze wtyczki to cena 0,5 - 2 zeta z zacisnieciem, plastikowy "cus" okolo 5 zeta.

pozdrovka

Dziękuję kolegom, którzy chcieli mi pmóc. Juz sprawa załatwiona - zrobiłem tak jak napisał pykson i wsio działa. :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:28.