Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DivX, Xvid, Matroska i inne (https://forum.cdrinfo.pl/f16/)
-   -   Jakość plików *.avi (https://forum.cdrinfo.pl/f16/jakosc-plikow-avi-34671/)

KL 10.05.2004 21:23

Jakość plików *.avi

Ilość załączników: 1
Witam wszystkich! Mam pytanie, które chyba nie pojawiło się na forum (albo nie potrafiłem go znaleźć): czy ktoś z was może mi powiedzieć skąd bierze się przesunięcie kolorów w filmach zgrywanych z kamery dv? (Widać to szczególnie po prawej stronie nprzy rękawie żółtej koszuki dziecka i po prawej stronie nogawek spodni) Poza tym wg mnie filmy zgrywane z kamery do formatu avi są raczej miernej jakości, głownie chodzi o ostrość. Zgrywam z kamery thomson VMD2 przez FireWire najczęściej przy pomocy kombajnów Ulead'a. Pozdrawiam i czekam na pomoc :)

pykson 11.05.2004 01:08

@KL
moim zdaniem zrobiles jakis deinterlace i stad to przesuniecie kolorow, po prostu pochodzi z poprzedniego polobrazu, charakterystyczne jest to ze wystepuje w miejscu dynamicznego ruchu

@nacuna
no fajna, ale szmula to moze byc troszke obrazliwe okreslenie, nazwijmy Ja LASKA, bo KL gotow nam to zdjecie usunac, i co wtedy? znowu zero kobiet na forum :(

KL 11.05.2004 09:50

Cytat:

Napisany przez pykson
@KL
moim zdaniem zrobiles jakis deinterlace i stad to przesuniecie kolorow, po prostu pochodzi z poprzedniego polobrazu, charakterystyczne jest to ze wystepuje w miejscu dynamicznego ruchu

Nie wiem czy to ma jakiś związek z tym deinterlace ale to jest avi "świeżo" zciągnięty z kamery - bez jakichkolwiek obróbek... :o

pykson 11.05.2004 11:36

napisz w jaki sposob robisz ten zrzut obrazu, z pewnoscia tu sa nalozone na siebie 2 polobrazy. programy do edycji video maja rozne wbudowane filtry, ktore w miare sprawnie usuwaja przeplot. unuwamy przeplot tylko do robienia zdjec - tak jak powyzej, oraz ewentualnie do ogladania na kompie (divx, xvid itp). ewentualnie - bo sa filtry np. fddshow ktore usuwaja przeplot w trakcie ogladania.

nie martw sie, jezeli chcesz to puscic na dvd przeplotu nie usuwaj, bedzie wygladalo ok, bo na monitor dziala bez przeplotu, a gros televisorow (i kamer dv) z przeplotem.

pozdro

KL 11.05.2004 12:00

Zrzut robie przez "print screen". Oczywiście filmy będę nagrywał na dvd. Skoro mówisz, że tego efektu nie będzie na TV to zrobię próbę na jakimś DVD-RW. Jeszcze jedno pytanie: dotyczy kompresji avi do mpeg2, ale nie chciałbym zaśmiecać tej dyskusji, jeśli masz ochotę pomóc to chętnie napiszę na maila... jeśli możesz podaj lub ewentualnie gg...

CobraVerde 11.05.2004 17:42

obawiam się, że może to być też kwestia jakości zapisu twojej kamery - jak ma kiepską matrycę CCD to właśnie może to tak wyglądać, bo trudno mi uwierzyć, że capturing aż tak popsuł jakość...
może na początek podłącz kamerę do TV i zobacz jak wygląda nagranie w oryginale. jak będzie dobrze to wtedy można się zastanawiać nad innymi ewentualnymi przyczynami złej jakości obrazu - np. kiepski kabel FW, błedy softu do capturingu, błędy w wyświetlaniu na kompie itd.

pykson 11.05.2004 18:21

@KL
pisz na priva, jezeli nie chcesz tutaj, chociaz nie zasmiecisz chyba dyskusji, bo watpie ze jest tu nad czym dyskutowac jezeli chodzi o te "przebarwienia" - wiec mozesz wrzucic tu pytanka z innej beczki. albo masz cos z matryca w kamerce albo to jest tak wyrzucone z edytora.
nagraj na dvd-rw, ale zeby wykluczyc bledy matrycy wpierw zrob to co napisal cobraverde

pozdrawiam

KL 11.05.2004 20:41

Sprawdziłem na TV i niestety :( muszę stwierdzić, że jest tak samo. CobraVerde a jak sprawdzić matrycę CCD? W dancyh technicznych z instrukcji nic na ten temat nie znalazłem...

pykson 11.05.2004 21:13

wiem, ze pytanie do cobry, ale ja tez cos napisze: moim zdaniem matryce mozesz sprawdzic jedynie tak, ze podepniesz kamere (scart czy cinch - zalezy jakie masz wejscia) i puscisz sobie ilm z tasmy. jak bedzie mial wlasnie te efekty to pobaw sie ustawieniami temp. bieli chociaz to tylko moze zmniejszyc intensywnosc, ale problem pozostaje nadal - jezeli mozesz to sugerowalbym wowczas reklamacje.

btw. ile taka kamerka kosztowala? chociaz cena nie zawsze mowi o jakosci.

tyle moim zdaniem, moze inni cos poradza

CobraVerde 11.05.2004 21:53

matryca w twoim modelu ma wielkość 800.000 pixeli czyli wystarczająco dużo ale zapewne jest kiepskiej jakości bo raczej jest mało prawdopodobne, żeby kiepski obraz wynikał z jej uszkodzenia. może to być też kwestia optyki bo obraz jest dosyć nieostry. powinien ją obejrzeć jakiś fachowiec bo moja opinia to jedynie przeczucie. napewno warto też ją porównać z identycznym modelem... bo serwis jak zwykle powie, że wszystko gra ;)
Thomson chyba nie robi własnych kamer tylko wypuszcza "tanie" produkty JVC pod swoją marką... trudno coś pewnego stwierdzić - ja mam kamerę JVC z też z matrycą 800.000 pixeli ale zapisuje mi obraz b. dobrze jak na swoje możliwości.

KL 11.05.2004 22:38

Cytat:

Napisany przez pykson
wiem, ze pytanie do cobry, ale ja tez cos napisze: moim zdaniem matryce mozesz sprawdzic jedynie tak, ze podepniesz kamere (scart czy cinch - zalezy jakie masz wejscia) i puscisz sobie ilm z tasmy. jak bedzie mial wlasnie te efekty to pobaw sie ustawieniami temp. bieli chociaz to tylko moze zmniejszyc intensywnosc, ale problem pozostaje nadal - jezeli mozesz to sugerowalbym wowczas reklamacje.

btw. ile taka kamerka kosztowala? chociaz cena nie zawsze mowi o jakosci.

tyle moim zdaniem, moze inni cos poradza

Kamerka trochę leciwa. Jest to model Thomsona VMD2 i jest to chyba jedna z prostrzych wersji. Zapłaciłem za nią kilka lat temu 2999,00zł A jeśli chodzi o reklamację to już nie ma szans... Poza tym to moja pierwsza kamera i potraktuję ją jako nauczkę podczas nowego zakupu ;)

maniek997 12.05.2004 23:51

Cytat:

Napisany przez KL
Witam wszystkich! Mam pytanie, które chyba nie pojawiło się na forum (albo nie potrafiłem go znaleźć): czy ktoś z was może mi powiedzieć skąd bierze się przesunięcie kolorów w filmach zgrywanych z kamery dv? (Widać to szczególnie po prawej stronie nprzy rękawie żółtej koszuki dziecka i po prawej stronie nogawek spodni) Poza tym wg mnie filmy zgrywane z kamery do formatu avi są raczej miernej jakości, głownie chodzi o ostrość. Zgrywam z kamery thomson VMD2 przez FireWire najczęściej przy pomocy kombajnów Ulead'a. Pozdrawiam i czekam na pomoc :)

CZy w innych ujęciach jest tak samo? Akurat w tym ujeciu co przedstawiasz plan jest dosyć trudny do obrobienia przez automatykę kamery (dużo słońca i cienia oraz głębia). Jeśli podobny efekt masz na innych fragmentach ( rozmycie, przesunięcie kolorów, ogólny brak ostrości) to można pokusić się o stwierdzenie, że kamerka jest leciwa i jest do d.... i nic z tym nie zrobisz. Tanie kamery miniDv z przed kilku lat praktycznie nie różniły się jakością obrazu od kamer S,C-VHS, Hi8,H8 ze średniej czy wyższej półki lokujące się w tamtym czasie, takiej samej cenie.
Pozdrawiam
maniek

KL 13.05.2004 08:47

Cytat:

Napisany przez maniek997
CZy w innych ujęciach jest tak samo? Akurat w tym ujeciu co przedstawiasz plan jest dosyć trudny do obrobienia przez automatykę kamery (dużo słońca i cienia oraz głębia). Jeśli podobny efekt masz na innych fragmentach ( rozmycie, przesunięcie kolorów, ogólny brak ostrości) to można pokusić się o stwierdzenie, że kamerka jest leciwa i jest do d.... i nic z tym nie zrobisz. Tanie kamery miniDv z przed kilku lat praktycznie nie różniły się jakością obrazu od kamer S,C-VHS, Hi8,H8 ze średniej czy wyższej półki lokujące się w tamtym czasie, takiej samej cenie.
Pozdrawiam
maniek

Sprawdzałem kila kaset i muszę przyznać, że faktycznie tylko w niektórych ujęciach pojawia się ten problem. Zauważyłem też, że występuje szczególnie w okolicy obiektów o jaskrawych kolorach (niebiezki, zielony, żółty)...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:36.