Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Krótkie spięcie na temat x52 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/krotkie-spiecie-temat-x52-34723/)

ste100 12.05.2004 10:32

Krótkie spięcie na temat x52

Witam.
Przymierzam się właśnie do kupna nagrywarki (tak szczerze to będzie moja pierwsza), no i mam bardzo duży problem z wyborem... Moi znajomi mają i LG, Lite-On, Asus, Samsung, Teac... I powiem szczerze że żaden z nich mnie specjalnie nie przekonuje. Wiem że te napędy mają swoje zalety jak i wady, ale z tego co pamiętam, tylko LG z nagrywaniem 8x pozostał jedynym napędem, który nie trafił do serwisu. Ostatnio koleś kupił Lite-On, i po 3-ech miechach trafił on do serwisu, inny z kolei już miał dwa Lite-On, obydwa padły. Miałem w rękach Samsunga, którego koleś miał serdecznie dość, bo już wogóle płyt nie chciał nagrywać (2x serwis i nic). Z LG też nie lepiej. Ale te przypadki też niewiele znaczą bo z kolei u innych te same napędy działają wyśmienicie. No, może tylko na Teaca (chyba 16x) nie słyszałem żadnego blużnierstwa...
Przymierzam się do kupna Sony CRX-230E. Chodząc po sieci, patrząc na testy, na opinie... doszedłem do wniosku że nie ma co kierować się tym co ktoś mówi, bo w końcu jak napęd ma paść, to czy to będzie Sony, LG czy inne... i tak padnie... a jak ma działać... to będzie działać... i tyle.
Chciałem się tylko dowiedzieć, czy ktoś z Was miał styczność z tym modelem nagrywarki Sony, bo tak szczerze to na szybkości mi nie zależy, bo i tak Audio nagrywać będę w 8x, a dane maksyamlnie w 24x, chciałem się tylko dowiedzieć czy nie jest to jakiś szczególnie awaryjny model, no i czy jakość zapisywanych na nim danych jest rzeczywiście tak wysoka, jak o tym piszą np. w teście CDRInfo...
Z góry dzięki za odpowiedź.
Sławek
ste100@poczta.onet.pl

bakupl 12.05.2004 12:04

Sony CRX-230E = Lite-ON LTR-52327S

ste100 12.05.2004 12:27

Sony = LiteOn... zastanawiam się czy jest to napisane w pozytywnym czy negatywnym sensie... jak wiadomo Sony to zawsze była solidna firma, tak więc myślę że chodzi Ci o pozytywne cechy LiteOna...
A może jakieś konkrety ?

bakupl 12.05.2004 15:12

Ten Sony jest OEM'em Lite-ON'a. Wymienisz w Lite-ON'ie bios i masz Sony, w Sony wymienisz i masz Lite-ON'a. A Lite-ON to super sprzęt. Ja na niego nie narzekam, od zawsze mi dobrze palił. A na dodatek w Sony żeby nagrywać płytę powyżej 40x to trzeba przycisk wysowania tacki przytrzymac przez 5 sekund. Jeśli nagrywasz wolniej niż 40x to lepszy dla Ciebie będzie LG.

Franc 12.05.2004 17:14

Mam ten model 230E od jakiś 3 miesięcy i jedynie na co mogę narzekać to dość głośno wysuwająca się tacka (poprzednio miałem LG i chyba dlatego jestem taki przewrażliwiony :D), przy nagrywaniu napęd sprawuje się cicho (nawet x52 - wypróbowałej na jednej płycie), kupmel ma Litka x52 - pracuje jak mały helikopterek przy wyższych prędkościach. Co do ograniczenia prędkości przyciskiem to wystarczy ten mechanizm raz aktywować - i masz pełny zakres predkości odczytu/zapisu do czasu powtórnego przytrzymania przycisku

CIAPEK 12.05.2004 21:50

jeśli nic Ci nie pasuje to nie kupisz nic :]

Tak na serio to liczy się trafienie na pewny, bezfelerny model.
Ogólnie według nas forumowiczów najlepszymi nagrywarkami są nagrywarki firm LG i LiteOn.

Czego ja używam? LG i polecam Ci tą nagrywarkę!

ste100 13.05.2004 10:00

Lite-On jest dobry jeżeli chcę łamać zabezpieczenia w grach, audio itp, z kolei LG jest sprzętem bardzo uniwersalnym, i podobno sprawuje się dobrze do prędkości powiedzmy 32x. Każdy odradzał mi nagrywanie na LG w prędkości większej niż 32x, podobno grozi to tym że 5 płyt na 10 nagranych będzie walniętych. Z kolei Lite-On podobno po mniej-więcej pół roku działania zaczyna chodzić jak traktor...
Jednak tak to bywa że co uniwerslane to nigdy nie będzie cudowne, a ponieważ nie stać mnie na Plextora, to chyba kupię sobie jednak LG, bo pomimo że niektóre jego osiągi pozostawiają wiele do życzenia, to cena 140 zł + 2 lata gwarancji przemawiają do mnie. A do tego ja i tak nie potrzebuję prędkości 52x, bo 90% płyt nagranych w tej prędkości nie mogłem odczytać u żadnego z moich kolegów (mówimy oczywiście o nośnikach typu Mediastore, Vakoss, Platinum itp.).
Dzięki za pomoc.
Jeszcze jedno pytanie - mam Windows XP Professional - jaki Nero będzie pod Win'a XP najlepszy, bo słyszałem że niektóre aplikacje mają problemy z nagrywarką pod XP.

Sebastian997 14.05.2004 10:51

Cytat:

Napisany przez ste100
Sony = LiteOn... zastanawiam się czy jest to napisane w pozytywnym czy negatywnym sensie... jak wiadomo Sony to zawsze była solidna firma, tak więc myślę że chodzi Ci o pozytywne cechy LiteOna...
A może jakieś konkrety ?

Mowic najprosciej, jest tak ze SONY sprzedaje pod swoja marka nagrywarke LiteOn'a. Po prostu podpisali umowe i LiteOn produkuje nagrywarki, potem daja na to oznaczenia i logo SONY i tak sprzedaja. Wiele firm tak postepuje, nie produjuje wlasnych napedow tylko zleca to innym producentom. Podobnie od jakiegos czasu robi rowniez TEAC ktory jesli dobrze pamietam od modelu 540 nie produkuje juz sam swoich nagrywarek.
A jesli chodzi o Nero to teraz nawet z nagrywarkami w wersji oem daja juz soft, najczesciej Nero. I ta wersja powinna spokojnie pracowac z nagrywarka pod XP. Jesli nie bedziesz mial Nero z nagrywarka to wystarczy ze wybierzesz jedna z najnowszych wersji (niezaleznie czy z serii 6.x czy 5.5.x) i powinno chodzic bez problemow.
A co do jakosc LiteOn'a to nie sluchaj kolegi, ani znajomego kolegi itd. Przed zakupem jakiegokolwiek sprzetu, niezaleznie od marki, najlepiej przeczytac recenzje napisana przez fachowcow, a poparta rzetelnymi testami i pomiarami. Nie trzeba daleko szukac takich recenzji. Cale archiwum jak i najnowsze znajdziesz na CDRInfo.pl

szaman_master 14.05.2004 16:50

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Ogólnie według nas forumowiczów najlepszymi nagrywarkami są nagrywarki firm LG i LiteOn.

Hmmm... Ja tak nie uważam! Pomijając Plextora, który jest drogi jak TRAKTOR (to taki żarcik), za najlepsze nagrywarki uważam TEACa, LiteOna (który z kolei - nawet nowe nagrywarki - chodzą głośno jak TRAKTOR, niezależnie od korzystanych nośników, odczytu/zapisu itp.) i TOSHIBA. Moim osobistym faworytem jest TEAC i TEACa używam i jestem dumny! Miałem już dwa TEACi (jednego sprzedałem) i nie narzekałem ani razu. Wiem, jest trochę droższy niż LiteOn (w zasadzie chyba najdroższy po Plextorze), ale jakość idzie w parze z ceną + długi okres gwarancyjny. Polecam z całego serca!

Skotnik 14.05.2004 22:40

Ja mam juz 3 nagrywarke... 1 to byla LG 8x4x32x a pozniej LITE-ON 52x32x52x ale wywalilo mi w niej CD i nie chce nagrywac teraz mam TEAC 52x32x52x
Sam dokonaj wyboru
Pozdro

bakupl 16.05.2004 18:10

Skotnik - Zapodaj firmware od Teac 523252 :)

Sebastian997 16.05.2004 20:06

Cytat:

Napisany przez Baku [pl]
Skotnik - Zapodaj firmware od Teac 523252 :)

Sa trzy rozne modele TEAC'a 52x32x52. Jesli potrzebujesz firmaware'u to znajdziesz go tu:

http://www.cdrinfo.pl/software/stronasp.php?marka=Teac

bakupl 16.05.2004 21:09

Niestety tam nie mam. Aż taki tępy nie jestem. A szukam konkretnie firmware od Teac'a OEMowego Lite-ON'a :)

Skotnik 16.05.2004 21:43

Nie wiem jak mam zgrac te firmware :)
Ale chetnie bym pomogl.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:05.