![]() |
Krótkie spięcie na temat x52
Witam.
Przymierzam się właśnie do kupna nagrywarki (tak szczerze to będzie moja pierwsza), no i mam bardzo duży problem z wyborem... Moi znajomi mają i LG, Lite-On, Asus, Samsung, Teac... I powiem szczerze że żaden z nich mnie specjalnie nie przekonuje. Wiem że te napędy mają swoje zalety jak i wady, ale z tego co pamiętam, tylko LG z nagrywaniem 8x pozostał jedynym napędem, który nie trafił do serwisu. Ostatnio koleś kupił Lite-On, i po 3-ech miechach trafił on do serwisu, inny z kolei już miał dwa Lite-On, obydwa padły. Miałem w rękach Samsunga, którego koleś miał serdecznie dość, bo już wogóle płyt nie chciał nagrywać (2x serwis i nic). Z LG też nie lepiej. Ale te przypadki też niewiele znaczą bo z kolei u innych te same napędy działają wyśmienicie. No, może tylko na Teaca (chyba 16x) nie słyszałem żadnego blużnierstwa... Przymierzam się do kupna Sony CRX-230E. Chodząc po sieci, patrząc na testy, na opinie... doszedłem do wniosku że nie ma co kierować się tym co ktoś mówi, bo w końcu jak napęd ma paść, to czy to będzie Sony, LG czy inne... i tak padnie... a jak ma działać... to będzie działać... i tyle. Chciałem się tylko dowiedzieć, czy ktoś z Was miał styczność z tym modelem nagrywarki Sony, bo tak szczerze to na szybkości mi nie zależy, bo i tak Audio nagrywać będę w 8x, a dane maksyamlnie w 24x, chciałem się tylko dowiedzieć czy nie jest to jakiś szczególnie awaryjny model, no i czy jakość zapisywanych na nim danych jest rzeczywiście tak wysoka, jak o tym piszą np. w teście CDRInfo... Z góry dzięki za odpowiedź. Sławek ste100@poczta.onet.pl |
Sony CRX-230E = Lite-ON LTR-52327S
|
Sony = LiteOn... zastanawiam się czy jest to napisane w pozytywnym czy negatywnym sensie... jak wiadomo Sony to zawsze była solidna firma, tak więc myślę że chodzi Ci o pozytywne cechy LiteOna...
A może jakieś konkrety ? |
Ten Sony jest OEM'em Lite-ON'a. Wymienisz w Lite-ON'ie bios i masz Sony, w Sony wymienisz i masz Lite-ON'a. A Lite-ON to super sprzęt. Ja na niego nie narzekam, od zawsze mi dobrze palił. A na dodatek w Sony żeby nagrywać płytę powyżej 40x to trzeba przycisk wysowania tacki przytrzymac przez 5 sekund. Jeśli nagrywasz wolniej niż 40x to lepszy dla Ciebie będzie LG.
|
Mam ten model 230E od jakiś 3 miesięcy i jedynie na co mogę narzekać to dość głośno wysuwająca się tacka (poprzednio miałem LG i chyba dlatego jestem taki przewrażliwiony :D), przy nagrywaniu napęd sprawuje się cicho (nawet x52 - wypróbowałej na jednej płycie), kupmel ma Litka x52 - pracuje jak mały helikopterek przy wyższych prędkościach. Co do ograniczenia prędkości przyciskiem to wystarczy ten mechanizm raz aktywować - i masz pełny zakres predkości odczytu/zapisu do czasu powtórnego przytrzymania przycisku
|
jeśli nic Ci nie pasuje to nie kupisz nic :]
Tak na serio to liczy się trafienie na pewny, bezfelerny model. Ogólnie według nas forumowiczów najlepszymi nagrywarkami są nagrywarki firm LG i LiteOn. Czego ja używam? LG i polecam Ci tą nagrywarkę! |
Lite-On jest dobry jeżeli chcę łamać zabezpieczenia w grach, audio itp, z kolei LG jest sprzętem bardzo uniwersalnym, i podobno sprawuje się dobrze do prędkości powiedzmy 32x. Każdy odradzał mi nagrywanie na LG w prędkości większej niż 32x, podobno grozi to tym że 5 płyt na 10 nagranych będzie walniętych. Z kolei Lite-On podobno po mniej-więcej pół roku działania zaczyna chodzić jak traktor...
Jednak tak to bywa że co uniwerslane to nigdy nie będzie cudowne, a ponieważ nie stać mnie na Plextora, to chyba kupię sobie jednak LG, bo pomimo że niektóre jego osiągi pozostawiają wiele do życzenia, to cena 140 zł + 2 lata gwarancji przemawiają do mnie. A do tego ja i tak nie potrzebuję prędkości 52x, bo 90% płyt nagranych w tej prędkości nie mogłem odczytać u żadnego z moich kolegów (mówimy oczywiście o nośnikach typu Mediastore, Vakoss, Platinum itp.). Dzięki za pomoc. Jeszcze jedno pytanie - mam Windows XP Professional - jaki Nero będzie pod Win'a XP najlepszy, bo słyszałem że niektóre aplikacje mają problemy z nagrywarką pod XP. |
Cytat:
A jesli chodzi o Nero to teraz nawet z nagrywarkami w wersji oem daja juz soft, najczesciej Nero. I ta wersja powinna spokojnie pracowac z nagrywarka pod XP. Jesli nie bedziesz mial Nero z nagrywarka to wystarczy ze wybierzesz jedna z najnowszych wersji (niezaleznie czy z serii 6.x czy 5.5.x) i powinno chodzic bez problemow. A co do jakosc LiteOn'a to nie sluchaj kolegi, ani znajomego kolegi itd. Przed zakupem jakiegokolwiek sprzetu, niezaleznie od marki, najlepiej przeczytac recenzje napisana przez fachowcow, a poparta rzetelnymi testami i pomiarami. Nie trzeba daleko szukac takich recenzji. Cale archiwum jak i najnowsze znajdziesz na CDRInfo.pl |
Cytat:
|
Ja mam juz 3 nagrywarke... 1 to byla LG 8x4x32x a pozniej LITE-ON 52x32x52x ale wywalilo mi w niej CD i nie chce nagrywac teraz mam TEAC 52x32x52x
Sam dokonaj wyboru Pozdro |
Skotnik - Zapodaj firmware od Teac 523252 :)
|
Cytat:
http://www.cdrinfo.pl/software/stronasp.php?marka=Teac |
Niestety tam nie mam. Aż taki tępy nie jestem. A szukam konkretnie firmware od Teac'a OEMowego Lite-ON'a :)
|
Nie wiem jak mam zgrac te firmware :)
Ale chetnie bym pomogl. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:05. |