Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   prawda o naszym kraju z francuskiego pisma "Rohtas" - cała prawda, dobry tekst! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/prawda-o-naszym-kraju-francuskiego-pisma-rohtas-cala-prawda-dobry-tekst-34772/)

CIAPEK 13.05.2004 19:19

prawda o naszym kraju z francuskiego pisma "Rohtas" - cała prawda, dobry tekst!

Cytat:

Polska. Oto znajdujemy sie w Swiecie Absurdu. Jest to kraj, w którym co piaty mieszkaniec stracil zycie w czasie II Wojny Swiatowej, którego 1/5 narodu zyje poza granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat. Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, który odbudowal swoja stolice wg obrazów Canaletta, a stare miasto odtworzyl jako nowe. Kraj, który ma dwa razy wiecej studentów niz. Francja, a inzynier zarabia tu mniej niz przecietny robotnik we Francji. Kraj, gdzie czlowiek wydaje dwa razy wiecej niz zarabia, gdzie przecietna pensja nie przekracza ceny (!)
trzech par dobrych butów, gdzie jednoczesnie nie ma biedy a obcy kapital sie pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym koncesjami rzadza monopolisci. Kraj, ze stolica, w której centrum stoja nowoczesne biurowce, oferujace pomiesz- czenia po 10 - 35 USD za metr kwadratowy. Kraj, w którym cena samochodu równa sie trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znalezc miejsce na parkingu. Panstwo, w którym mozna sobie kupic chodniki, postawic parkomaty i placic panstwu tylko 10% podatku od zysku. Kraj, w którym rzadza byli socjalisci, w którym swieta koscielne sa dniami wolnymi od pracy (!), Gdzie otrzymanie paszportu do niedawna stanowilo problem, a mimo tego ponad 3,5 mln obywateli rocznie wyjezdzalo (w czasach komuny) na
wczasy za granice. Jedyny kraj bylego bloku socjalistycznego, w którym obywatelowi wolno posiadac dolary, choc nie wolno mu ich kupic ani
sprzedac poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnowac tu z jakiejkolwiek logiki, jesli nie chce stracic gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem mozna porozmawiac po angielsku, z kucharzem po francusku, a ministrem lub jakimkolwiek urzednikiem, panstwowym tylko za posrednictwem tlumacza. Polacy! Jak wy to robicie?
w sumie no comment, ale ogólnie mieszkamy w dziwnym kraju, dziwni ludzie nim rządzą, rządzili i to są może skutki.
Ja jestem dobrej nadzieji i aby do przodu i do góry ;)

Text wyciągnąłem z jednego z forum, więc nie mam dostępu do samego źródła i w 100% do potwierdzenia tekstu, ale to nic bo przyznacie, ze jest niezły ;)

kraluk 13.05.2004 19:29

No comment... Jest w Polsce nieciekawie, ale bez jaj - tekst przesadzony... Wymieszanie lat 80 z terażniejszościa...

nimal 13.05.2004 19:33

nie wiem, kto to napisal, ale moglbym sie pod tym podpisac z pelna swiadomoscia...

pawelblu 13.05.2004 20:10

Tekst jest fajny. Nie uwazam zeby bylo to dla nas jakos kompromitujace - u nas jest po prostu 'orginalnie' i ten specyficzny kraj jest do zrozumienia tylko przez specyficznych ludzi.

mqy 13.05.2004 20:38

Cytat:

Napisany przez kraluk
No comment... Jest w Polsce nieciekawie, ale bez jaj - tekst przesadzony... Wymieszanie lat 80 z terażniejszościa...

Owlasnie...

andrzejj9 13.05.2004 20:56

Tekst juz kilka razy na maila i przez gg dostalem, ale nie sposob zaprzeczyc niektorym rzeczom w nim zawartym....

pykson 13.05.2004 21:03

Cytat:

Napisany przez kraluk

text imo swietny, bardzo zabawny i smutny za razem. Ale kraluk, co jest przesadzone?

1. 3 x para butow = pensja?
2. wyplata robola we francji > wyplata inż. w polszcze?
3. koncesjami rzadza monopolisci
4. itd

kilka z przedstawionych faktow jest przesadzone, ale niewiele ich jest (i w niewielkim stopniu przesadzone), wiec ja nie nawzalbym go przesadzonym. dla mnie jest on po prostu dosadnym obrazem relacji w kraju, ktory rzeczywiscie jest pelen dziwnych kontrastow. mysle, ze to jednak dosyc wierny obraz prl/rp/Polski w ogole.

marynarz 13.05.2004 23:34

Bardzo dobrze oddaje niektore polskie realia...

woitas 14.05.2004 06:20

niestety, w podobnych klimatach myślą w całej europie...
smutne, ale prawdziwe.
ale co się dziwić, jeżeli takim ludziom, jak a. lepper trzeba odłączać mikrofon, bo wieśniak myśli, że jest w polsce i nie dociera do niego, co się mówi :ysz:

misz_masz 14.05.2004 08:38

Jak nas widzą tak nas sądzą. Najbardzoej do mne przemówiło to o samochodach i parkingach. Oj prawda to prawda.. a żyje się coraz ciężej.
Co to za dziwny kraj, w którym nie docenia się ludzi wykształconych i w którym pomimo tego,że pracuję co rok dłużej i więcej to zarabiam coraz mniej!
:sciana: :sciana:

Pawel_k 14.05.2004 09:02

Cytat:

Napisany przez Jacques Chirac
Polska stracila szanse aby siedziec cicho!

i tyle mam do powiedzenia o francuzach :boks: :boks: :boks: :klnie: :klnie:

smolik 14.05.2004 09:46

Zgadzam się z tym tekstem taki jest obraz Polski w Europie i potrzeba bedzie
bardzo dużo czasu żeby to zmienić.

paja 14.05.2004 13:33

jak no comments to no comments :D kurczę rzeczywiście po przeczytaniu tego naprawdę widać w jak dziwnym kraju żyjemy

epol 14.05.2004 15:25

Test już bardzo stay. Na jakimś forum czytałem już go. Jeśli dobrze pamiętam to chyba to było tutaj.
Praktycznie jest w nim 80%-90% prawdy.

mqy 14.05.2004 15:33

Ja dochodze do wniosku ze w tym tekscie jest 100% prawdy, jednak kilka faktow juz nie aktualnych, bo mamy teraz "inny komunizm"....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:39.