![]() |
TEAC CD-W552E - co sie z nim dzieje? [testy]
Mam ten naped od ok. 1 roku i nie moge juz na niego patrzec...nie mowiac p uzytkowaniu.
Problem polega na tym, ze na 99% jest w nim skopany odczyt cd. Jezeli chodzi o samo nagrywanie to jest w miare dobrze - tzn. czasem przy 96-97% stanu nagrywania, naped ten przestaje odpowiadac i swieci sie tylko dioda nagrywania, nie da sie wysunac tacki (trzeba resetowac kompa :smutny: ) Wczoraj z ciekawosci porobilem troche testow na nizej wymienionych nosnikach: Verbatim Pastel Sony Supremas Titanum Silver-Silver Princo Mint Multispeed Esperanza Silver-Blue. Na wszystkie nosniki nagrywany byl film 700mb z predkoscia x32 i DAO. Testy robilem programem Nero CD-Speed (Dodatki/Scan Disc). Po nagraniu danego nosnika robilem test Scan Disc w Teac-u i w moim napedzie DVD Pioneer DVD 117 (1.07 bios) - dosc juz starym i w zasadzie umierajacym (nie czyta CD-RW, nie wspominajac o DVD-R/RW :smutny: ) Zauwazylem ze Teac 552E wali uszkodzonymi sektorami tam gdzie moj naped DVD nie pokazuje zadnych uszk. sektorow :wow: Przy czym podczas testu Teac raz zwalnia obroty, raz przyspiesza i wlasnie dlatego upatruje tak duza ilosc uwalonych sektorow... No to lecimy z odczytem na Pionku DVD-117 Verbatim_Pastel_32x Sony_Supremas_32x Titanium_silver_silver_32x Princo_32x Mint_Multispeed_32x Esperanza_Silver_Blue_x32 Ten sam test ale w napedzie TEAC 552E (bios 1.13): Verbatim_Pastel_x32_Teac Mint_x32_Teac Esperanza_Silver_Blue_x32_Teac ............. Dalsze testy sobie darowalem...szkoda napedu...Dodam, ze podczas kopiowania na hdd jest taki sam efekt, czyli naped rozpedza sie a nastepnie zwalnia :smutny: Szukam przyczyny takiego zachowania Teac-a - DMA wlaczone/ Secondary Master, kabel ATA66, najnowszy bios, najnowsze stery do mobo itp. Probowalem juz na roznych tasmach i w roznych konfiguracjach (Master, Slave, naped sam na 1 kanale IDE) i dalej jest to samo. Czyzby TEAC byl az tak kiepski, jezeli chodzi o odczyt?? |
o sie nazywa syndrom rocznego Teaca 8)
|
A po czym taki objaw się ujawnił. Wgrałeś coś lub usunąłeś, bądź coś innego wykonałeś???
|
Cytat:
UPDATE: Poprawilem linki do screenow bo za pierwszym razem cos pokopalem. Teraz dziala |
ja serio pisalem, co problem z Teaciem to sie okazywalo, ze po ok. roku od zakupu sie one zaczely :ysz:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Mam tą samą nagrywarę TEAC CD-W552E i mam ten sam problem, gdy nie miałem TEAC-a czytałem na forum opinię, że TEAC jest niezawodny, teraz jestem rozczarowany
|
Cytat:
|
A spróbuj na biosie 1.14
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:54. |