Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   CDR, szybkosc nagrywania a bledy? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/cdr-szybkosc-nagrywania-bledy-34940/)

VIZZARD 21.05.2004 00:29

To i ja swoje trzy grosze

Niestety sam musisz sprawdzić przy jakich prędkościach jest najmniej błędów w kProbe (jeżeli to przyjmiemy za wymiernik), spróbuj wypalić x8 x16 x24 x32 i sam zobaczysz kiedy najmniej błędów jest

Ja mogę powiedzieć, że testując np. Vakossy x52 z powyższymi prędkościami - najlepsze rezultaty otrzymałem przy - wbrew pozorom - x32:wow: i wtedy zmieniłem co do nich zdanie, bo wcześniej paliłem x16 i dużo więcej błędów było - więc za dobry nośnik Vakossów nie uważałem;)

piotrek123 21.05.2004 00:15

Cyjanine palić x8 a ftalocyjanine 16x-32x, taka jest moja propozycja. Te VerbPastel to chyba cyjanina.

RafeQ 20.05.2004 22:20

A ja tam łupię muzykę sobie Czwóreczką swoje TDK Metalic i X-Speed i elegancko się nagrywają. No ale po przeczytaniu tylu opinii spróbuję przerzucić się na Ósemeczkę :-)

---------------
Godny posiadacz Modelu z Chin TEAC CD-W552E

SEBAW 20.05.2004 08:24

Może podaj więcej informacji na temat płyty. Z jakiej wytworni wyszła, oznaczenie i prędkość widniejaca na płycie.

Czuras 20.05.2004 03:45

Wczoraj nagrywalem plytke w formacie audio (VERBRATIM PASTEL) i okazalo sie ze przy predkosci x8 bledow jest znacznie mniej niz przy x12---wiec chyba lepiej wolniej---

Maciej 19.05.2004 15:15

Cytat:

Napisany przez SEBAw
Czasy kiedy muzykę nagrywało się wymienionymi przez ciebie prędkościami to już mineło. W tej chwili powinno wypalać się muzykę z przedziału 12x-24x (16x będzie w sam raz).
Weź sobie wypal pare płytek z muzyką prędkościami od 8x do 24x i sam zobaczysz, że więcej błedów jest na 8x niż 12x czy 16x.

Tak piszesz jakby wszystkie płyty były identyczne...
Nagraj sobie płyte Hawk multispeed x12 a x24 to zobaczysz że:
x12 błedy C1->8411 C2->0
x24 błedy C1->737444 C2->88 ,,,i jak? lepiej?

A jeśli chodzi o nagrywanie audio...
No i tak sobie wziąłem płyte esperanze wypaliłem x16 i dupa ...odtwarzacz w samochodzie mi nie czyta wszystkich płyt nagranych x16,x24 ...to jeszcze zależy od nośnika...on jest bardzo czuły i czyta bez problemu wszystkie które nagram z prędkością x8 -x12 .
Czyli ...tak jak napisał już Wawelski..."Optymalna szybkość nagrywania zależy od sprzętu i od nośnika." ...Wszystko.

SEBAW 19.05.2004 14:47

Cytat:

Napisany przez Maciej
(...)muzyka x8 - x12
Płyty?!...hmmm było wiele tematów poruszający ...."jakie są najlepsze".

Czasy kiedy muzykę nagrywało się wymienionymi przez ciebie prędkościami to już mineło. W tej chwili powinno wypalać się muzykę z przedziału 12x-24x (16x będzie w sam raz).
Weź sobie wypal pare płytek z muzyką prędkościami od 8x do 24x i sam zobaczysz, że więcej błedów jest na 8x niż 12x czy 16x.

Tomek.K. 19.05.2004 13:52

Cytat:

Napisany przez kulwis22
Panie Wawelski, nagrywarka, ktora posiadam to Asus CRW-5232AS. Plytki na jakich nagrywam to TDK Metallic x48 i Verbatimy x48. Jezeli chodzi o oprogramowanie to jestem w posiadaniu najnowszego NERO. Mam jednak pytanie co do programu sprawdzajacego ilosc bledow. Gdzie takowa aplikacje mozna znalezc?
Wedlug mnie powinno byc nastepujaco:
- dane i oprogramowanie x16
- audio x8

Jak ustosunkowuje sie pan do takich parametrow?

Pozdrawiam

Oprócz Nero Cd Speed może być DVDinfo też do nagrywarek

Remix 19.05.2004 01:10

Witam!

ja sie ustosunkije tak:

dane: (24)32-40x
muzyka: 8-12x(16)

w zaleznosci od jakosci srzetu i nosnikow

a co do programu sprawdzajacego to NeroCDSpeed >> Dodatki >> SkanDisk

Gosc 19.05.2004 00:10

Panie Wawelski, nagrywarka, ktora posiadam to Asus CRW-5232AS. Plytki na jakich nagrywam to TDK Metallic x48 i Verbatimy x48. Jezeli chodzi o oprogramowanie to jestem w posiadaniu najnowszego NERO. Mam jednak pytanie co do programu sprawdzajacego ilosc bledow. Gdzie takowa aplikacje mozna znalezc?
Wedlug mnie powinno byc nastepujaco:
- dane i oprogramowanie x16
- audio x8

Jak ustosunkowuje sie pan do takich parametrow?

Pozdrawiam

Wawelski 19.05.2004 00:00

Nie jest prawdą, że im wolniej, tym lepiej.
Optymalna szybkość nagrywania zależy od sprzętu i od nośnika. Musisz sam przetestować jaka szybkość przy Twoim sprzęci i przy danym nośniku daje najmniej błędów C1 (błędy C2 oczywiście dyskwalifikują).
Co do nośników - ja za najlepsze do długotrwałego przechowywania danych uważam Verbatimy i TDK.

Maciej 18.05.2004 22:24

x4 to prędkość zbyt wolna dla nowych płyt gdzie stosuje się ftalocyjanine jako barwnik, jest on bardzo czuły i dlatego przy wolnym nagrywaniu mogą powstawać błedy na nośniku.
Nagrywaj w zakresie x16 - x32 ,muzyka x8 - x12
Płyty?!...hmmm było wiele tematów poruszający ...."jakie są najlepsze".

Gosc 18.05.2004 22:11

CDR, szybkosc nagrywania a bledy?

Planuje zrobic backup wiekszosci programow, stare plyty sa juz zniszczone. Czy prawda jest to, iz wolniejsze nagrywanie powoduje mniej bledow? Mam plytki TDK Metallic 48x, czy w takim wypadku najlepszym wyjsciem byloby zapisanie danych z predkoscia x4? Prosze o poruszenie tego tematu.
Czytajac forum doszedlem do wniosku ze wedlug niektorych opytmalna predkoscia do nagrywania danych jest x16 a muzyki x8. Na marginesie jakie wedlug Was sa najlepsze plytki do przechowywania danych i programow, mam na mysli te markowe.
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:26.