Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Skaner - skad te pionowe linie? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/skaner-skad-te-pionowe-linie-34941/)

pykson 18.05.2004 22:19

Skaner - skad te pionowe linie?

Mam problem ze skanerem:

skanuje kilka razy w tygodniu. dzisiaj po 3 skanie na zdjeciu zostaja pasy pionowe (idealnie). tak jakby jakis paproch zostal na glowicy skanujacej. otowrzylem skanejr. przeczyscilem ja i dalej sa te pasy. znamienne jest to ze zawsze w innym miejscu ale mniej wiecej do polowy szekorosci glowicy (tego wozka z lampa).

stalo sie to nagle tzn. po 3 skanowanej stronie. czysta biala kartka po zeskanowaniu ma kilkanascie pionowych pasow. w kolordze sa kolorowe oczywiscie.

co to moze byc? stery i prad sa ok

HELP!

Y@nkee_PL 18.05.2004 23:11

sprawdz moze kable, chociaz watpie ze to wlasnie to :ysz:

Patrixs 18.05.2004 23:12

@pykson, zobacz czy na kablu do skanera masz kostkę z magnesami.

@Y@nkee_PL, obrazek w podpisie Ci znikł :)

Ziele 18.05.2004 23:27

Ja mam paski poziome jak skanuje w rozdzielczości 1200 i wyższych. Są mało widoczne. W sumie troche mnie to ciekawi czemu się robią. Moze dlatego ze przy tych rozdzielczościach glowica zamiast raz przejechać wielokrotnie się wraca? Cos w rodzeja małych kroczków.

pykson 19.05.2004 00:04

Dzieki za odzew

kostki mam ferromagnetytowe czy jak sie one tam zwa. byly zawsze i ich nie ruszalem, nagle przestal skanowac poprawnie.

btw
co do kabli to jeszcze monitor tez chyba cos z kablem ma wspolnego: mam odbicia, cienie z prawej strony kontrastowych obszarow (np. ciemne litery na jasnym tle). gdzies na innych forach poczytalem, ze to pewno wina kabla.
wiec mozecie miec racje z tym kablem, tez o nim myslalem, ale fakt faktem ze go nie tykalem a skaner nagle powiedzial "nie"

pokombinuje jeszcze z tymi kablami, moze pozycze od znajomego inny i sprawdze.
kurcze, nowy skaner to pare stowek, a ten nie byl wcale zly. a bez skanera dzisiaj ani rusz...

jakby ktos jeszcze cos wymyslil to piszcie

thnx

Dudi 19.05.2004 07:47

Zapewne to jest skaner EPP. Ja mialem podobne problemy dopoki w biosie nie ustawilem portu na EPP zamiast na SPP. Bywalo przez to ze skanowal na niebiesko albo wlasnie rozne dziwne pasy mi sie pojawialy.

Igloo 19.05.2004 07:47

ja swego czasu miałem podobny problem w hp 3300c. jak dałem do serwisu to wymienili na nowy bo coś się zrypało w optyce czy gdzieś tam

mr_spock 19.05.2004 12:29

z tego co wiem, jest to dosc czesta przypadlosc... w galeri fotograficznej notorycznie sie to zdaza - zwlaszcza na starszych skanerach. Ale sam nie wiem co to :(

pykson 19.05.2004 22:25

witam mozgi!

skaner jest na EPP, ale jakiekolwiek zmiany ustawienia trybu pracy portu nie skutkowaly.

mieliscie racje - to kabel, osobiscie lekcewazylem dosyc ta mozliwosc, bo z nim nic nie robilem, ale...
problem znika po odpieciu kabla idacego od skanera do printera, i to nie chodzi o polaczenie z drukarka, ale o sam fakt wpiecia kabla do gniazda "printer" na drukarce - pewno cos sie z kabel skopalo, moze sie zestarzal.
wiec jak skanuje to odpinam drukare i jest ok. jak sie wkurze to kupie new cabel, ale narazie jest dobrze.
przy okazji sobie szybke od spodu przeczyscilem i zauwazylem ze jest ona JEDYNIE PRZYKLEJONA jakas tasma do obudowy od spodu, wiec UWAGA PRZY DOCISKANIU ksiazek przy scanowaniu, wydaje mi sie ze da sie ja wepchnac do srodka! (nie wiem jak maja inne modele)

thnx wszystkim!

mr_spock 19.05.2004 23:28

Cytat:

Napisany przez pykson
witam mozgi!

UWAGA PRZY DOCISKANIU ksiazek przy scanowaniu, wydaje mi sie ze da sie ja wepchnac do srodka! (nie wiem jak maja inne modele)[/color]

thnx wszystkim!

Heheh... odrazu kojazy mi sie siadania tykiem na xero kopiarke :D

pykson 20.05.2004 00:17

mr_spock, a ta reklame z laseczka sciagajaca cos z polki i klekajaca na xerokopiarke widziales?
(taka z papierem o jakies podwojnej jakosci, jak sobie xernela ladnie to co miala pod spodniczka)
:D

mr_spock 20.05.2004 00:28

zaluje, ale nie widzialem :)

pykson 20.05.2004 00:50

tu jest

http://www.mine.be/nl/film_fun_ontsp....jsp?art=88572#

mr_spock 20.05.2004 01:09

Cytat:

Napisany przez pykson

:):D :spoko:

Voytek 20.05.2004 18:44

Ta laska jest zarabiasta........ :wow:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:20.