![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
60 min. materiału z kamery (AVI-DV) zajmuje ok. 12 Gb
|
Dzieki wszystkim za info;Zbiezności wypowiedzi w konkretnym temacie jak zwykle nie ma i to mnie cieszy - dlatego lubie czytac to forum.
z wykresu CobraVerde mozna sporo wyczytac, ale zadam elementarne pytanie : ile GB przed kompresją zajmie zrzucone do PC 60 min filmu. Reszte sobie moge wyliczyc tj.czas obróki na poszczególnych prockach. |
najwydajniejszą platformą do kodowania video jest bezdyskusyjnie Intel - wystarczy popatrzeć na testy:
Procesory http://www.tomshardware.pl/cpu/20030...in_concept.gif Chipsety http://www.cobraverde.net/obrazki/sandra2.jpg Niedawno przesiadłem się z Bartona 2500@3200 (chipset nForce2) na Pentium4 HT 2.8 GHz (chipset I865PE) i kodowanie Mpeg2 (np. w CCE) odbywa się teraz do 30% szybciej :D ...do tego warto mieć oczywiście dobrą płytę główną i sporo RAM-u. |
Osobiście mam AMD 1700+@2600+ i do tego nie potrzebowałem żadnego "specjalnego" chłodzenia, a koszt jest nieporównywalny. Niestety żeby jeszcze podkręcić - blokuje mnie RAM :smutny:
Podobno (cytuję za innym forum) "AMD w obróbce Video jest wydajniejszy". |
AMD spisuje się nieźle może nawet jest szybszy od Intela ale pozostaje sprawa chłodzenia a co za tym idzie stabilna praca. Do AMD trzeba dobrego wiatraka a to powoduje duży hałas.
Nino |
Cytat:
Jabba |
Moim zdaniem AMD, tańszy o wiele a zysk z Intela podczas kompresji niewielki albo wcale. Lepiej kase wydać na porządny zasilacz lub płytę główną. Ale to jest oczywiście moje zdanie, zaraz zwolennicy Intela zaczną na mnie krzyczeć :boks: :)
|
Koszt procesora a zysk na czasie kompresji
Jestem początkującym "nagrywaczem" i przymierzam sie do zakupu PC który ma służyc m.in. do zgrywania filmów z mini DV na DVD.
Proszę o info na temat ile czasu (ca) trwa kompresja filmu np. 60 minutowego materiału filmowego na dwóch róznych poniższych procesorach (nigdzie nie mogę sie tego doczytac). Chodzi mi o to w jaki sposób wydanie wiekszej kwoty na sprzet np. P4 2,8 Prescott w stosunku do tańszego AMD Athlon XP 2800+ Barton( no i płyta tez tańsza) skutkuje różnym czasem kompresji. Inne parametry PC to RAM 2x256 MB. Pozdrawiam i z góry dzieki za info, bo te od praktyków są najcenniejsze. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:42. |