Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   mpg do dvd + napisy (https://forum.cdrinfo.pl/f13/mpg-dvd-napisy-35025/)

dodo. 21.05.2004 00:06

mpg do dvd + napisy

Mam film w formacie mpg (svcd) i chciałbym go przerobić na dvd + napisy. Czy możecie mi polecić jakieś programy, za co z góry dziękuję.

Ufil123 21.05.2004 03:17

Mam film w formacie mpg (svcd)

mają on wklejone napisy w obraz???bo jak nie to wystarczy zaimportować plik mpg (svcd) do dvdmaestro, zaimportować odpowiedzio przerobione napisy i gotowe!

reszte informacji i wskazuwek(dotyczących authoringu w dvdmaestro) jest na stronie Cobry( przerabianie divx na dvd PAL)

dodo. 21.05.2004 11:07

To był by pomysł, ale dvdmaestro nie chce wczytać takiego mpg-a, może muszę zainstalować osobno sterowniki mpg, ażeby DVDMaestro mógł później je wykorzystać?

CobraVerde 21.05.2004 11:37

Cytat:

Napisany przez dodo.
To był by pomysł, ale dvdmaestro nie chce wczytać takiego mpg-a, może muszę zainstalować osobno sterowniki mpg, ażeby DVDMaestro mógł później je wykorzystać?

DVDMaestro ci tego nie przyjmie bo ten twój mpg/SVCD ma mniejszą rozdzielczość niż standard DVD. musisz go powiększyć do 720x576 (PAL) albo 720x480 (NTSC). można do tego użyć ReStream (jest na mojej stronie). to szybka metoda ale czasem zawodna...
można też przekodować obraz zmieniając rozdzielczość za pomocą CCE, TMPGEnc, Mainconcept MPEG Encoder itd. to dłużej trwa ale daje pewny efekt

Ufil123 21.05.2004 15:21

no tak Cobra ma racje musisz zmienić rozdielczość :-) polecałbym do tego CCE - niezawodny

pozdrawiam

dodo. 21.05.2004 15:44

Spróbowałem tego ReStream i ładnie wszedł do DVDMaestro ale są tylko kolorowe kwadraciki lub czarny obraz. Udało mi się bez problemu wyciągnąć dźwięk obrobić do 48000 i chodzi ładnie. Samego video mpg próbowałem wrzucić do CCE, ale on nie chce go wczytać - więc spróbuję z TMPGEnc. Dzięki za podpowiedzi.

CobraVerde 21.05.2004 15:55

Cytat:

Napisany przez dodo.
Samego video mpg próbowałem wrzucić do CCE, ale on nie chce go wczytać - więc spróbuję z TMPGEnc. Dzięki za podpowiedzi.

do CCE musisz wczytać plik za prośrednictwem skryptu AVS i wtedy można go przekodować. jeżeli chodzi o jakość obrazu i szybkość kodowania będzie to lepsze wyjście niż TMPGEnc...

dodo. 21.05.2004 16:24

Mój plik samo Video ma teraz rozszeżenie m2v (do demultiplexingu użyłem TMPGEnc). Gdy miałem film avi to używałem do tworzenia skryptu avs programu Fitcd, ale on nie chce wczytać pliku z rozszeżeniem m2v (próbowałem zrobić to z avi a potem pozamieniać dane ale to nic nie daje, chyba że coś źle robię) - co mogę w takim wypadku zrobić?

I jeszcze jedno pytanko. Jezeli wszystko wyjdzie. Mój film svcd jest na 3 płytach i będę chciał to oczywiście zrzucić na 1 dvd, więc będę musiał je jakoś połączyć. Czy można do DVDMaestro powrzucać 3 części filmu osobno i tak samo dźwięku + napisy, a moze to za dużo bawienia i warto by było najpierw jakoś połączyć te części filmu i Audio i wtedy dopiero wrzucić do DVDMaestro?

CobraVerde 21.05.2004 16:36

Cytat:

Napisany przez dodo.
Mój plik samo Video ma teraz rozszeżenie m2v (do demultiplexingu użyłem TMPGEnc). Gdy miałem film avi to używałem do tworzenia skryptu avs programu Fitcd, ale on nie chce wczytać pliku z rozszeżeniem m2v (próbowałem zrobić to z avi a potem pozamieniać dane ale to nic nie daje, chyba że coś źle robię) - co mogę w takim wypadku zrobić?

można taki skrypt szybko wyprodukować ręcznie - mam chyba w domu jakiś z konwersji svcd->DVD i wieczorem mogę go wrzucić dla przykładu. tylko mi napisz czy twoje svcd jest w formacie PAL czy NTSC bo to ma znaczenie dla powiększenia rozdzielczości...

Cytat:

Napisany przez dodo.
I jeszcze jedno pytanko. Jezeli wszystko wyjdzie. Mój film svcd jest na 3 płytach i będę chciał to oczywiście zrzucić na 1 dvd, więc będę musiał je jakoś połączyć. Czy można do DVDMaestro powrzucać 3 części filmu osobno i tak samo dźwięku + napisy, a moze to za dużo bawienia i warto by było najpierw jakoś połączyć te części filmu i Audio i wtedy dopiero wrzucić do DVDMaestro?

do połączenia 3 części też użyj TMPGEnc (Merge & Cut), potem całość podziel na audio i video (DeMultiplex) i wtedy można zacząć obrabiać już wszystko pod kątem DVD...

1stwasp 21.05.2004 17:02

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
do CCE musisz wczytać plik za prośrednictwem skryptu AVS i wtedy można go przekodować. jeżeli chodzi o jakość obrazu i szybkość kodowania będzie to lepsze wyjście niż TMPGEnc...

jeżeli chodzi o szybkość to zapewne, o jakość to już wcale tak być nie musi...

CobraVerde 21.05.2004 17:06

Cytat:

Napisany przez 1stwasp
jeżeli chodzi o szybkość to zapewne, o jakość to już wcale tak być nie musi...

jasne, że nie musi ale jak do tej pory liderem jakości rekompresji Mpeg2 jest CCE ;)

dodo. 21.05.2004 17:14

Ok dzięki, będę czekał na skrypt.Mój plik jest w Pal.

CobraVerde 21.05.2004 17:24

jeszcze jakbyś mi wysłał screena z tego SVCD (np. z PowerDVD) w oryginalnych rozmiarach to bym wtedy zrobił poprawne Resize dla twojego filmu w tym skrypcie...

mail na jest mojej stronie.

1stwasp 21.05.2004 17:30

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
jasne, że nie musi ale jak do tej pory liderem jakości rekompresji Mpeg2 jest CCE ;)

Nie chcę wywoływać tutaj dyskusji co jest lepsze... moim zdaniem efekty działania tych dwóch programów są absolutnie porównywalne i przy poprawnie skonfigurowanych programach (CCE i TMPGEnc) i przy odpowiadających sobie ustawieniach jakościowych otrzymamy porownywale efekty. I nie da się jednoznacznie wyłonić zwycięzcy - gdyż pewnie w jednym miejscu CCE będzie lepszy w drugim TMPGEnc - ale zawsze bedzie to bardzo wysokiej jakości plik wynikowy... Żartobliwie porównanie tych programów to trochę jak dyskusja o przewadze Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy...
Natomiast w kwesti moich osobistych preferencji stawiam na TMPGEnc...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:39.