Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray (https://forum.cdrinfo.pl/f11/)
-   -   Kopia zapasowa (https://forum.cdrinfo.pl/f11/kopia-zapasowa-35037/)

NINO 21.05.2004 17:26

Kopia zapasowa

Witam jestem pierwszy raz na tym forum i proszę o wyrozumiałość!!
Mam płytę VCD i chciałem zrobić kopię zapasową ale ani cd clone ani alkohol120 nie dają rady utworzyć obrazu. w clone XXL nie pokazuje żadnego zabezpieczenia. Obraz tworzy się do 84% a potem prawie same bud sektory. Płyta pokazuje w Nero że ma 95 min. ok. 880MB. Wygląda na to że to płyta 99min. Te 84% to ok. 706MB. Podgląd płyty ujawnia pliki z kyórych większość ma 3,4GB co oczywiście jest niemożliwe a jest wynikiem pewnie jakiegoś zabezpieczenia. Czy można coś z tym zrobić???????
Czekam na wszelkie wskazówki za które dziękuję.

Ghost_mode 21.05.2004 19:12

pierwsze podstawowe pytanie.
czy to oryginał czy już wypalane cdr ?

Jeżeli oryginał to zabezpieczenie może polegać na dummy files, błędnym tocu i bad sectorach...

podczas kopiowania w clonecd/alcohol 120% zaznacz opcję FAST error skip
ewentualnie inteligent bad sector scaner
a gdy będzie wywalało błąd o złym toc to pozostaw go bez zmian

płyta się powinna zgrać a błędami nie należy się przejmowoać - o ile to część zabezieczenia ...

pozdro

NINO 21.05.2004 19:24

Próbowałem tak zrobić i owszem szło do przodu ale bud sektorów było tyle że 2 godz. zapisał ok.7 MB (2%) a gdzie jeszcze 15% przecież nie poświęcę dwuch dni na robienie obrazu z niewiadomym skutkiem. Może masz jeszcze jakieś pomysły. Płytka jest orginalna.

Ghost_mode 21.05.2004 21:37

Cytat:

Napisany przez NINO
Próbowałem tak zrobić i owszem szło do przodu ale bud sektorów było tyle że 2 godz. zapisał ok.7 MB (2%) a gdzie jeszcze 15% przecież nie poświęcę dwuch dni na robienie obrazu z niewiadomym skutkiem. Może masz jeszcze jakieś pomysły. Płytka jest orginalna.

odpisz dokładnie jakim programem robiłeś...
jakie wybrałeś opcje - dokładnie
jaki mazs napęd - od tego zależy szybkość zgrywania zabezpieczeń

i włącz INTELIGENT BAD SECTOR SCANNER ustaw na większą wartość - wtedy nie będzie pomijał po 1 sektorze ale po 100 albo nawet tysiące będnych sektorów w tym samym czasie ...

NINO 21.05.2004 23:25

Najlepiej spisywał mi się Teac 540E(jeżeli się nie pomyliłem bo piszę teraz nie na swoim kompie) gożej radził sobie DVD-ROM Asus, a całkowicie nie czyta tej płyty TDK 880N. Obraz robię Alcoholem120 trial przy ustawieniu:
- ignoruj bud sektory
- ignoruj bud sektory, szybkie pomijanie bud sektorów
- ignoruj bud sektory, szybkie pomijanie bud sektorów, inteligentne....coś tam niepamiętam
- jak poprzednio ale jeszcze coś tam z sub kanałami
Oprócz tego wprowadzałem profil VCD z bud sektorami, samo VCD, i jeszcze pare innych ale skótek zawsze ten sam do 83,8% bez problemu a potem prędkość spada do 0,1 iczyta te bad sektory na początku to jest nawet co 5 a później wszystkie po kolei od czasu do czasu tylko jakiś dobry. Przy inteligentnym.... pojawiła się liczba500 (zmiana ze 100) ale i tak czyta pokolei ama ponad 150 tys. sektorów do końca. Na stacjonarnym DVD płyta chodzi dobrze i na tych dwóch napędach w kompie też.
Płyta robiona była na zamówienie więc może zastosowano jakieś nietypowe zabezpieczenia?
Ciekawe czy uda się pokonać te trudności?

Ghost_mode 22.05.2004 12:28

jak będziesz miał okazję to spróbuj to skopiować za pomocą clonecd
na liteonie albo LG

opcje dokładnie
- ignore bad sectors
- fast error skip
- intelligent bad sector scaner (zmeń wartość ze 100 na powiedzmy 5000)
- odczyt subkanałów

i płyta powinna szybko śmignąć ...
(jak dobrze pójdzie to poleci ponizej godziny a moze nawe w 15min - trudno powiedzieć)

wolf 22.05.2004 14:33

odp

Wszystko zależy od nagrywarki lub napędu CD/DVD w moim DVD jak dałem żeby skopiował taką płytę z bad Sectorami to po 3 godzinach skopiował 5% spróbuj na nagrywarce powinien być lepszy wynik

NINO 22.05.2004 16:55

Dzięki na razie nie mam dostępu do innych napędów, ale skoro na dwóch jest tak samo to czy na innym będie lepiej?

NINO 24.05.2004 02:33

Obraz PŁyty Zrobiony Cdroller

Zrobiłem obraz płyty progr. CDROLLER (odzyskiwanie danych z cd) wielkości ok. 681MB. W alkohulu odpaliłem i nawet ruszyło. Jest Intro, Menu i wszystkie strony-obrazy, ale nie da się wyświetlać sekwencji filmów ani w ekranie ani na całym monitorze. Czy jest to powodem wyciecia bud sektorów?

wolf 24.05.2004 09:30

odp

Cytat:

Napisany przez NINO
Zrobiłem obraz płyty progr. CDROLLER (odzyskiwanie danych z cd) wielkości ok. 681MB. W alkohulu odpaliłem i nawet ruszyło. Jest Intro, Menu i wszystkie strony-obrazy, ale nie da się wyświetlać sekwencji filmów ani w ekranie ani na całym monitorze. Czy jest to powodem wyciecia bud sektorów?

Niektóre gry do poprawnego wyswietlania sekwencji filmowych potrzebują kodeków albo zainstalowanego najnowszego Windows Media Player poczytaj w dokumentacji ( pliku Readme.txt) gry.

NINO 26.05.2004 19:25

Nadmienię tylko że to nie gra ale interaktywne menu z planszami i filmikami.
Pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:30.