Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   przesłanie danych z komputera do notebooka (https://forum.cdrinfo.pl/f5/przeslanie-danych-komputera-notebooka-35097/)

Krzysztof Cz 23.05.2004 11:55

przesłanie danych z komputera do notebooka

Za pomocą jakiego przewodu i jakich portów mogę przesłać dane z jednego komputera do drugiego?

MacGyver 23.05.2004 12:12

Najprościej to bedzie poprzez bezpośrednie połączenie z innym komputerem ... port drukarkowy (równoległy - LPT) albo COM (szeregowy).
... chyba, że masz w obydwu kompach sieciówki - jest lepiej, szybciej i prościej ;)

Edwardo 23.05.2004 12:16

czy ja wiem czy tak prosto?
jak sieciowki nowe to walic prosto na skretke, nawet bez krosa, bo te nowe auto maja.
nawet jak nie sa nowe, to na krosa walnc skretke, bedzie szybciej niz lpt i com.
zostaje tez ci jeszcze hub usb i podczerwien, bluetooth no i WLAN :)
ale najtaniej i szybko bedzie skretka.

MacGyver 23.05.2004 12:22

Cytat:

Napisany przez Edwardo
czy ja wiem czy tak prosto?

Pisał o portach, więc mu wymieniłem ;) :)
@Krzysztof, napisz czy masz karty sieciowe i jaki system ...

Krzysztof Cz 23.05.2004 12:24

Chodzi mi o to a żebym mógł przenieśc zawartość twardego dysku.Czy mogę to uczynic za pomocą przewodu którym mam podłączona drukarkę (jedna końcówka jest chyba męska ,a druga żeńska)

Krzysztof Cz 23.05.2004 12:34

W stacjonarnym WIN 98SE w laptopie WIN XP h.e.
W dwóch jest karta sieciowa

MacGyver 23.05.2004 12:34

Cytat:

Napisany przez Krzysztof Cz
Czy mogę to uczynic za pomocą przewodu którym mam podłączona drukarkę (jedna końcówka jest chyba męska ,a druga żeńska)

Nie ... do tego jest inny przewód, podobny do drukarkowego tylko, że ma z obydwu ston te same "męskie" koncówki. Koszt parę złotych ale do przsyłania dużych danych się nie nadaje (za słaby transfer) ... nie masz sieciówek ??

pykson 23.05.2004 12:35

Cytat:

Chodzi mi o to a żebym mógł przenieśc zawartość twardego dysku.Czy mogę to uczynic za pomocą przewodu którym mam podłączona drukarkę (jedna końcówka jest chyba męska ,a druga żeńska)

ja tez sadze ze najprosciej i najszybciej skretka, ale musisz sprawdzic czy masz te sieciowki w kompach czy nie. w lapie jednak powinna byc. drukarke mozesz miec podpieta na usb albo kablem rownoleglym lpt. zadnym z tych kabli kompow nie zepniesz, co innego porty - musisz kupisc kabel skrosny lpt albo podpiac je przez usb.
chociaz i tak najlepiej ethernetem (przez sieciowki)

Krzysztof Cz 23.05.2004 12:42

Przepraszem z edytowałem ostatniego posta .We dwóch komputerach mam karty sieciowe

MacGyver 23.05.2004 12:55

Cytat:

We dwóch komputerach mam karty sieciowe

No to tak jak pisał Edwardo - skrętka (wtyczki RJ-45) ;)

pykson 23.05.2004 12:58

to kabelek z dwiema koncowkami rj-45, jezeli nie masz to zamow w sklepie - koszt kolo 1.2 zeta/metr + 2*1 zeta za koncowki z zacisnieciem. najlepiej skrosny.
podpinasz i sie powinny zobaczyc, szczegolnie ze na jednym masz xp, ktory troche pomaga.
pamietaj, ze trzeba udostepnic wybrane zasoby aby drugi komp je zobaczyl.

Krzysztof Cz 23.05.2004 13:03

i podpinam przewód pod serial potrty?

pykson 23.05.2004 13:08

serial?

port szeregowy, port RS-232, Serial Interface, to sa okreslenia portow com (te na ktorych kiedys mychy byly). baaardzo wolny, i watpie ze masz taki kabel, pewno mozna kupic, ale lepiej ta skretke

ona nic wspolnego z serialem nie ma

Krzysztof Cz 23.05.2004 13:12

Widzę jak wyglądają wtyczki RJ 45 ,a nie widzę takich gniad W stacjonarnym
komputerze

MacGyver 23.05.2004 13:21

Gniazda sa podobne do tych jakie masz w gnizadu telefonicznym ... są tylko nieco szersze. Jak masz kartę sieciową to musisz mieć i gniazda ???

...::Update::...
A może masz stara kartę sieciową z czasów kiedy były tylko gniazda BNC ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:09.