![]() |
Dziwne zachowanie nagrywarki LG
Szukałem, jeśli coś podobnego było a ja nie znalazłem to z góry przepraszam. A sytuacja jest taka:
Problem pojawił się z miesiąc temu, bez konkretnych rewolucji w oprogramowaniu (przez chwilę miałem zainstalowanego Alcohola). Czyściłem napęd kilkakrotnie, kombinowałem z programami do nagrywania, sterownikami ASPII. I nic. Problem jest o tyle ciekawy, że nagrywarka czyta (i widzi) TYLKO CD-RW, zwykłych płyt (nagranych i czystych) żadnych!!!. Nawet orginałów nie odczytuje, np. zakupionego słownika Collins'a. Niezłe kino, jeszcze nie widziałem czegoś takiego. Jest to LG GCE-8160 B. Używam Roxio ECDC 6, Windows XP. Z góry dziękuje, będę wdzięczny za pomysły. PS. Po odpaleniu z dyskietki startowej win 98 ze sterownikami dos-a jest to samo. |
Wgraj najnowszy bios do nagrywarki oraz zainstaluj ForceASPI 1.7.
Może w jest zabrudzona optyka w napędzie - soczewka lasera? Weź ją przeczyść i sprawdź jeszcze raz. |
Napęd czyściłem płytą czyszczącą kilka razy. Nie jestem szczerze mówiąc zwolennikiem upgradeowania biosów, zresztą czy coś mi mogło go samo nadpisać? Chyba nie. Spróbuję z tym ForceASPI, ale z poziomu sterowników dos jest to samo (jak pisałem). Najdziwniejsze że RW czyta a reszty nie. Jakby coś było nie tak to chyba żadnych nie czytałby, tak na logikę. Może jakieś jeszcze sugestie ktoś ma? Ja zgłupiałem ??? :sciana:
|
Sprzecik jest juz leciwy, wyglada to na rozkalibrowanie lasera. Raczej sprawa dla serwisu, ale przy dzisiejszych cenach nieoplacalne.
|
Może i leciwy, ale nie użytkowany nadmiernie. Do domowych potrzeb. Ale chyba masz rację grzeniu, z drugiego źródła dostałem podobną diagnozę. DZIĘKI w każdym razie. Chyba żeby komuś jeszcze coś innego przyszło do głowy.
|
Nie polecam plyty czyszczacej, moze narobic wiecej szkod niz pozytku. Rozkrec naped i wyczysc go paleczka do uszu woda [jak soczewka jest plastikowa] lub prepareatem z alkoholem[jak szklana] i ja obstwiam na to, ewentulanie sprawa wszystkich niezbednych sterwo. Jezeli to nie pomoze to Reinstal Systemu, a jezeli to rowniez nie pomoze to wdyedy chyba czas sie pozegnac z palarka
|
Optyka w napedach juz od dawna jest plastykowa i ogolnie mozna przyjac ze zywotnosc napedow (pomijajac nagle pady) nie zalezy od ilosci wypalonych plyt, mniej wiecej przetrzymuje okres gwarancyjny, czyli 2 lata a potem troche dluzej lub krocej i optyka tj laser i/lub soczewka siada.
|
płytą czyszczącą to mogłeś conajwyżej zaszkodzić a nie pomóc nagrywarce...
Jeżeli płyta złapała obrotów to porysowała soczewkę, przeczyściła ąż za dobrze ;) jeżeli czyścić to tylko manualnie materiałami/szmatkami do optyki... |
Szkoda że nie wiedziałem tego wcześniej. W każdym razie to już poza moim zasięgiem. Zaniosę do serwisu i zapytam co i jak, najwyżej end z nią. Dzięki wszystkim :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:04. |