Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problemy z nagrywaniem na combo Lite-On podłączonej w kieszeni USB (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problemy-nagrywaniem-combo-lite-podlaczonej-kieszeni-usb-35119/)

jbbit 23.05.2004 19:19

Problemy z nagrywaniem na combo Lite-On podłączonej w kieszeni USB

Moim problemem stało się nagrywanie płytek poprzez interfejs USB v1 na nagrywarce Lite-On SOHC-5232K(52X32X52X16). Juz od samego poczatku nagrywania jest sporo bledów jako ze dioda nagrywarki pali się na przemian na pomarańczowo i czerwono , nic to jednak w porównaniu do tego co dzieje się później. Otórz w mniej więcej połowie wywala się nagrywanie sygnalizując błąd:"session fixation error". Od razu zaznaczam że nic nie daje zmiana prędkości nagrywania nawet do 4x.
Bardzo będe wdzięczny za jakieś wskazówki lub całkowite rozwiązanie.

Sebastian997 23.05.2004 20:51

Zmiana koloru diody podczas nagrywania oznacza zadzialanie systemu ochrony zapisu "SmartBurn". To sugeruje ze jest problem z transferem danych z komputera do nagrywarki, czyli wina prawdopodobnie lezy po stronie kontrelera USB. USB w wersji 1.1 kiepsko sprawuje sie z nagrywarkami. Nie bez powodu wiec nowe modele nagrywarek z interfejsem USB wykozystuja wersje 2.0. Jesli dobrze zrozumialem ty uzywasz nagrywarki ATAPI SOHC-5232K zainstalowanej w kieszeni USB 1.1, a nie modelu oryginalnie wyposazonego w USB 2.0 czyli SOHC-5232KX. Jednak analogiczny problem moglby wystapic takze gdyby nagrywarka (np. SOHC-5232KX) z USB 2.0 podlaczona zostala dokontrolera w wersji 1.1

yahol 24.05.2004 11:49

Na standarcie USB 1.1 nie masz wiekszych szans na nagranie plytki, choc jest to mozliwe z minimalnymi predkosciami: tak na oko 1x do 4x -jezeli nagrywarka obsluguje te predkosci.
Kup sobie kontrler PCI USB 2.2 a jeszcze lepiej FireWire i przestaniesz miec problemy, na FireWire nawet nagrywarka DVD idzie z sszybkoscia 4x (sprawdzone na Mac'u)
To nie sa wielkie pieniadze: USB 2.2 widzialem po 60 zlp (na gieldzie) a FW po 150 zlp(z drugiej reki-kabelki FW sa za to drogie)

jbbit 24.05.2004 15:44

noch ein mall

W sumie takiej odpowiedzi sie spodziewałem(niestety)
Na którymś z forów już o podobnych problemach czytałem i była mowa o zbyt wolnym interfejsie USB. Mam jendak jeszcze jedno pytanie.
Co w takim przypadku może zmienić wgranie nowszego firmware-u(obecnie w wersji 5 , a dostępna jest już wersja 7). No i czytałem co nieco o sterowinkach Adpteca , a konkretnie ich aktualizacji. Nie wiem tylko co ma Adaptec do Lite-On? Może mi ktoś wytłumaczy?

jbbit 24.05.2004 15:47

dodatkowo ...

dodam jeszcze że korzystam z kieszeni wyposażonej w USb 2.0 ale kontorler w moim notebooku jest wersji 1.1 . Coż prawdopodobnie szykuje sie kupno kontorlera USB 2.0 na PCMCI!

Sebastian997 24.05.2004 22:38

Cytat:

Napisany przez jbbit
Mam jendak jeszcze jedno pytanie.
Co w takim przypadku może zmienić wgranie nowszego firmware-u(obecnie w wersji 5 , a dostępna jest już wersja 7). No i czytałem co nieco o sterowinkach Adpteca , a konkretnie ich aktualizacji. Nie wiem tylko co ma Adaptec do Lite-On? Może mi ktoś wytłumaczy?

Tu masz firmware do twojego SOHC-5232K.

http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=3347174637

Jak widac zarowno wersja NK06 jak i NK07 dodaje obsluge nowych nosnikow. Zysk jest taki ze twoja nagrywarka po aktualizacji bedzie potrafila rozpoznac najnowsze nosniki jakie pojawily sie na rynku. Mowiac jeszcze prosciej - jesli pojawily nowe plyty, ktore nie sa ujete w bazie danych o nosnikach w twojej firmwarze to nagrywarka nie bedzie ich rozpoznawala. I nawet jesli producent nosnika oznaczyl go jako np. x52 to nagrywarka uzna go za "nieznany" i na wszelki wypadek moze nie pozwolic na szybszy zapis niz np. x32 albo x24. To takie asekuracyjne zagranie na wszelki wypadek. Dopiero kiedy wgrasz firmware w ktorym zawarte sa dane o takiej plycie to wypalarka prawidlowo go rozpozna i dobierze odpowiednia predkosc. Ale tu UWAGA - moze sie zdarzyc tak, ze nawet po aktuwalizacji nie bedziesz mogl nagrywac np. nosnika x52 szybciej niz x48. Dzieje sie tak wtedy kiedy producent nagrywarki uznal ze oznaczenie na plycie jest na wyrost i ze dla poprawnego zapisu trzeba mimo wszystko ograniczyc predkosc. Ale sa to rzadkie i uzasadnione przypadki, dotyczace nosnikow niemarkowych, o slabej jakosci. Zdarzaja sie tez przypadki odwrotne, kiedy mimo ze na opakowaniu plyty pisze x48 to nagrywarka pozwala na zapis x52. To jednak jak sie latwo domyslic dotyczy tylko firmowych nosnikow o wysokiej jakosci. Ja spotkalem sie z takim przypadkiem np. przy plytach TDK d-view. Co by nie pisac aktualizacja firmware'u pod katem dodania nowych nosnikow jest warta poswiecenia kilku chwil.

Co do sterownikow Adpteca to chodzi ci o tzw.ASPI (Advanced SCSI Programming Interface). To interfejs pierwotnie przeznaczony dla urzadzen SCSI, ale takze dla napedow ATAPI. Sterowniki Adaptec'a sa uniwersalne i wykozystuje je wiekszosc programow do nagrywania. Choc niektore, np.Nero, posiadaja swoje wlasne. Tak czy inaczej warto je zainstalowac, a czasami nawet trzeba.

jbbit 25.05.2004 13:39

Aspi

Z tym ASPI Adapteca jest tak że jak sobie sprawdziłem aspicheckiem to w ogóle nie miałem ani jednej z bibliotek.Jest tu jeszcze pewien minimalny kłopot z systemem bowiem działam na 2003 Server i ASPI nie ma go wśród tych które obsługuje ale to chyba nie problem bowiem większość sterowników nie uwzgłędnia tego systemu co nie stanowi problemu w ich poprawnym działaniu.
W rzazie dalszych kłopotów zgłaszam się z pytaniami do was!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:39.