Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zlamana tacka HP 9100 series (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zlamana-tacka-hp-9100-series-35219/)

Teron 26.05.2004 07:44

Zlamana tacka HP 9100 series

Witajcie,
Ostatnio przy okazji remontu, uszkodzilem tacke podajaca mojej nagrywarki HP.Nie wiem teraz co robic, jak poradzic sobie z tym problemem.Czy moge go sam jakos rozwiazac?Tacka nie wysuwa sie ani nie zamyka.Poza tym jest peknieta w jednej czesci.Pomozcie.Dzieki z gory.
:help:

nimal 26.05.2004 07:49

niestety jedyne co sie nasuwa: skleic, jak nie pomoze to wymienic sprzet na nowy
ew jak masz gdzies jakiegos padnietego hp to sprobowac przelozyc tacke

szczerze to nie za bardzo kapuje jakiej rady sie spodziwasz - sytuacja raczej beznadziejna, w koncu to ewidentne uszkodzenie z winy uzyszkodnika
zawsze mozesz kogos wpuscic na kompa, wyjsc na 5 minut po czym wrocic z krzykiem: "cos ty narobil!" - osoba wkrecona moze ci kupi nowa nagrywarke :P albo da w nos :P

Igloo 26.05.2004 08:16

rozkręć spawarke i patrzaj w serce:) może coś gdzieś przeskoczyło, spadło itp. a przy okazji skleisz tacke.

jasut 26.05.2004 08:25

Prawdopodobnie tacka spadła Ci z prowadnicy, jak ją rozkręcisz to może uda się ją włóżyć we właściwe miejsce (objawem wyskoczenia jest to, że nie chce się wysuwać). A pęknięcie, gdy nie jest duze, potraktuj kropelką (u mnie taca cdromu sklejona jest od 0,5 roku).

Teron 27.05.2004 11:24

Skleilem kropelka tak jak radziliscie, i z objawow wynika ze zsunela sie ona z prowadnicy, czy nie ma problemu z rozkreceniem nagrywarki, jak sie do tego zabrac i na co uwazac.Czy ktos moglby mi doradzic, jestem raczej laikiem jezeli chodzi otakie tecniczne naprawy, a moze lepiej oddac HPka w rece profesjonalistow?(jezeli si wogole ktos takim typem napraw zajmuje).Dzieki za porady.Dopiero ´raczkuje w temacie nagrywarek, wiec moze czasami moje pytania brzmia smiesznie dla niektorych z was, wybaczcie.Pozdrawiam z poludnia.
;)

pykson 27.05.2004 11:45

to naprawde nie jest nic trudnego, a w hiszpanii to Cie moga niezle skasowac za naprawe

1. musisz oczywscie sciagnac obudowe z kompa (wylaczony z sieci!!!)
2. odpiac wszelkie kabelki podpiete do palarki (pamietaj jak byly podpiete)
3. wyjac nagrywarke z gniazda (zazwyczaj sa prowadnice albo 4 srubeczki, ktore trzeba odkrecic)
4. kladziesz palarke na stol i ogladasz
5. zazwyczaj z bokow sa po 2 srubki, czasem sa od gory albo dolu. Generalnie chodzi o to zeby oddzielic od siebie dwie blachy (spodnia i gorna)
6. odkrecasz srubki i delikatnie sciagasz blache (zazwyczaj gorna)
7. powinienes zobaczyc tacke a "w srodu" niej sanki z laserem (tego nie dotykaj)
7.a. ewentualnie przy okacji delikatnie przeczysc laser patyczkiem do uszu spiritusem
8. kombinujesz co z tacka (zazwyczaj takie zabki na prowadnicy powinny jezdzic po kolkach zebatych, powinienes sobie poradzic odkrecajac ewentualnie jeszcze pare srubeczek i usadzic tacke w odpowienim polozeniu
9. skrecasz wszystko do kupy
10. odpalasz kompa i sprawdzasz czy tacunia wychodzi
10. a. NIE - servis
10. b. TAK - OK

powodzenia, ale to nie jest trudne

Teron 27.05.2004 11:57

Dzieki wielkie, dam znac jak mi poszlo.:))

Teron 28.05.2004 13:20

Sukces, wszystko hula jak nowiutkie, tak przeskoczyl troche mechanizm i trzeba bylo go wstawic w odpowiednie miejsce.Wszystko skleilem, i podlaczylem z powrotem.Dzieki za wszelkie sugestje.
Pozdrawiam.

pykson 28.05.2004 15:08

prawda, ze proste?
zapomnialem tylko dodac, ze jak sam rozbierasz naped, to juz po gwarancji... :D

ale skoro jest juz ok to ok

Smartek 28.05.2004 16:21

no ale lepiej miec sprzet sprawny bez gwarancji niz nie miec go w ogole (pekniecia z jego winy by mu nie uznali :P)
pozdro ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:35.