![]() |
Zlamana tacka HP 9100 series
Witajcie,
Ostatnio przy okazji remontu, uszkodzilem tacke podajaca mojej nagrywarki HP.Nie wiem teraz co robic, jak poradzic sobie z tym problemem.Czy moge go sam jakos rozwiazac?Tacka nie wysuwa sie ani nie zamyka.Poza tym jest peknieta w jednej czesci.Pomozcie.Dzieki z gory. :help: |
niestety jedyne co sie nasuwa: skleic, jak nie pomoze to wymienic sprzet na nowy
ew jak masz gdzies jakiegos padnietego hp to sprobowac przelozyc tacke szczerze to nie za bardzo kapuje jakiej rady sie spodziwasz - sytuacja raczej beznadziejna, w koncu to ewidentne uszkodzenie z winy uzyszkodnika zawsze mozesz kogos wpuscic na kompa, wyjsc na 5 minut po czym wrocic z krzykiem: "cos ty narobil!" - osoba wkrecona moze ci kupi nowa nagrywarke :P albo da w nos :P |
rozkręć spawarke i patrzaj w serce:) może coś gdzieś przeskoczyło, spadło itp. a przy okazji skleisz tacke.
|
Prawdopodobnie tacka spadła Ci z prowadnicy, jak ją rozkręcisz to może uda się ją włóżyć we właściwe miejsce (objawem wyskoczenia jest to, że nie chce się wysuwać). A pęknięcie, gdy nie jest duze, potraktuj kropelką (u mnie taca cdromu sklejona jest od 0,5 roku).
|
Skleilem kropelka tak jak radziliscie, i z objawow wynika ze zsunela sie ona z prowadnicy, czy nie ma problemu z rozkreceniem nagrywarki, jak sie do tego zabrac i na co uwazac.Czy ktos moglby mi doradzic, jestem raczej laikiem jezeli chodzi otakie tecniczne naprawy, a moze lepiej oddac HPka w rece profesjonalistow?(jezeli si wogole ktos takim typem napraw zajmuje).Dzieki za porady.Dopiero ´raczkuje w temacie nagrywarek, wiec moze czasami moje pytania brzmia smiesznie dla niektorych z was, wybaczcie.Pozdrawiam z poludnia.
;) |
to naprawde nie jest nic trudnego, a w hiszpanii to Cie moga niezle skasowac za naprawe
1. musisz oczywscie sciagnac obudowe z kompa (wylaczony z sieci!!!) 2. odpiac wszelkie kabelki podpiete do palarki (pamietaj jak byly podpiete) 3. wyjac nagrywarke z gniazda (zazwyczaj sa prowadnice albo 4 srubeczki, ktore trzeba odkrecic) 4. kladziesz palarke na stol i ogladasz 5. zazwyczaj z bokow sa po 2 srubki, czasem sa od gory albo dolu. Generalnie chodzi o to zeby oddzielic od siebie dwie blachy (spodnia i gorna) 6. odkrecasz srubki i delikatnie sciagasz blache (zazwyczaj gorna) 7. powinienes zobaczyc tacke a "w srodu" niej sanki z laserem (tego nie dotykaj) 7.a. ewentualnie przy okacji delikatnie przeczysc laser patyczkiem do uszu spiritusem 8. kombinujesz co z tacka (zazwyczaj takie zabki na prowadnicy powinny jezdzic po kolkach zebatych, powinienes sobie poradzic odkrecajac ewentualnie jeszcze pare srubeczek i usadzic tacke w odpowienim polozeniu 9. skrecasz wszystko do kupy 10. odpalasz kompa i sprawdzasz czy tacunia wychodzi 10. a. NIE - servis 10. b. TAK - OK powodzenia, ale to nie jest trudne |
Dzieki wielkie, dam znac jak mi poszlo.:))
|
Sukces, wszystko hula jak nowiutkie, tak przeskoczyl troche mechanizm i trzeba bylo go wstawic w odpowiednie miejsce.Wszystko skleilem, i podlaczylem z powrotem.Dzieki za wszelkie sugestje.
Pozdrawiam. |
prawda, ze proste?
zapomnialem tylko dodac, ze jak sam rozbierasz naped, to juz po gwarancji... :D ale skoro jest juz ok to ok |
no ale lepiej miec sprzet sprawny bez gwarancji niz nie miec go w ogole (pekniecia z jego winy by mu nie uznali :P)
pozdro ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:35. |