![]() |
LiteOn 52327S Ograniczenie prędkości, błędy??
Może ktoś wie jak zmodyfikować bios (w Lite-on 52327S bios QS57, bez eepromu) tak, aby nagrywarka się nie rozpędzała > 40X (zarówno przy nagrywaniu jak i odczycie) - czyli jak jej wstawić permanentne ograniczenie prędkości :-) .
Wiem, że programowo bez problemów można to zrobić, ale jest to dodatkowy program mieszający w systemie. |
Z licznych wypowiedzi :czytaj: wnioskuje, że się tego z firmware zrobić nie da :buu: .
To może zaproponujecie chociaż jakiś program do zwolnienia odczytu, który jest bezproblemowy - tzn. ustaw i zapomnij, że istnieje 8) . Troche się bawiłem nero drivespeed, ale mimo niby ograniczonej prędkości do 32x nagrywarka potrafi rozpędzić się na maxa (szczególnie po zmianie płyty). |
Przerobienie BIOS`u :) 8-) . Raczej nie dla niewtajemniczonych :fiu: . A co ograniczania prędkości to znajdzie się pare progsów :), ale ja ich niestety nie znam :D
|
jesli nie drivespeed to zostaje juz tylko...
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...?id=1191034856 |
CD Bremse v1.26 PL
A czy ktoś tę wersję używał ? Działa bezproblemowo ?? |
Cytat:
Trudno powiedzieć czy akurat na Twoim kompie będzie działał bez problemowo. |
Chodzilo i dzialalo bez zarzutu. Chociaz, ograniczenie w dol tylko do x20. Ale przynajmniej naped nie wyje:)
|
Mam kolejne pytanko o LiteOn 52327S.
Mianowicie nagrane płytki sprawdzam programem K probe 2. Błędy C1: max ~ 20; avr ~ 3; total ~ 14000. No tu się chyba nie mam czego czepiać. Błędy C2 - a tu ciekawostka: max = 0; avr = 0; total = 0. Super, ale czego program na wykresie błędów C2 pokazuje ich obecność. Co prawda jest 1 ~~ 5 krech do wartości "1" ale są, a w tabelce - że "0". O co w tym chodzi ?? Płyty nagrywane DAO, 32x, bez multisesji i tylko dane. Nero twierdzi, że C2 = 0. Może coś, gdzieś przegapiłem ?? Dodam jeszcze, że te błędy C2 na wykresie w Kprobe2 pojawiają się za każdym razem w innym miejscu wykresu i nie przekraczają wartości "1". Błąd programu ?? :help: |
kreski sa zielone czy czerwone ?
jesli czerwone to to beda typowe bledy c2 (nosniki do dupy) jesli zielone to olej, to jest jakis blad chipsetu mediatek (dokladnie nei wiem o co chodzi) ;) |
Taaaa
było najpierw pytać a potem bawić się programem. Na początku były chyba zielone albo niebieskie, ale ja wszedłem w ustawienia kolorów dla błędów i zrobiłem je na czerwono. Może przeinstalowanie programu pomoże. Ale to nie mogą być błędy C2. Sprawdziłem już z 15 płyt - nagrywane na różnych nagrywarkach i wszystkie mają 1-5 błędów C2 bez stałej lokalizacji tych błędów na płycie. Zaraz przeinstaluje Kprobe - jak będą z powrotem zielone to będzie ok. Dzięki. ..... Odinstalowałem, wyczyściłem rejestr, zainstalowałem Kprobe na nowo i w efekcie na wykresie błędów C2 kreski są zielone - czyli nie ma się czym przejmować ?? :zongluje: |
Cytat:
|
Cytat:
|
Zwolnić da się wgrywając bios odpowiedni od Sony który ogranicza zapis i odczyt do 40X :). A wyciszyć? Uszczelke do okoła konca tacki tak jak mają Toshiby :)
|
Baku - ale mój Litek to ten bez kości eprom, więc nie wiem, czy mozna wgrać bios od Sonego.
|
Oł to przepraszam... ale napewno będzie jakiś model sony bez eepromu :) Więc Sony zrobi podwójny flasher i sie wyciagnie czy cus...
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:38. |