Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Magistrala PCI...jak to jest z przerwaniami?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/magistrala-pci-jak-jest-przerwaniami-35297/)

artoor 28.05.2004 13:32

Magistrala PCI...jak to jest z przerwaniami??

Ostatnio na wyglaszanym przeze mnie referacie z architektury komputerowej cwiczeniowiec zapytal mnie o sposob przydzielania przerwan danym urzadzeniom podpietym do tego samego kanalu przerwan... pech chcial ze nie bylem za bardzo w tej dziedzinie obcykany i gosciu powiedzial ze jak nastepnym razem tego nie omowie to mi nie zaliczy referatu... Wiec prosze o pomoc jesli wiesz cos na ten temat i mozesz mi to w jakis prosty sposob wyjasnic bede wdzieczny :)

Jego pytanie brzmialo mniej wiecej tak: w jaki sposob uklad przydzielajacy urzadzeniom przerwania je rozpoznaje skoro przykladowo dwa urzadzenia wspoldziela jeden kanal... skad on wie ze ma obsluzyc przykladowo w danym momencie karte dzwiekowa a nie sieciowa...

Szukalem tego po necie i w anatomi pc ale slowo daje... nic nie znalazlem co by na to pytanie mi odpowiedzialo :(

Igloo 28.05.2004 14:30

strzelam:
ale każde użadzenie ma pewnie jakiś scalak czy cuś co jest odpowiedzialne za ID danego sprzęta, coś jak MAC w sieciówkach.
za info nie daje głowy bo jak napisałem strzelam

marynarz 28.05.2004 15:44

To sie nazywa przerwanie wektorowe. Do jednego wejscia przerywajacego mozna podpiac wtedy kilka urzadzen w zaleznosci od tego ilu bitowy jest wektor. Jak jest zgloszone przerwanie to najpierw jest sprawdzany wektor a potem wykonywany odpowiedni podprogram obslugi przerwania.

Maciej 28.05.2004 16:00

hee....
Zacznijmy od tego co to jest przerwanie (interrupt)...
Jak sama wskazuje przerywa ono prace procesora...np. taka sytuacja:
Procesor wykonuje jakieś obliczenia, a użytkownik w tym czasie nacisnął klawisz. Procesor musi przerwać obliczenia, aby zareagować w tym czasie na naciśnięcie klawisza. Gdyby nie było przerwań procesor cały czas by musiał kontrolować klawiature i inne urządzenia np. drukarkę ,mysz itp.

Każde urządzenie ,które chce coś przekazać prcesorowi wysyła specjalny sygnał nazywanym zgłoszeniem przerwania IRQ (Interrupt request) .Sygnały te od wszystkich urządzeń zbierają się w specjalnym układzie ,nazywanym sterownikiem przerwań. On decyduje o kolejności obsługiwania zgłoszonych przerwań, wstrzymuje prace procesora i podsuwa mu specjalne programiki ,nazywane programami obsługi przerwań ISR (Interrupt Service Routine).

memorando 28.05.2004 19:48

Cytat:

Napisany przez artoor
Ostatnio na wyglaszanym przeze mnie referacie z architektury komputerowej cwiczeniowiec zapytal mnie o sposob przydzielania przerwan danym urzadzeniom podpietym do tego samego kanalu przerwan... pech chcial ze nie bylem za bardzo w tej dziedzinie obcykany i gosciu powiedzial ze jak nastepnym razem tego nie omowie to mi nie zaliczy referatu... Wiec prosze o pomoc jesli wiesz cos na ten temat i mozesz mi to w jakis prosty sposob wyjasnic bede wdzieczny :)

Jego pytanie brzmialo mniej wiecej tak: w jaki sposob uklad przydzielajacy urzadzeniom przerwania je rozpoznaje skoro przykladowo dwa urzadzenia wspoldziela jeden kanal... skad on wie ze ma obsluzyc przykladowo w danym momencie karte dzwiekowa a nie sieciowa...

Szukalem tego po necie i w anatomi pc ale slowo daje... nic nie znalazlem co by na to pytanie mi odpowiedzialo :(

apic wiesz co to jest?:> 8)

artoor 28.05.2004 20:51

Cytat:

Napisany przez memorando
apic wiesz co to jest?:> 8)

Dzieki wszystkim, kazdemu z osobna za pomoc i za przyblizanie mi tematu...

memorando prosze Cie jesli mozesz mi powiedziec cos o tym APIC to bede wdzieczny, bo facet od architektury tez mnie z tego gnebil a nie wiem o co w tym chodzi... wiem ze w biosie jest polecenie zwiazane wlasnie z APIC'iem ale nie kojarze o co w tym chodzi. Pls help me :)

Maciej 28.05.2004 21:22

Ilość załączników: 1
Sprawdż w Biosie ...:)
Interrupt Mode: PIC/APIC
Funkcja ta umożliwia wyboru nowego, zaawansowanego trybu pracy kontrolera przerwań. Obecnie płyty główne wyposażane są w nowy kontroler przerwań, zwany APIC (Advanced Programmable Interrupt Controller - zaawansowany, programowalny kontroler przerwań). Poprzedni nazywał się PIC. Różnica polegała na tym, że starszy pozwalał na zdefiniowanie jedynie 16 przerwań, co często powodowało konflikty w przypadku nadmiaru urządzeń. APIC umożliwia przyporządkowanie urządzeniom aż 23 przerwań, z czego skwapliwie potrafią skorzystać nowe systemy operacyjne. Może też pracować w starym trybie, jednak do dyspozycji będziemy mieli jedynie 16 przerwań.
Zalecane ustawienie: APIC. Ten tryb jest preferowany szczególnie wtedy, gdy komputer wyposażono w większą liczbę kart rozszerzeń. Opcję należy ustawić przed instalacją systemu operacyjnego - w przeciwnym razie może on przyporządkować urządzeniom tylko 16 pierwszych przerwań.

Zobacz screen ,moja płyta obsługuje APIC i mam do wyboru 23 przerwania, jak widzisz nie wykorzystuje wszystkich.

memorando 28.05.2004 21:42

Cytat:

Napisany przez Maciej
Sprawdż w Biosie ...:)
Interrupt Mode: PIC/APIC
Funkcja ta umożliwia wyboru nowego, zaawansowanego trybu pracy kontrolera przerwań. Obecnie płyty główne wyposażane są w nowy kontroler przerwań, zwany APIC (Advanced Programmable Interrupt Controller - zaawansowany, programowalny kontroler przerwań). Poprzedni nazywał się PIC. Różnica polegała na tym, że starszy pozwalał na zdefiniowanie jedynie 16 przerwań, co często powodowało konflikty w przypadku nadmiaru urządzeń. APIC umożliwia przyporządkowanie urządzeniom aż 23 przerwań, z czego skwapliwie potrafią skorzystać nowe systemy operacyjne. Może też pracować w starym trybie, jednak do dyspozycji będziemy mieli jedynie 16 przerwań.
Zalecane ustawienie: APIC. Ten tryb jest preferowany szczególnie wtedy, gdy komputer wyposażono w większą liczbę kart rozszerzeń. Opcję należy ustawić przed instalacją systemu operacyjnego - w przeciwnym razie może on przyporządkować urządzeniom tylko 16 pierwszych przerwań.

Zobacz screen ,moja płyta obsługuje APIC i mam do wyboru 23 przerwania, jak widzisz nie wykorzystuje wszystkich.

sorki macieju ale bez apic jest dostępne 15 przerwań z apic już są dostępne 24 więc...coś malo masz przerwań w swojej tezie:)

Maciej 28.05.2004 22:01

Cytat:

Napisany przez memorando
sorki macieju ale bez apic jest dostępne 15 przerwań z apic już są dostępne 24 więc...coś malo masz przerwań w swojej tezie:)

Mam troszkę starsze MoBo i mam APIC 1.1 i obsługuje tylko 23 ,możliwe że nowszy APIC 1.4 obsługuje już więcej przerwań.

artoor 29.05.2004 04:09

Jeszcze raz bardzo dziekuje za przyblizenie mi tematu... mam nadzieje ze jakos wybrne z tego tak zeby referat zaliczyc. Zycze wszystkim milego weekendu :papa:

artoor

memorando 29.05.2004 09:23

Cytat:

Napisany przez Maciej
Mam troszkę starsze MoBo i mam APIC 1.1 i obsługuje tylko 23 ,możliwe że nowszy APIC 1.4 obsługuje już więcej przerwań.

masz rację APIC 1.4. Ma 24 przerwania programowalne. Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:55.