Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Prędkośc zapisu w Nero. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/predkosc-zapisu-nero-35300/)

Loczek 28.05.2004 15:15

Prędkośc zapisu w Nero.

Witam i pytam. mam Nero 6.3.1.6. Problem tkwi w tym, że jeśli nagram płytkę audio z prędkości 12 toprzynastępnym uruchomieniu nero nie pokazuje innej prędkości tylko zawsze 12 bądź tą z któa ostatnionagrywałem. To samomam z danymi. Nagrywam 24x wyłąączam a potem znowu chcem nagrać i znowu prędkość 24. Zrobiłem mały tescik i nagrałem na płycie tdk z indeksem 52 pliki z prędkościa 8. Potem wyłączylem i właczyłem w nagrywarce siedzi plytka tdk 52 a prędkośc nagrywania 8 :(. Co sie dzieje ?? mam win2000 i wyłączone autouruchamianie. Czy system sprawdzajacy plyte przed nagraniem i ustalajacy predkosc nie dziala jesli wylaczymy autouruchamianie ??

Piterniel 28.05.2004 16:21

Heh.....bardzo dziwne rzeczy u Ciebie się dzieją. Ale ja stawiam na źle posłodzony NERO. Spróbuj przeinstalować ;) Nerona + dobry cukier ;). Możesz również zainstalowac nowe stery do Mobo, Force ASPI z cdrinfo.pl równiez możesz usunąc kanały IDE, aby na nowo wykrył sprzęt.

Pozdro

grzeniu 28.05.2004 18:06

Nero zapamietuje ostatnie ustawienia nagrywania i to jest normalne, ale zaraz - czy to znaczy ze ty ich nie mozesz zmienic? Jesli tak, to cos masz nie tak ;)

Loczek 28.05.2004 21:57

O to chodzi że mogę ale napęd nie wykrywa odpowiedniej pedkosci dla nosnika tylko daje ta ktora byla ostatnio.

Piterniel 28.05.2004 22:26

Przinstaluj NERO i zrób co napisałem wyżej :D

grzeniu 28.05.2004 22:48

Cytat:

Napisany przez Loczek
O to chodzi że mogę ale napęd nie wykrywa odpowiedniej pedkosci dla nosnika tylko daje ta ktora byla ostatnio.

A niby dlaczego ma pokazac inna? Po prostu pokazuje te ostatnia na jakiej nagrywales. A naped ogranicza sobie zgodnie z baza plyt w swoim firmware i nic do tego nie ma nero. Nie wiem w czym widzisz problem skoro mozesz zmieniac te predkosc, a ta litania czynnosci ktora ci napisal Piterniel jest zbedna, choc nie powiem zeby byla szkodliwa.8)

ME 29.05.2004 08:07

Cytat:

Napisany przez grzeniu
A niby dlaczego ma pokazac inna? Po prostu pokazuje te ostatnia na jakiej nagrywales. A naped ogranicza sobie zgodnie z baza plyt w swoim firmware i nic do tego nie ma nero. Nie wiem w czym widzisz problem skoro mozesz zmieniac te predkosc, a ta litania czynnosci ktora ci napisal Piterniel jest zbedna, choc nie powiem zeby byla szkodliwa.8)

Nero zapamiętuje ostatnio nastawioną prędkość, jedynie dla obrazów cd -wyskakuje predkość maksymalna z jaką nagrywa nagrywarka.
Pozatym nero wykrywa prędkość zapisu płyt cdrw i jeżeli nastawisz większą podczas ostatniego nagrywania to ci ją ograniczy do możliwości płyty cdrw
Płyty cdr nie posiadają sztywnego ograniczenia co do prędkości nagrywania i zależy ona od tego jaką przypisze jej producent naszego napędu (informacje w biosie)

Piterniel 29.05.2004 23:27

Może zrób jeszcze reset CMOS :) i niech wykryje na nowo napędy w BIOS i to co wyżej :czytaj:

Loczek 29.05.2004 23:50

Chłopaki dzieki za podpowiedzi ale to jednak byla wina wyłączonego autouruchamiania. Wlaczylem i dziala wiec ze sprzetem ok i nero tez jest dobre. Ale wylaczylem spowrotem. Dzieki jeszcze raz. Dobranoc :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:22.