Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   LITE-ON LTR 52327S + szybkie omijanie błędnych sektorów (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lite-ltr-52327s-szybkie-omijanie-blednych-sektorow-35320/)

RustyNail 28.05.2004 23:13

LITE-ON LTR 52327S + szybkie omijanie błędnych sektorów

Ilość załączników: 1
Niedawno zmieniłem sowją straą nagrywarke Plextora 12/10.32 na Lite-on 52/32/52 i mam problem z utworzeniem obrazow niektorych płyt, chodzi o szybkie omijanie błędnych sektorów, CloneCD pisze że ta nagrywarka tego nie obsługuje i przerzuca na "hardware", efektem jest że pzrez pierwsze kilka minut robienia obrazu płyty prędkość sięga bagatela 82 kb/s :( , dopiero po jakims czasie sie rozkreca i idzie szybko, w UltraISO przy tworzeniu obrazu to już wogóle cały czas idzie woolno :-(, czy można coś na to poradzić ?

P.S. w załączniku dałem sreenshota z CloneCD,

dalmashin 29.05.2004 12:59

u mnie clonecd tez wylacza ta opcje ale predkosci nie zwalnia. moze wgraj sobie nowy bios to cos zmieni. jednak uwazaj bo nowsze oprogramowanie nie radzi sobie do konca z plytami cd-rw.

RustyNail 29.05.2004 13:33

Cytat:

Napisany przez dalmashin
u mnie clonecd tez wylacza ta opcje ale predkosci nie zwalnia. moze wgraj sobie nowy bios to cos zmieni. jednak uwazaj bo nowsze oprogramowanie nie radzi sobie do konca z plytami cd-rw.

Od razu jak kupiłem nagrywarke to sciagnalem i zainstalowalem najnowszy firmware, w sumie to nagrywa wszystko ok, cd-rw tez nie ma problemow, tylko martwi mnie to "szybkie omijanie..." no nic bede musial sie przyzwyczaic na to wyglada.

dalmashin 29.05.2004 13:53

No to mamy takie same nagrywarki ale.... u mnie omija szybko te sektory ale nie pali za dobrze płytek cd-rw a u ciebie odwrotnie. I badz tu mądry. hehe

RustyNail 29.05.2004 15:44

Ściągnąłem sobie starsze wersje biosu i jak chciałem zainstalwoać to mi taki błąd wyskoczył jak na zdjęciu :( , nie wiecie co tzreba zrobić żeby wgrać starszy bios do tej nagrywarki??

P.S. MTK Flasherem próbowałem i też nie działa - wyskakuje mi taki błąd "Fail to identify the flash type" , czy potrafi mi ktoś pomóc?

Maciej 29.05.2004 17:02

Musisz wyciągnąc plik .bin z instalatora .exe
i wtedy zrobisz to w Mtkflash lub WinMtkFLash lub Flash Fix ...
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...e=Utils-LiteOn

pamiętaj że musisz BYĆ W 100% PEWNYM, że posiadasz odbowiedni bios do nagrywarki.

RustyNail 29.05.2004 19:06

Cytat:

Napisany przez Maciej
Musisz wyciągnąc plik .bin z instalatora .exe
i wtedy zrobisz to w Mtkflash lub WinMtkFLash lub Flash Fix ...
http://www.cdrinfo.pl/software/stron...e=Utils-LiteOn

pamiętaj że musisz BYĆ W 100% PEWNYM, że posiadasz odbowiedni bios do nagrywarki.

Zrobiłem tak już przed twoim postem, ale nic nie pomogło a bios na bank jest do tej nagrywarki, zresztą trudno jest się pomylić skoro wiem jaki to model nagrywarki, chyba że jest coś o czym jeszcze nie wiem... Jakieś inne sugestie?, może w dosie? jak tak to moglibyscie podać komendy ?

Maciej 29.05.2004 19:10

MTKFLASH X w /B nazwapliku.bin

Gdzie X jest lokalizacją napędu...:
1: Primary master
2: Primary slave
3: Secondary master
4: Secondary slave

a zresztą zobacz tutaj...
http://dhc014.firmware-flash.com/howto.htm
na samym dole .

RustyNail 30.05.2004 14:21

Maciej - próbowałem ale nie daje efektu... to tak jakby była jakaś blokada...najnowszy bios wgrał się bez problemu a strasze nie chcą ani pzrez winde ani dosa, dziwne... napewno się da tak myślę, ale nie wiem co moge jeszcze zrobić, jakieś sugestie? :help:

Piterniel 30.05.2004 21:20

A może źle cukierowałeś Clone CD?! Spróbuj Alcohol 120%, a wersja do wpisania klucza wiadomo gdzie :D

RustyNail 31.05.2004 01:13

Cytat:

Napisany przez Piterniel
A może źle cukierowałeś Clone CD?! Spróbuj Alcohol 120%, a wersja do wpisania klucza wiadomo gdzie :D

Nie CLone jest dobry, na moim starym plextorku 12/10/32 wsjo było ok. A że tak wolno zapyytać a ty jaki masz bios? i skąd ściągałęś... Może spróboje wgrac ten sam co ty i tym samym sposobem co ty, musi pójść....

P.S. Podaje sreenshota z próby wgrania biosa MtkWinFLashem

Y@nkee_PL 31.05.2004 01:46

widze, ze masz ta magiczna wersje bez-eepromowa (rev2), a wiec jakie biosy ty tam starasz sie wpakowac? od razu mowie... zapomij o QS0x, do twojego modelu sa biosy QSxx (xx >=53?) i daleko to raczej nie wrocisz, jedynie do QS57 (no chyba, ze ktos wyciagnal ten pierwszy, bodajze QS53?)

RustyNail 31.05.2004 02:21

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
widze, ze masz ta magiczna wersje bez-eepromowa (rev2), a wiec jakie biosy ty tam starasz sie wpakowac? od razu mowie... zapomij o QS0x, do twojego modelu sa biosy QSxx (xx >=53?) i daleko to raczej nie wrocisz, jedynie do QS57 (no chyba, ze ktos wyciagnal ten pierwszy, bodajze QS53?)

No niestety ja nawet nie moge wrócić do wersji 57, te same objawy co przy innych biosach. Jak ci mówiłem już na początku miałem wersje 55, ale zamisat zrobić kopie to od razu wgralem biosa 58, głupi nawet nie sprawdziłem czy na 55 wszystko działa tylko od razu co zamontowałem nagrywarke i wgrałem 58, echh... myslalem ze w koncu nowe biosy maja poprawiac a nie przeszkadzac... albo musze czekac na 59 i liczyc ze w niej cos zmienią, albo coś wymyślimy żeby wrócić na razie do jakiejkolwiek wersji biosu...

Y@nkee_PL 31.05.2004 20:10

dobra, na spokojnie...:

sciagnij bios QS57 w postaci pliku .bin: QS57 [126KB]
i Mtkflash 1.80.1 [21KB]

odpal kompa z dyskietki startowej i w miejscu, gdzie bedziesz mial rozpakowany bios i mtkflasha uzyj komendy:

mtkflash # w qs57.bin

gdzie # oznacza port, na ktorym znajduje sie twoja nagrywarka i tak # = 1 lub 2 lub 3 lub 4

1 - primary master
2 - primary slave
3 - secondary master
4 - secondary slave

powodzenia

RustyNail 31.05.2004 20:49

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
dobra, na spokojnie...:

sciagnij bios QS57 w postaci pliku .bin: QS57 [126KB]
i Mtkflash 1.80.1 [21KB]

odpal kompa z dyskietki startowej i w miejscu, gdzie bedziesz mial rozpakowany bios i mtkflasha uzyj komendy:

mtkflash # w qs57.bin

gdzie # oznacza port, na ktorym znajduje sie twoja nagrywarka i tak # = 1 lub 2 lub 3 lub 4

1 - primary master
2 - primary slave
3 - secondary master
4 - secondary slave

powodzenia

Nie dziękuję :mruga: . Robiłem to już praktycznie na samym początku i też nie da rady :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:39.