![]() |
Co zrobic z bad sectorem?
Witam!
Mam nastepujacy problem: Jeden z ząbków w dysku (tych do ktorych podlacza sie tasme danych) mi sie ulamal przez co na dysku gdzies tak w polowie pojawil mi sie 'bad block'. I teraz mam pytanie - czy da sie jako tego bad sectora przesunac na koniec dysku, albo zrobic cos zeby mi nie przeszkadzal w codziennej pracy przy kompie? |
Jeżeli złącze jest uszkodzone, to nic nie zrobisz. Postaraj się naprawić złącze. Jeżeli jest zbyt ciasno aby to polutować, to możesz spróbować dokleić kawałek szpilki za pomocą kleju przewodzącego.
|
Bad sectora nie da sie przenieść tak jakby to był plik. To tak jakbyś zrobił dziure w kartce a potem chciał ja gdzieś przesunąć ;). Jeśli ten bad sector nie powstał na skutek jakiegos machanicznego uszkodzenia talerza to sa programy które umieja to naprawić.
ps to mój 1400 post :D |
Cytat:
|
Cytat:
Jedyne wyjscie jakie mozesz miec to oznaczyc tego bad sectora np programem Disk Doctor (w pakiecie System Works) i jak tylko on go oznaczy to nastepnym razem komputer nie bedzie zapisywal danych w tym miejscu. |
Bad sectory usunie ci z dysku HDD Regenerator 1.41... nie ma co sie bawić w oznaczanie, blokowanie tych miejsc przez zapisem.
|
Możesz podzielić ten dysk na partycje 3 partycje:
pierwsza dobra druga z bad blockami trzecia dobra. Polecam do tego Partition Magic. Tą partycję z bad blockiem nie formatuj, tylko ustaw że jest, to system Ci jej nie będzie widział. |
Ja na moim IBMie mam bad sectory "zamalowane" jakim progamem z Norton Worksa (chyba Doctor Disk).
Mówisz Ziele że HDD Regenerator 1.41 usune bady? Trzeba to sprawdzić. |
Cytat:
|
Cytat:
To tego nie wiedzialem ze sa programy do uswania bad sectorow, ciekawe w jaki sposob, w kazdym badz razie sam go preztestuje w najblizszym czasie. Pozdrowiam |
Do niedawna jeszcze nie było ;) Program omija system plików (wiec działa na każdym systemie plików) i coś tam wysyła do dysku ze spowrotem przywraca poprawne namagnesowanie powierzchni. Jak to dokładnie działa sam nie wiem... ważne ze działa ;)
|
pod warunkiem oczywiscie ze sektory nie zostaly uszkodzone fizycznie tylko wlasnie przez zle namagnesowanie powierzchni.
gdzies o tym arta czytalem, ale gdzie to juz nie pamietam... |
@Edwardo ;)
Cytat:
|
Cytat:
Edwardo nie powtarzaj sie .... juz to wczesniej pisal Ziele "Oczywiście jeśli bady powstały nie w skutek mechaniczny bo tego to juz nic nie naprawi" :taktak: |
@grappa01 teraz ty sie powtarzasz :D To samo jest post wyżej hehe
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:16. |