![]() |
OBUDOWA CD+HDD 5,25 Jaka??
Myślę że tego posta można tu umieścić. Jaką wybrać obudowę: na USB 2.0 (napewno) transfer do 480Mbps, ale czy łącznie z Firewire transfer do 400Mbps czy bez?? Różnica cenowa na allegro około 70 zł. Co polecacie lub co posiadacie?
|
troche dziwny post albo tylko ja niewiele z tego rozumiem
|
Air: tez sie zastanawialem nad budka zewnetrzna...
i szukalem na alegro i nie znalazlem. na komputroniku maja fajna, ale interfej SATA wiec moze Ci nie odpowiadac... ja narazie czekam az cos sie pojawi innego. a czemu nie ma budek na dyski 3,5cala tylko albo na te male 2 albo na cdrom + opcja hdd 3,5? |
Cytat:
|
Ja mam zewnętrzną obudowę na CD/hdd na USB. Dlatego usb, że praktycznie każdy komp to ma. Wygląda tak, jak ta. Ponad pół roku temu na giełdzie dałem lekko ponad 200PLN.
Jakość wykonania średnia - nie ma czego chwalić, ale czepiać się też nie można. Chadza w niej na wycieczki HDD a zazwyczaj siedzi nagrywarka - problemów żadnych nie stwierdziłem. To szybkość HDD jest barierą, a nie interface. Przy winxp nie trzeba żadnych driverów - podłączasz do kompa, włączasz i system wykrywa. Polecam takie rozwiązanie, jak ktoś przenosi dyski czy nagrywać na różnych (w miarę nowych, z usb 2.0) kompach. Chociaż zdażało mi się nagrywać na USB 1.1 - BP ratował sytuację, bo nawet nagrywanie x12 przerastało sprzęt. Dodatkowy FW IMO nie ma sensu, chyba, że masz np. znajomych kamerzystów którzy mają w kompie FW a nie mają USB 2.0, ale coraz ciężej o takie kompy, a nawet jak się trafi, to można się przemęczyć z USB 1.1 |
Dzięki Wawelski, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Też się zastanawiałem nad ty FW czy to w ogóle potrzebne (kamerę mam juz na USB). Myślę o zakupie czegoś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=25624482 (Edwardo może też się skusisz;)). Obudowę potrzebuję na nagrywarkę DVD bo nie mam już gdzie włożyć w budę.
|
Air ... pamietaj ze ta ktora pokazales z allegro jest do dyskow ... nie posiada wyjscia audio CD/DVD ... a jesli chodzi o USBvsFW Wawelski ci go naswietlil ...
mam taka z nec'kiem wewnatrz null problemo ... |
Fajna sprawa taka obudowa ale ciakaw jestem jak wygląda chłodzenie w czymś takim. Np jakby zamontować tam dysk 120GB to troche było by mu gorąco.
|
Cytat:
AleX69 jaka jest różnica między twoją obudową a tą co wskazałem w linku. Moim zdaniem żadna?! |
roznica jest ...
ta ktora wybrales to odbudowa do dyskow ... posiada chlodzenie (maly wiatraczek) i brak wyjscia audio (dwoch chinch'y L/P) ta ktora sobie kupilem jes dedykowana dla CD/DVD - brak chlodzenia, chinch'e do audio przy takich obudowach (przy korzystaniu z nich) trzeba miec wlaczone przerwanie dla USB ... AMI: Advanced Chipset Configuration | Onboard USB | Enable Award: PNP/PCI Configuration | Assign IRQ for USB | Enable Phoenix: Advanced Peripheral Setup | Legancy USB Support | Enable wiec sprawdzcie czy wasz komputer spelnia te wymogi ... that's all folks |
Cytat:
|
nie znam biosu ABIT NF7 wiec nie wiem czy posiada wyzej wymieniony support - uprzedzam o tym bo spotkalem kilka plyt bez takiej mozliwosci ...
a co daje audio ... takie wystajace piputki http://www.artgraph.com.pl/alex/test/audio.jpg |
no wlasnie, po co mi wyjscie audio?
chyba tylko zeby moc podpiac pod wierze bez wlaczania komputera albo w samochodzie... samochodu nie mam, w wiezy mam czytnik cd, poza tym wierza jest podpieta pod komputer. chyba ze te out maja spelniac inne zadanie, ale jakie? |
hmmm a nie ma obudowy bez dodatkowego zasilania?.
chyba nie da rady zeby byla taka obudowa co nie? bo znalazlem tylko na laptopowe dyski bez zasilnia, a tak to wszytkie maja dodatkowe kabelki... szkoda szkoda, nie lubie kabelasow... |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:06. |