![]() |
Prosze zajrzec i pomóc...problem sprzetowy
Ilość załączników: 1
W skrocie:płyta ASUS A7N8X Deluxe,Barton 2500+,Seagate Barracuda 120GB,512 MB Kingston,ATI radeon 9700,wszystko na Win XP Prof.
A teraz w czym problem:otóz wkładając kieszeni dysk Seagate bez problemu działa ,ale gdy tylko włoze Maxtora to moge tylko z niego kopiowac ale jak chce cos tam wrzucic to jest problem. Nieraz wejdzie a z reguły wyskakuje komunikat jak na obrazku. Sprawdzałem juz 3 szt Maxtor i zawsze to samo,tasmy załozone prawidłowo,próbowałem takze podpinac pod same tasmy na slave.Miał to ktos? Podobną do mojej konfiguracji ma czero moze on sie odezwie.... |
uszkodzona tasma/molex albo kieszen ...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
hmmm ... a kieszeni na 133 nie ma? :>
sa nawet na SATA ... |
Cytat:
|
Cytat:
|
No ja mam wprawdzie podobna konfiguracje, ale z czyms takim sie nie spotkalem u siebie na tym sprzecie. Mialem jednak podobny problem, ale nie na tej konfiguracji.
Tez jak wkladalem dysk, to czasem mi go w biosie nie wykrywalo, wylaczalem kompa, dociskalem tasme i za ktoryms razem poszlo, ale potem z kolei pojawialy sie problemy z kopiowaniem na dysk/z dysku. Calkiem tak jak u ciebie. Problemem ewidentnie byla tasma. Wzialem tasme od kumpla i zero problemow. Tez tak zrob, pozycz tasme i zobacz czy te dyski pojda na innej tasmie, jak nie, to problem moze lezec tak jak mowil Alex po stronie kieszeni. Nic innego mi do glowy nie przychodzi. _Update_ Cytat:
|
A jaką masz taśme tam wogóle ? 40, 80 ??
|
Cytat:
przepraszam ale lopus idę spać mam gorączkę grypę niechcę się włączać dalej juz :buu: |
Jesli chodzi o dysk czy to Seagate na DMA 100 czy to Maxtor na 133 napewnoe nie bedzie tu winy w kompatybilnosci pomiedzy dyskiem a plyta gdyz to nie gra roznicy ktory dysk podepniemy. Jedyny problem jaki moze byc to wymiana tasmy sproboj na poczatek podlaczyc sie pod tasme 40 (np. wyciagnij spod CD czy CDRW) z dyskiem, w biosie nic nie musisz ustawiac tylko tasme nowa podepnij pod PRIMARY. Powodzenia, moze to w czyms pomoze
|
lopus a jak masz podpiete te dyski
|
Nie wiem czy podpiecie cos cos da ale jesli nawet to sproboj podpiac dysk pod tasme w miejscu slave czyli nie tym srodkowym tylko na koncu gdyz ten pasek na tasmie jest odpowiedzialny prawidlowe wykrywanie mastera. Sorki ze tak to opisalem dworskim zargonem.
|
O co memorando chodzi z ta tasma 133, przeciez ona ma tyle samo przewodow co setka...!!!
albo sie mysle ??? wiem, ze jak podlaczylem normalna tasma (100) Maxtora pod raida 133 to eleganco sie wykrywal. |
Cytat:
Tutaj nie chodzi raczej o rodzaj tasmy tylko sposob podlaczenia. Gdyz tasma 80-żyłowa bedzie chodzic bez problemow pod Maxtorem ktory ma DMA133. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:30. |