![]() |
padł dysk :(
Witam wszystkich.
Mam taki oto problem, pozyczyłem znajomemu dysk 20GB ale kiedy dostałem go spowrotem i włozyłem do kompa system go nie widzi :( Nie moge nic z nim zrobić ani sformatowac pod dosem bo wyswietla mi komunikat ze brak dostepu do dysku i nie widzi zadnej partysji:klnie: Dla mnie jest to dziwne bo nigdy sie z takim czyms nie spotkałem, powiem tylko ze bios go wykrywa bez problemu. Czy ma ktos pomysł co z tym mozna zrobić, czy już raczej po dysku. Poradzcie cos.:help: |
sprawdz zworki master/slave ... jesli nie to:
- posluchaj czy startuje mechanika ... dysk sie rozpedza, slychac glowice - zmien tasme IDE ... sprwdz/zmien kabel zasilajacy dysk (molex) - sprwdz ustawienia w biosie - jesli nie zadziala ... wybij kolesiowi zeby |
spróbuj Fdisk utworzyć nowe partycje.
|
Cytat:
mechanika dysku startuje bo to słychac i w biosie jest wszystko ok bo go wykrywa, i na tym sie wszystko kończy. Win 98 ani XP nie widza mi dysku. Cytat:
Macie moze jeszcze jakies pomysły bo zal mi tego dysku. |
Partition Magic 7 albo 8 :)
|
jakie tam miales partycje?
jakie byly ich wielkosci? do czego podlaczal je twoj kumpel i jakim systemem w nich grzebal? |
Cytat:
|
to byl dysk systemowy ... a jaki miales tam system?
czy u kumpla (podpiety jak wczesniej) ten dysk dziala/widac go<-? |
Nie wiem czy to cos pomoże ale sproboj sie pobawic jak wczesniej pisal marynarz Particion Magic; mozliwe ze cos sie porobilo nie tak z prtycjami. Przede wszystkim w particion magic odczytasz czy to nadal jest FAT32.
|
Cytat:
Cytat:
Myślałem że elektronika padła ale słychać ze dysk pracuje i bios go wykrywa. |
jesli nic nie 'grzebaliscie' na dysku z kuplem OnTrack'owe EasyRecovery powinno pomoc ... :spoko:
|
Powiedz mi jeszcze czy probowales podlaczac go pod Secondary, zaryzykuj tez podlaczyc go pod inna tasme np. pod ta pod ktora masz podpiety CD.
|
Zwrotki MASTER, SLAVE, CALBLE SELECT :cisza: !
Uszkodzona taśma IDE 8) |
Piterniel@ ... jestes idealnym przykladem dyslektyka ... to juz bylo :jezyk:
:czytaj: |
hehe :D czytałem jakoś szybko ten topic i nie zauważyłem :fiu: :uczen: 8-) .
Ale :spoko: :D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:59. |