Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Restarty kompa i Lite-On 851s (https://forum.cdrinfo.pl/f15/restarty-kompa-lite-851s-35465/)

paput2000 01.06.2004 19:53

Restarty kompa i Lite-On 851s

Ludzie pomóżcie, bo już nie mogę.
Miesiąc temu kupiłem tego litka i nie mam żadnej radochy z wypalania płyt DVD, bo 2/3 poszły do kosza - podczas wypalania mój komputer wykonuje samoczynne restarty. Do tej pory używałem nagrywarki CD-R 52246s i nie miałem żadnych problemów.
Co ja się nie nakombinowałem, aby znależć przyczynę tego stanu rzeczy, reinstalacja systemu na inny, inne oprogramowanie do nagrywania, poodpinanie napędów, aby wykluczyć przeciążenie zasilacza lub konflikty urządzeń, zmiana taśm IDE na nowe i nic - dalej to samo.
Podejrzewam jeszcze złą pracę kontrolera IDE/ATAPI, ale na razie nie mam jak tego sprawdzić.
Najgorszę jest to iż testowałem moją nagrywarkę na innym zestawie komputerowym i 7 razy pod rząd wypaliła bez problemu, tak więc chyba coś się dzieje u mnie.
Moja nagrywarka sypie się przy nagrywaniu danych ISO, ISO/UDFbridge lub przy wypaleniu danych video z DVDShrinka, o dziwo udało mi się bez problemu wypalić dane w postaci wcześniej przygotowanego obrazu i to 3 razy pod rząd - niesłychany sukces :buu:

Czy ktoś ma może jakieś sugestie?

kiewas 01.06.2004 19:57

Może mogę sie mylić, ale możliwe że możesz mieć za słaby zasilacz... ale to tylko moja sugestia (nic innego mi fo głowy nie przychodzi), ile masz WATów w swym zasilaczu?

tytusdezoo 01.06.2004 20:17

Za słaby???? On na pewno jest niskiej jakości!!!
To jedyne rozwiązanie, no chyba że akurat teraz padła ci pamięć.

paput2000 01.06.2004 20:33

Zasilacz ma 300W - tak przynajmniej na nim jest napisane i raczej nie wygląda na High-Endowy.
Sprawę mocy zasilacza próbowałem niwelować przez odpięcie maksymalnie dużej ilości urządzeń - chociaż z moich obliczeń wynika, iż przy wszystkich podpiętych urządzeniach pobór mocy nie powinien przekraczać 200W.
Czy ktoś może wie ile nagrywarki DVD mogą pobierać maksymalnej mocy?
Co do tej pamięci to faktycznie zaraz ją przetestuje GoldMemory.

Chris_74 01.06.2004 21:16

300W zasilacz starcza dokładnie do zasilenia ZX Spectrum zmień min na 350W ale nie te za 50 zł

Wajchiusz 01.06.2004 21:35

Dlamnie rowniez wydaje sie ze to lipny zasilacz, pozycz od tego kogos zasilacz co u niego testowales i sprawdz u siebie.

paput2000 01.06.2004 22:33

Cytat:

Napisany przez Chris_74
300W zasilacz starcza dokładnie do zasilenia ZX Spectrum zmień min na 350W ale nie te za 50 zł

Jak kupie sobie ZX Spectrum Plus to zmienie na 350W :haha:
No cóż restart wyglądający jak twardy reset faktycznie może świadczyć, o zasilaczu i jego niewydolności lub kiepskiej stabilizacji napięcia. Być może pójdę drogą wymiany zasilacza, tylko gorzej jak nie będzie to ta przyczyna.
Pamięć przetestowałem w dwóch przebiegach i wygląda na sprawną.
Nie wiem, czy przypadkiem sam napęd nie jest uszkodzony - miałem na samym początku przygodę z DVDDhrinkiem który zabrał się za wypalanie za pomocą Nero w tle - po wypaleniu płyty na jej powierzchni była zmiana kolorystyczna wyglądająca jakby zaraz tam miała powstać dziura. Okazało się, że nieskonfigurowany Nero (dwie nagrywarki w systemie) chyba nie za bardzo ustalił parametry nagrywania dla nośnika itd. - może wtedy coś się porobiło. Spróbuje reklamować napęd, może się uda, ale nie za bardzo w to wierze - napęd sprawia wrażenie sprawnego - co najwyżej w reklamacji mogę opisać zjawisko samoczynnych restartów i braku rady na to.

Chris_74 02.06.2004 17:58

dogadaj się z jakimś kumplem pożycz na 2 godziny zasilacz i wypal ze 3 płyty to najtańsze rozwiązanie za przyzwoity zasilacz zapłacisz ok 200 zł albo jeszcze jedno przy dużym poboże prądu zasilacze się mocno grzeją co powoduje spadki napięć odłącz zbędne urządzenia otwórz obudowe i wypal płytkę

paput2000 03.06.2004 09:41

No dobra kupiłem zasilacz Modecom FSP350-60PN(PF) i o dziwo wypaliłem 4 płyty po rząd bez rzadnego restartu - zobaczymy może będzie ok. Jak wypale 10 płyt pez problemów to będe spokojny.
Dzięki za rady.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:12.