Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Windows 98 a multisesja na DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/windows-98-multisesja-dvd-35524/)

morda 03.06.2004 00:27

Windows 98 a multisesja na DVD

Witam!
Nagralem plytke DVD w multisesji ( mam win98 ) i nie dziala; wiec poszedlem do kolegi ktory ma winXP no i u niego dzialala. Czy ktos moze wie czy jest jakas latka do win98, albo cos innego, co by umozliwialo odczyt multisesyjnych plyt DVD na win98?

Y@nkee_PL 03.06.2004 01:17

taki urok Win98, a laty na ta dolegliwosc nie ma

mlodyy 16.06.2004 16:27

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
taki urok Win98, a laty na ta dolegliwosc nie ma

Mnie tez intresuje ten problem, jak jest z multisesją pod DOS- em i w pozostałych systemach typu Win... przy płytkach DVD? Moje "pudło" ;) nie jest najwyzszych "lotów" i nie bardzo mam ochote instalowac XP zeby korzystac z płyt DVD nagranych w multisesji....(a pewnie tylko takie bede nagrywał, bo dysk tez malutki :( ...)

Szczota 16.06.2004 20:42

Plyty dvd sesyjne nie sa widziane w win98 (jest widziana jedynie ostatnia sesja badz nic) ale to nie dokonca tak jest. Tutaj glowna role odgrywa naped. Jesli naped jest nowy to widac wszystkie sesje a jesli stary to tylko winxp pomoze.
Czyli jak masz stary naped to winxp jesli masz nowy naped (z obsluga sesji) to widzi nawet w dosie. Przynajmniej to jest taka teoria poniewaz tego nietestowalem

Wiadro 16.06.2004 20:43

A mnie interesuje czy ta dolegliwośc pojawia się na Linux'sie :D

Szczota 16.06.2004 23:01

Cytat:

Napisany przez Wiadro
A mnie interesuje czy ta dolegliwośc pojawia się na Linux'sie :D

Jak masz linuxa i plytke RW to sprawdz. Ja jak bede sie lepiej czuc (choroba i to nie glowy chociaz czort wie :D) to sprawdze czy winda 2000 to bedzie widziec

Wiadro 17.06.2004 16:06

Cytat:

Napisany przez Szczota
Jak masz linuxa i plytke RW to sprawdz. Ja jak bede sie lepiej czuc (choroba i to nie glowy chociaz czort wie :D) to sprawdze czy winda 2000 to bedzie widziec

Właśnie nie mam, ale mam zamiar zainstalować bo jużjestem po sesji i mogę się pomęczyć, dlatego chcę wiedzieć :D

dr 30.06.2004 15:17

Mam podobny problem w Win98 i też nie mogę sobie poradzić z odczytem wszystkich sesji
(liteOn 851s) widać tylko 1.
pozdrawiam

Pawel_k 30.06.2004 21:28

ja jak mialem 98 to sobie to rozwiazywalem nero ktory tworzyl we wlasciwosciach napedu takie info nt sesji i tam grzebiac mozna bylo "pokazac" okienka cala zawartosc cdr'a :)

Pawek 01.07.2004 09:52

Jeśli chodzi o wielosesyjność DVD, to jak ostatnio takową płytkę nagrywałem w NERO, to tenże program wywalił mi komunikat o mniej więcej takiej treści:

"Zamierzasz użyć zapisu wielosesyjnego na płytce DVD.
Druga sesja i dalsze mogą nie dać się odczytać w niektórych napędach DVD-ROM i systemach operacyjnych starszych od Windows XP."

No i teraz miałem wybór taki:
- Kontynuować zapis wielosesyjny,
- nagrać płytkę nie korzystając z wielosesji - pewnie by ją zamknęło,
- anulować cały proces.

Chyba nie trzeba tego specjalnie komentować...

Martin_TP 01.07.2004 13:19

Jesli chodzi o multisesje na dvd, to okazalo sie ze (przynajmniej tak u mnie sie dzieje) plyty DVD +/-RW multisesyjne czytaja sie na windows 2000 i XP bez problemu, zas +R /-R ani tu ani tam nie widac wiecej niz pierwsza sesje.... ??? WinXP wcale tu nie pomaga...

Szczota 01.07.2004 13:34

Jak sa problemy to nienagrywajcie zwyklych plyt w sesjach. Ja jakos nie mam problemu z zapelnieniem plyty chociaz czasami sie zdarza ale to wtedy pakuje na RW i jak sie dozbiera wiecej syfu to pale na zwyklych

Air 01.07.2004 14:24

Cytat:

Napisany przez Pawek
Jeśli chodzi o wielosesyjność DVD, to jak ostatnio takową płytkę nagrywałem w NERO, to tenże program wywalił mi komunikat o mniej więcej takiej treści:

"Zamierzasz użyć zapisu wielosesyjnego na płytce DVD.
Druga sesja i dalsze mogą nie dać się odczytać w niektórych napędach DVD-ROM i systemach operacyjnych starszych od Windows XP."

No i teraz miałem wybór taki:
- Kontynuować zapis wielosesyjny,
- nagrać płytkę nie korzystając z wielosesji - pewnie by ją zamknęło,
- anulować cały proces.

Chyba nie trzeba tego specjalnie komentować...

Mam nagrywarkę Liteon 812S. Nagrywałem w Nero 6 jakieś pliki avi i mp3. Nie wiem jak to się stało ale parę płyt nagranych w ten sam sposób nie chce mi się otworzyć z nagrywarki. Nie moge ich w ogóle ruszyć. Wypisuje że płyta jest pusta lub uszkodzona. Reszta płyt ok. Były nagrywane x4. W zwykłym czytniku DVD idą bez problemu.

Acha jeszcze jedno. Nagrywałem je jako "Start multisesion". Te płyty które się nie chcą uruchomić mają w info 2 sesje chociaż były nagrywane tylko raz. Te co się otwierają mają normalnie 1 sesję.

Tylko jedno jest dziwne jeżeli nagrywarka nagrała mi tą multisesję to dlaczego nie może jej odczytać. Nagrywałem na Verbatimach +R MCC (te z MM)

elros 09.07.2004 15:22

he he, tez to przerabialem:)
ja zaczełem sesję w win98 a drugą częśc wgrałem w xp i po tym widział mi w xp juz tylko tą drugą część. myślałem że zamknięcie sesji cos pomoże ale dupa nie pomogło. w każdym systemie juz było widać tylko ostatnia sesje - pierwsza przepadła

pykson 09.07.2004 15:58

elros, isobuster powinien Ci pomoc, jezeli chcesz odzyskac te dane z plytki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:43.