![]() |
Liteon, Nero a plyta TDK
Jestem posiadaczmem nagrywarki DVD LiteON 451S oraz programu Nero Burning Rom 6.0.0.9 Ultra Edition. Na dysku mam pewne pliczki ktore musze skopiowac przed formatem, dltego tez kupilem plyte DVD-RW TDK 1-4x. Po nagraniu plyty w Nero (multisesyjna lub z jedna sesja - nagrywalem dwoma sposobami(2 razy)) z predkoscia 2.4x, wyskakuje bład podczas werfikacji. Po wyjeciu plyty oraz zamknieciu Nero i probie normalnego odcytania (z wina) wyskakuja bledy. Plyte sprawdzalem na kilku czytnikach i w zadnym nie da sie jej odczytc.:( :( :( :( :( :(
Prosze o pomoc w roziazaniu tego problemu. :peace: :peace: |
Zmien nero na najnowsze. I napisz jaki masz bios z nagrywarce.
mjq |
Własnie nowe Nero sciagam.
A co do biosu to mam orginalny, a zeby go sprawdzic to podajcie linka do jakiegos programu. |
Zmien NAGRYWARKE-kicha
|
napewno wina Nero!! ja tez po nagraniu w Ultra Edition np. filmów divx ,zacholere nie mogłem ich odczytać (komp sie wieszał), no i zmieniłem na 6.3xx i już wszystko jest ok.
|
Zdaje teraz relacje z moich dzialan :
Tak jak radziliscie downloadowalem najnowsze Nero jakia na stonce Ahead'a byla (6.3.15 , kupilem licencje i wpisalem kodzik przez co z dema ultra edition sie zrobilo), zainstalowalem, nagralem i uwaga - KASZANKA. Ani na moim LDW 451S nie chodzi ani na innym dvd. Co dziwne wczesniej (jakas godzine) kopiowalem fil ktory chodzi bez problemu na kompach jak i na stacjonarce. Trzeba jednak zaznaczyc ze ta od filmu to plyta DVD-R (verbatim), natomiast ta na ktorej chce nagrac to DVD+RW (TDK). Jest to moja pierwsz proba nagrania na dvd danych bo do tej pory moj piecyk wypiekal wylacznie fimy. Prosze o link do programu sprawdzajacego wersje BIOSU. |
hmmmmm przypomniałem sobie że mój znajomy miał podobny problem na takim palniku jak twój z tym że płyta to Platynium DVD+RW !!!!! i sprawa wyglądał tak że jak mu coś nagrałem na tą płyte (mam Nec'a) to jego nagrywarka nie umiała odczytać - wogóle nie chciała zatrybić musiałem ją skasować z book type nastawione na DVD+RW i dopiero wtedy coś się ruszyło!!!!
może masz podobną sprawe -ktos nagrywał na twojej DVD+RW i z niewiedzy nagrał ci z book type DVD-RW i teraz twój palnik nie umie poradzić sobie z taką płytką??? a próbowałeś nagrać swoje dane na zwykłą dvd-/+r ?? |
Tą płyte to ja kupiłem nowa ( była w folii ) i nagrywane na niej bylo wylacznie na mojej nagrywarce.
Nie na zwykłej plycie nie probowalem bo mi szkoda ( chociazby widzac to co teraz sie dzieje) :( :( :( :( :( :( :( |
no niestety będziesz musiał kupić zwykłą płyte i popróbować bo może okazać się że ta DVD+RW jest jakaś wadliwa :-( RÓŻNIE TO BYWA - nic innego nie mogę ci poradzić
Ewentualnie idź z tą RW do kumpla i ją wypal,to już na 100% będziesz wiedizał czy to wina płyty czy nagrywarki Polecma INTENSO x4 DVD-R (cena ok, 3zl) Axe AZO x4 DVD-R (cena ok. 4zl) nagrałem tych płytek mmmmmmmmmnustwo i sprawdzają się w 98% |
płyty TDK z mojego doświadczenia to dobre i niezawodne nośniki, ale problem może leżeć w bardzo dużej liczbie małych plików, prawdopodobnie uda się gdy spakujesz te dane jakimś programem np RAR w jeden lub kilka większych plików wypal i będziemy myśleć dalej.
|
Chris_74 >> Moze sie to zgadzac bo moja komplikacja zawiera 25776 plikow 8-) 8-) 8-) 8-) (strony www i rozne male programy).
Narazie bede robil testy na innej nagrywarce w moim noteboku (jest to chyba LG ) , jesli to sie nie powiedzie sprobuje spakowac wszystko rarem i nagrac. Jak cus ustale to dam znac. |
czekam na wyniki
|
Zrobiłem testy i oto moje wyniki :
1. Na noteboku nagralem ok. 100Mb na ta plyte i chodzila bez problemu na kazdym czytniku 2. Spakowalem ta duza ilosc plikow rarem, i nagralem na plyte, po nagraniu nero ponownie nie moze zwerfikowac danych ( wyswietla ze na plycie jest 0 plikow ...) oraz plyta nie da sie nigdzie odzytac. Po wkozeniu do napedy zacina kompa tak na 5 min. Prosze jeszcze o jakies sugestie. ??? ??? ??? ??? ??? Ps. Jakim programem sprawdzic ten bios :help: :help: :help: :help: |
Istnieje szansa, że akurat płytka TDK na tej nagrywarce nie będzie działać.
Tak bywa z nośnikami, tu działają a tu nie sam to przeżywałem moja nagrywarka kontra sąsiada, problemy się rozwiązały, gdy zmieniłem BIOS TDK. Teraz jest o niebo lepiej, wcześniej słabe nośniki padały mi prawie wszystkie, teraz jest dużo lepiej jak mi się zdarzy nagrać na taniej płytce to działa. Moja rada, jeśli masz jeszcze trochę cierpliwości i pieniędzy to kup DVD+RW Esperanza cena ok. 9zł i sprawdź jak ona się nagra. Jeśli działa to wina Biosu, jeśli nie Albo BIOS albo sprzęt. Zakładam ze BIOS, a nagrywarkę niedawno kupiłeś, jeżeli nikt w niej nie majstrował to BIOS jest oryginalny na stronie głównej są biosy pobierz najnowszy wgraj i problemy powinny ustąpić. Jak wgrać BIOS tu na forum na pewno jest kompletny poradnik. Życzę powodzenia. |
wersje biosu szybko sprawdzisz w programie NERO w zakładce informacja o systemie
Nero InfoTool 2.21 Drive Information ------------------ Drive : TDK DVDRW880N Type : DVD±R/RW Recorder Firmware Version : 1.33 Buffer Size : 2 MB Date : ? Serial Number : 433C924S111 Vendor Specific : 04032200 Drive Letter : J:\ Location : 1:0 Mechanism : Tray Read Speed : 40 , 32 , 24 , 20 , 16 , 10 , 8 , 4 X Write Speed : 32 , 24 , 20 , 16 , 8 , 4 X Read CD Text : Yes Return C2 Pointers : Yes Read CD-R : Yes Read CD-RW : Yes Read DVD-ROM : Yes Read DVD-RAM : No Read DVD-R : Yes Read DVD-RW : Yes Read DVD+R : Yes Read DVD+RW : Yes Read DVD+R DL : No Read Digital Audio : Yes Read CD+G : Yes Read VideoCD : Yes Write CD-R : Yes Write CD-RW : Yes Write DVD-R : Yes Write DVD-RW : Yes Write DVD+R : Yes Write DVD+RW : Yes Write DVD+R DL : No Write DVD-RAM : No Buffer Underrun Protection : Yes Mount Rainier : No Modes : Packet, TAO, DAO, SAO, RAW SAO, RAW DAO, RAW SAO 16, RAW SAO 96, RAW DAO 16, RAW DAO 96 Region Protection Control : RPC II Region : 2 Changes User : 4 Changes Vendor : 4 Drive Information ------------------ Drive : Generic STEALTH DVD Type : DVD-ROM Drive Firmware Version : Buffer Size : 512 KB Date : ? Serial Number Vendor Specific : týç Drive Letter : H:\ Location : 2:0 Mechanism : Tray Read Speed : 32 , 8 X Write Speed : n/a Read CD Text : Yes Return C2 Pointers : Yes Read CD-R : Yes Read CD-RW : Yes Read DVD-ROM : Yes Read DVD-RAM : Yes Read DVD-R : Yes Read DVD-RW : Yes Read DVD+R : Yes Read DVD+RW : Yes Read DVD+R DL : No Read Digital Audio : Yes Read CD+G : Yes Read VideoCD : Yes Write CD-R : No Write CD-RW : No Write DVD-R : No Write DVD-RW : No Write DVD+R : No Write DVD+RW : No Write DVD+R DL : No Write DVD-RAM : No Buffer Underrun Protection : No Mount Rainier : No Modes : n/a Region Protection Control : RPC II Region : None Changes User : 5 Changes Vendor : 4 zaznaczona opcja to wersja BIOSU |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:05. |